Yazar "Kartal, Serkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çileğin raf ömrünün mikroperfore filmler ve oksijen tutucular kullanılarak denge modifiye atmosfer ile arttırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2010) Kartal, Serkan; Caner, CengizÇilek yüksek solunum oranına sahip bir meyvedir. Yüksek solunum oranı nedeniyle kısa sürede kalite kayıpları meydana gelmekte ve pazar değerini yitirmektedir. Bu sorunu önlemek için taze çileklerin ambalajlanmasında yeni yöntemler kullanılması gerekmektedir. Taze çileklerin kalite kriterlerini daha uzun süre korumak için mikroperfore filmler ile oksijen tutucuların kombinasyonu bir çözüm olabilir.Bu çalışmada farklı ambalaj filmleri (a) Kontrol BOPP, b) BOPP+O2 tutucu, c) 90 µm mikroperfore film 9 delikli, d) 90 µm mikroperfore film 9 delikli + O2 tutucu, e) 90 µm mikroperfore film 7 delikli, f) 90 µm mikroperfore film 7 delikli + O2 tutucu) kullanarak çileğin raf ömrüne etkisi incelenmiştir. Taze çilekler polivinil klorür/polietilen tepsilere 180 gram konularak ağızları tabak kaynak makinesinde kapatılmış ve 4 0C'de depolanarak periyodik olarak analizleri yapılmıştır. Farklı ambalaj filmleri kullanılarak çileklerde depolama süresinde meydana gelen değişimler pH, iletkenlik, gaz değişimleri (O2 ve CO2), renk (L ve a), briks, TPA ve FT-NIR analizleri ile incelenmiştir.Depolama süresince pH ve iletkenlik değerinde beklenildiği gibi artış meydana gelmiştir. Çileklerde depolama boyunca briks değerleri 9,72'den 7,25 ile 8,18 değerleri arasına kadar azalma göstermiştir. Depolama sonunda tepe boşluğundaki O2 değişimi %20'lerden %0-5 seviyelerine düşmüştür. CO2 oranı ise % 0,03 konsantrasyonundan % 10-40 seviyelerine çıkmıştır. Çileklerde önemli kalite kriterlerinden olan renk değerleri (L ve a değeri) azalma göstermiştir. Çileklerde depolama süresi sonunda mikroperfore uygulamalarında sertliğin korunduğu görülmüştür.Mikroperfore ve oksijen tutucuların kombinasyonu ile çileklerin raf ömürlerinin uzatılabileceği görülmüştür. Hasat sonrası çileklerde mikroperfore, oksijen tutucular ve denge modifiye atmosferin (EMAP) ticari olarak uygulanabilirliğini de gösterilmiştir.Anahtar sözcükler: Mikroperfore film, çilek, aktif ambalajlama, raf ömrü.Öğe Factors Effecting Equilibrium Modified Atmosphere Packaging of Fruit and Vegetables(Sidas Medya A.Ş., 2010) Kartal, Serkan; Aday, Mehmet Seçkin; Caner, CengizEquilibrium modified atmosphere packaging EMAP is a new technique used to extend the shelf life of fresh fruits and vegetables. EMAP can be defined as a modification of the atmosphere inside package achieved by respiration of product and transfer of the gases through the packaging. Manipulating the amount of oxygen O2 , carbon dioxide CO2 and moisture within the packaging at the appropriate storage temperature, the modified atmospheric packaging enables the produce to live longer by delaying respiration, ripening and ethylene production. For favorable EMAP, intrinsic properties of fresh fruit and vegetables, film permeabilities and optimal package design should be known. In this review, factors effecting equilibrium modified atmosphere packaging of fruit and vegetables have been reviewed [TR] Denge modifiye atmosfer ambalajlama DMAA teknolojisi özellikle taze meyve ve sebze gibi solunum yapan ürünlerin raf ömürlerinin artırılmasında uygulanan yeni bir ambalajlama tekniğidir. DMAA ambalaj içindeki atmosferin, ürünün solunumu ve gazların ambalaj boyunca transferi ile modifiye edilmesi olarak tanımlanabilmektedir. DMAA uygun depolama sıcaklığında, ambalaj içindeki oksijen O2 , karbondioksit CO2 ve nemin doğru ayarlanmasıyla, solunum, olgunlaşma ve etilen C2H4 üretiminin yavaşlatılmasını sağlayarak ürünün daha uzun depolanmasına olanak sağlar. Ambalaj içinde iyi bir denge modifiye atmosfer DMA oluşturmak için, taze meyve ve sebzelerin özelliklerinin, film geçirgenliğinin ve optimum ambalaj tasarımının iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu derlemede, meyve ve sebzelerde denge modifiye atmosfer ambalajlamaya etki eden faktörler bu konuda yapılan önceki çalışmalar ışığında derlenmiştirÖğe Flood Inundation Mapping with Supervised Classifiers: 2021 Gediz Plain Flood(2023) Arslan, Enis; Kartal, SerkanGeneration of flood inundation maps is beneficial in flood risk assessment and evaluation. Flood inundation mapping can be achieved by many remote sensing techniques like change detection (CD) with thresholding and machine learning-based (ML) methods. Optical and synthetic aperture radar (SAR) imagery are widely used, provided by different satellite systems. This study used Sentinel-1 SAR and Sentinel-2 MSI satellite data in Google Earth Engine (GEE) with supervised ML algorithms. Gediz Plain, Turkey was selected as the study area, which is an agricultural area covered mostly by croplands. A flood event that occurred on February 2, 2021, was examined and flood inundation map for the study area was composed. Support Vector Machines (SVM), Random Forest (RF) and K-Nearest Neighbor (KNN) ML algorithms were selected and models were trained with manually created labelled data in GEE. Also, CD was applied on after and before event SAR images in a traditional approach. RF classifier performs best in Sentinel-2 MSI imagery with 94% overall classification accuracy where KNN classifier gives 93.3% accuracy value for Sentinel-1 SAR dataset, indicating the robustness of SAR imagery for all-weather conditions.Öğe Use of microperforated films and oxygen scavengers to maintain storage stability of fresh strawberries(Elsevier, 2012) Kartal, Serkan; Aday, Mehmet Seckin; Caner, CengizThe effectiveness of 2 biaxially oriented polypropylene (BOPP) and 4 biaxially oriented polypropylene microperforated films (MP) of different transmission rates (7 and 9 holes) with and without oxygen scavengers, on storage stability of fresh strawberries were studied. Gas concentration in trays, pH, total soluble solids, surface color (L* and a*), electrical conductivity, sensory acceptance, texture profile and FT-NIR analyses were measured during storage at 4 degrees C. The microperforations and oxygen scavenger significantly affected the maintenance of an optimum gas composition within the package for increasing strawberry storage life and quality. The BOPP group had the greatest total soluble solids reduction from 9.72% to 7.25% and also highest pH changes (3.55-3.81) while MP groups showed the lowest pH change (3.55-3.72) at the end of storage. The MP fruit were firmer than the BOPP fruit, and L* and a* values were also better maintained. At the end of storage, the highest firmness values were obtained in the MP package with 616.35 gf for the 9-hole and 607.28 gf for the 7-hole films, whereas BOPP and BOPP + scavenger values were 421 gf and 448 gf, respectively. FT-NIR can be used for monitoring quality of strawberry nondestructively. Crown Copyright (C) 2012 Published by Elsevier B.V. All rights reserved.