Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kartal, Tuba" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Üvez (Sorbus domestica L) Meyvesi Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020-06-29) Gür, Engin; Kartal, Tuba
    Üvez (Sorbus domestica L.) kışın yaprağını döken, farklı yükseklikte (3-25 m) boylanabilen, Gülgiller (Rosaceae) familyasına ait çalı yada orman ağaçlarıdır. Ülkemizde üvezin bölgelere göre farklı türlerine rastlanmaktadır. 2019-2020 yılı üretim sezonunda yapılan bu çalışmada Tokat ilinde üretici bahçesinden temin edilen insan sağlığı açısından birçok olumlu etkiye sahip olan üvezin ham ve olgunluk evresinde pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Sorbus domestica meyvelerinin pomolojik analizinde meyve ağırlığının ham iken 23,23 g ağırlığındayken olgunlaştıktan sonra 18,23 grama düşmüştür. Elde edilen verilere göre ham evresindeki üvez meyvesinin ortalama meyve ağırlığını 23,23 g olgunlaştıktan sonra ise 18,23 g olarak ölçülmüştür. Ham evresindeki meyvelerin ortalama meyve boyu 32,65 mm, meyve eni 34,65 mm; olgunlaşan meyvelerin ortalama meyve boyu 29,25 mm ve meyve eni 29,99 mm olduğu gözlemlenmiştir. Ham olan meyvelerin SÇKM, pH, TEA değerleri olgun meyvelere göre daha yüksek değerlere sahip olduğu yapılan çalışma sonucunda saptanmıştır. Meyve olgun iken ham evresine göre pomolojik değerlerinde azalma görülmüştür.
  • [ X ]
    Öğe
    Üvez (Sorbus domestica L.)'de uçucu aroma bileşenlerinin belirlenmesi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2021) Kartal, Tuba; Gür, Engin
    Bu çalışma 2018 yılında Sorbus domestica L. ham ve olgun üvez meyvesinin pomolojik, toplam fenolik ve uçucu aroma bileşenlerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, bahçe bitkileri laboratuvarında gerçekleştirilen çalışmada materyal olarak üretici bahçesinden temin edilen Sorbus domestica L. üvez tipine ait meyveler kullanılmıştır. Hasat edilen meyvelere herhangi bir uygulama yapılmadan uçucu aroma bileşenleri tanımlanmasında GC/MS cihazı ve katı faz mikro ekstraksiyon tekniği kullanılmıştır. Üvez meyvesinin aroma ekstraksiyonu altında esterler, alkoller, ketonlar, aldehitler, terpenler ve diğer uçucu bileşikler tanımlanmıştır. Sorbus domestica L. üvez tipinde toplam aldehit miktarı diğer uçucu aroma bileşiklerine göre; ham üvez de 70,64 olgunlaşmış üvez de 60,69 değeri ile daha yüksek konsantrasyonlarda bulunmuştur. Çalışmamızda yapılan pomolojik analizlerin sonuçlarına göre; ham ve olgunlaşmış üvezin meyve ağırlığı; 23,23 g-18,24 g meyve eti sertliği; 16,16 kg/cm2 - 1,08 kg/cm2 meyve eni; 34,65 mm-29,99 mm meyve boyu; 32,66 mm-29,25 mm ve çekirdek ağırlığı; 0,19-0,17 g arasında değişmiştir. SÇKM değeri ham üvezde % 23,90 olgunlaşmış üvezde % 17,73 ölçülerek azalma meydana gelmiştir. Üvezin pH değeri 3,4-3,2 arasında titre edilebilir asitlik değeri sitrik asite göre hesaplanarak ham üvez de % 0,85 olgunlaşmış üvez de % 0,67 bulunmuştur. Toplam fenolik bileşik miktarı ham üvez de 17,61 µg/mg olgunlaşmış üvez de 12,10 µg/mg arasında değişmiştir. Üvez meyvesinin olgunlaşmasıyla pomolojik analizlerinde azalma meydana gelmiştir. Anahtar sözcükler: Pomolojik Özellikler, Aldehitler, Esterler, Terpenler, Ketonlar, GC-MS

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim