Yazar "Karyelioğlu, Melda" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Characterization of pitaya N-linked glycans and ın-vitro ıdentification of potential prebiotic effect(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023) Karyelioğlu, Melda; Karav, SercanHylocereus cinsi bir kaktüs meyvesi olan Pitaya, zengin içeriğe ve fonksiyonel bileşiklere sahiptir. Pitaya, son zamanlarda dünyada oldukça popüler bir meyve haline gelmiştir. İnsan sağlığı üzerinde kanser kemoprevansiyonu, anti-inflamatuar özellik, antidiyabetik etki gibi olumlu etkileri olan pitaya, içerdiği oligosakkarit (glikanlar) yapıları de insan bağırsak sağlığı için önemli bir meyve niteliğindedir. Doğada serbest veya bağlı formda bulunabilen glikanların insan sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. İnsanlarda bu glikanları parçalayabilecek özgüllükte glikozidaz enzimi bulunmadığından glikanlar bozulmaya uğramadan, kolona kadar ulaşabilirler. Bu glikanlar mikrobiyotadaki bazı simbiyotikler tarafından tek karbon kaynağı olarak kullanılabilmekte olup, seçici gelişime olanak sağlamaktadırlar. Özellikle insan mikrobiyotasında bulunan Bifidobacterium infantis bu glikanları tüketilebilecek özelliklere sahiptir. Salgıladığı Endo-?-N-asetilglukozaminidaz (EndoBI-1) enzimi ile N-bağlı glikanları serbestleştirerek karbon kaynağı olarak kullanabilir. Pitayada bulunan serbest glikanlar, yüksek prebiyotik etkiye sahipken, bağlı glikanların biyolojik özellikleri ile alakalı çalışmalar sınırlıdır. Bu amaçla; pitaya örneklerinin öncelikle protein içeriği araştırılmıştır. Pitaya örneklerinden izole edilen protein miktarı, florometrik yöntem kullanılarak kantifikasyonu sağlanarak elde edilen proteinler görüntülenmiştir. Sonrasında N-glikanlar özgün EndoBI-1 ve PNGaz-F enzimleri ile kesilip saflaştırılmıştır. Elde edilen glikanlar, detaylı bir şekilde MALDI-TOF-MS analizi ile karakterize edilmiştir. Saflaştırılan glikanların prebiyotik etkisinin incelemek amacıyla in-vitro sindirim modeli kullanılarak sindirilebilirliği belirlenmiş ve seçilen probiyotik bakteriler tarafından kullanımı değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesiyle üretimi ve kullanımı hızla gelişen pitaya meyvesi için N-glikan profili ve prebiyotik potansiyeli aydınlatılmıştır. Böylece pek çok fonksiyona sahip olduğu bilinen glikanların karakterizasyonu yapılarak, literatüre katkı sağlanmıştır. Çalışma sonucunda ortaya çıkan serbestleşmiş pitaya N-glikanlarının prebiyotik özelliğinin gösterilmesi ile yeni AR-GE çalışmalarının önü açılmış olacaktır.Öğe Recombinant Production of Bifidobacterial Endoglycosidases for N-glycan Release(Journal of Visualized Experiments, 2021) Sucu, Berfin; Bayraktar, Ayşe; Duman, Hatice; Arslan, Ayşenur; Kaplan, Merve; Karyelioğlu, Melda; Ntelitze, Eda; Taştekin, Taner; Yetkin, Seray; Karav, SercanProtein glycosylation is a diverse and common post-translational modification that has been associated with many important roles such as protein function, including protein folding, stability, enzymatic protection, and biological recognition. N-glycans attached to glycoproteins (such as lactoferrin, lactadherin, and immunoglobulins) cannot be digested by the host and reach the large intestine, where they are consumed by certain beneficial microbes. Therefore, they are considered next-generation prebiotic compounds that can selectively stimulate the gut microbiome's beneficial microorganisms. However, the isolation of these new classes of prebiotics requires novel enzymes. Here, we describe the recombinant production of novel glycosidases from different Bifidobacteria strains (isolated from infants, rabbits, chicken, and bumblebee) for improved N-glycan isolation from glycoproteins. The method presented in this study includes the following steps: molecular cloning of Bifidobacterial genes by an in vivo recombinational cloning strategy, control of transformation success, protein induction, and protein purification.