Yazar "Karayel, Hasan Basri" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı adaçayı (Salvia spp.) türlerinin verim ve kalite özellikleri bakımından genotip x çevre etkileşimlerinin araştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019) Karayel, Hasan Basri; Akçura, MevlütBu araştırma Çanakkale, Balıkesir, Kütahya lokasyonlarında denemeye alınan altı Salvia türünün (S. farinacea, S. fruticosa Mill., S. officinalis L., S.virgata Jacq., S.sclera L., S.aethiopis L.) yedi genotipinde bazı verim ve kalite özelliklerinin çevrelere göre değişimlerini belirlemek amacıyla, 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Denemeler tesadüf blokları, deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada, bitki boyu (cm), bitkide dal sayısı (adet), yaprak boyu (cm), yaprak eni (cm), yeşil herba verimi (kg), kuru herba verimi (kg), yeşil yaprak verimi (kg), kuru yaprak verimi (kg), uçucu yağ oranı (%), uçucu yağ verimi (l/da), uçucu yağ bileşim oranları (%) belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek yeşil herba verimi birinci yıl Çanakkale'de Salvia farinacea türünde 882.54 kg/da, Kütahya'da Salvia officinalis L. türüne ait 4 nolu genotipte 1254.8 kg/da, Balıkesir'de ise Salvia fruticosa Mill. türünde 707.4 kg/da elde edilmiştir. İkinci yıl en yüksek yeşil herba verimi Çanakkale için Salvia fruticosa Mill. türünde 7329,13 kg/da, Kütahya için Salvia officinalis L. türünün 3 nolu genotipinde 6431,0 kg/da, Balıkesir için ise Salvia fruticosa Mill. türünde 3598,8 kg/da elde edilmiştir. En yüksek kuru herba verimi birinci yıl Çanakkale'de Salvia farinacea türünden 413,25 kg/da, Kütahya'da Salvia officinalis L. türüne ait 4 nolu genotipte 499,24 kg/da, Balıkesir'de ise Salvia fruticosa Mill. türüne ait genotipte 289,77 kg/da olarak elde edilmiştir. İkinci yıl en yüksek kuru herba verimi Çanakkale için Salvia fruticosa Mill. türünde 2646,4 kg/da, Kütahya için Salvia officinalis L. türünün 3 nolu genotipinde 1961,2 kg/da, Balıkesir için Salvia officinalis L. türünün 4 nolu genotipinde 1120,8 kg/da elde edilmiştir. Uçucu yağ oranı (%) tüm lokasyonlar için %0,00 ile %4,00 arasında değişim göstermiştir. Salvia officinalis L. türüne ait 4 nolu genotip yeşil herba ve kuru herba verimleri ile uçucu yağ oranı bakımından en stabil olan genotip olmuştur. Türlerin uçucu yağ ana bileşenleri lokasyonlara göre farklılık göstermiştir. Ortak bileşen β-Caryophyllene olarak tespit edilmiştir. Anahtar sözcükler: Genotip x Çevre, Salvia türleri, Verim, Uçucu yağÖğe Does Natural Boron Application Increase Yarrow ( Achillea millefolium L.) Essential Oil Yield?(Jihad Daneshgahi, 2024) Karayel, Hasan Basri; Coskun, Yalcin; Argui, HayfaThis study investigated the impact of different boron doses (Boron-free, 80 L/ha, and 10 L/ha) on the yield and components of yarrow essential oil. The study utilized a randomized block trial design with three replicated field studies conducted between 2017 and 2018 in the K & uuml;tahyaGediz region of T & uuml;rkiye. The essential oil of this species was extracted using the hydro-distillation procedure. The essential oil ratios were 0.66-0.59% in the plants grown without boron, 0.82-0.81% in the plants grown with the 80 L/ha boron dose, and 0.70-0.69% in the plants grown with the 10 L/ha boron dose, based on examinations conducted on dry flowers in 2017-2018. Employing GC-MS/FID analysis, 20 components of the yarrow essential oils were identified. 19 components were detected in the boron-free dose, while 18 were found in the dose 80 L/ha and 10 L/ha of boron. The main components of the essential oil (EO) based on boron doses were determined as follows: alpha-pinene at 16.25%, 20.50%, and 17.38%; Chrysanthenone at 16.54%, 19.29%, and 20.05%; cis-chrysanthenyl acetate at 11.33%, 15.26%, and 13.29%; and Filifolone at 10.00%, 11.46%, and 11.30%. The ratios of yarrow essential oil and its constituents were influenced positively by the applications of 80 L/ha and 10 L/ha natural boron supplementation. We can recommend applying 80 L/ha boron to the yarrow plant grown for its essential oil to obtain a high essential oil yield.