Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gunes, Nurhan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Infrared spectroscopy-based rapid determination of adulteration in commercial sheep's milk cheese via n-hexane and ethanolic extraction
    (Elsevier Sci Ltd, 2023) Menevseoglu, Ahmed; Gumus-Bonacina, Cansu Ekin; Gunes, Nurhan; Ayvaz, Huseyin; Dogan, Muhammed Ali
    This study aimed to authenticate a commercial cheese using FT-IR spectroscopy combined with che-mometrics via ethanol and n-hexane extraction. Erzincan Tulum cheese (ETC) is one of the most pro-duced and consumed cheeses in Turkiye. With an increase in production and consumption, adulteration has become a concern. Authentic ETC (n = 24) and non-authentic cheese samples (n = 22) were pur-chased from local markets. Ethanol and n-hexane extracts of the ETC were used for FT-IR analysis. Ali-quots of the extracts were placed on a zinc selenide crystal, dried, and scanned in the mid-infrared region (4000-650 cm-1). Partial least squares-discriminant analysis (PLS-DA), soft independent modelling of class analogy (SIMCA), and conditional entropy (CE) were used as chemometric tools. PLS-DA and SIMCA provided 99% accuracy, followed by CE as low as 93.5%. Despite some disadvantages, overall, FT-IR spectroscopy with chemometrics is simple, rapid, and an inexpensive tool to detect cheese adulteration.(c) 2022 Elsevier Ltd. All rights reserved.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim