Yazar "Gencer, Ramazan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Buğdayda Fusarium culmorum kemotiplerinin patojenite ve zearelanone üretimi açısından karşılaştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2012) Gencer, Ramazan; Türk, FigenBu çalışma, 2010-2011 buğday yetiştirme döneminde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Dardanos Araştırma ve Uygulama arazisinde yürütülmüştür. Bu çalışmada buğdaya inokule edilen ve buğdayda Fusarium başak yanıklığına (FHB), verim ve kalitenin azalmasına, danelerde mikotoksin akümülasyouna sebep olan Fusarium culmorum kemotipleri arasında hastalık şiddeti açısından farklılıkları saptamak ve verime olan etkisini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Ayrıca inokule edilen izolatların başaklarda oluşturdukları bir mikotoksin olan zearalenone (ZEA) üretimi karşılaştırılmıştır. Bu amaçla iki buğday çeşidi (Golia ve Ceyhan) ve 16 F. culmorum izolatı kullanılmıştır. Çiçeklenme dönemindeki başaklar şırınga yöntemi ile inokule edilmiştir. Hastalık gelişimi 3 farklı zamanda ölçülmüş ve elde edilen veriler hastalık gelişimi altındaki bölge (AUDPC)'nin hesaplanmasında kullanılmıştır. F. culmorum izolatlarının her iki buğday çeşidinde de sebep oldukları hastalık şiddeti arasında istatistiki olarak fark olduğu saptanmıştır. Bin dane ağırlığı yönünden izolatlar ve çeşitler arasında istatistiksel olarak önemli farklılıkların olduğu gözlenmiştir. ZEA birikimi yönünden ise izolatlar ve çeşitler arasında belli bir yönde ilişki görülmemiştir. Ele alınan özellikler arasındaki ilişki incelendiğinde başak ağırlığı ile bin dane ağırlığı arasında pozitif, AUDPC ile başak ağırlığı ve bin dane ağırlığı arasında negatif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. ZEA ile diğer özellikler arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır. Bu çalışmadan F. culmorum izolatlarının buğdayda farklı oranlarda hastalık şiddetine sebep olduğu ve verimi farklı oranlarda düşürdüğü, fakat ZEA akümülasyonunun hastalık şiddeti ile ilişkili olmadığı sonucuna varılmıştır.Anahtar kelimeler: Fusarium culmorum izolatları, Buğday, Hastalık gelişimi, Başak Ağırlığı, Bin Dane Ağırlığı, ZEA.Öğe Buğdayda kök ve kökboğazı çürüklüğü ile buğday başak yanıklığına sebep olan başlıca fasrium türlerinin ve don ile nıv kemotiplerinin batı marmara bölgesinde yaygınlığının pcr ile saptanması(2011) Türk, Figen; Gencer, Ramazan[Abstract Not Available]Öğe Distribution of the 3-AcDON, 15-AcDON, and NIV Chemotypes of Fusarium culmorum in the North-West of Turkey(Czech Academy Agricultural Sciences, 2013) Mert-Turk, Figen; Gencer, RamazanFusarium culmorum isolates originated from diseased wheat plants showing crown rot and head blight symptoms in the 2009-2010 wheat growing season in the Canakkale, Balikesir, and Tekirdag Provinces in the North-West of Turkey. Fifty-six isolates were identified as E culmorum. The chemotypes of E culmorum known to produce the mycotoxins deoxynivalenol (DON) and its derivatives (3-AcDON and 15-AcDON) and nivalenol (NIV) were identified by PCR-based methods. Out of the 56 E culmorum isolates tested with Din PCR assays, one isolate yielded an amplicon similar to the size predicted for NIV production, while 55 yielded an amplicon corresponding to the size marker for DON production. Chemotyping assays by PCR showed that the DON chemotype of E culmorum was dominant among the population in all three provinces. Out of the 55 DON isolates, 16 and 39 isolates were 3-AcDON and 15-AcDON, respectively. Isolates collected from the same localities were not exclusively of a single chemotype. This is the first report demonstrating the presence and the geographic distribution of all three chemotypes on wheat spikes and crowns in Turkey.Öğe Fusarium başak yanıklığının buğdayda toplam protein ve karbonhidrat içeriğine etkisi(2013) Mert, Figen Türk; Kahrıman, Fatih; Gencer, Ramazan; Egesel, Cem ÖmerFusarium culmorum Fusarium başak yanıklığına (Fusarium head blight; FHB) sebep olan önemli bir fungustur. Bu çalışmanın amacı F. culmorum ile enfeksiyon sonucu verime ve protein ile karbonhidrat içeriğine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmada 4 buğday çeşidi (Saggittario, Tosunbey, Golia ve Yunak) ve fungusun virülensliği tespit edilmiş bir izolatı kullanılmıştır. Fungusun spor süspansiyonu çiçeklenme döneminde başaklara şırınga ile enfekte edilmiştir. Hastalık şiddeti hastalıklı başakçık alanının tüm başağa oranı alınarak hesaplanmıştır. Hastalıklı ve sağlıklı tanelerde karbonhidrat ve protein içeriği sırasıyla Anthron ve Kjeldahl metodu kullanılarak saptanmıştır. Hastalık şiddeti çeşitler arasında büyük oranda farklılıklar göstermiş ve başak enfeksiyonu bin dane ağırlığının (BDA) düşmesini sonuçlamıştır. FHB ile bulaşık danelerde, kontrollere kıyasla protein oranı açısından bir farklılık oluşmadığı, fakat iki çeşitte karbonhidrat içeriğinin FHB ile bulaşık tohumlarda istatistiki olarak düştüğü görülmüştür.