Yazar "Güroy, Derya" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 16 / 16
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 1996-2001 yılları arasında Çanakkale balık Hali'nde pazarlanan su ürünleri ve Çanakkale Bölgesi üretim miktarlarının karşılaştırılması(2002) Tekinay, Ahmet Adem; Alpaslan, Mustafa; Özen, Özcan; Akyüz, Pınar; Güroy, DeryaBu çalışmada, 1996-2001 yıllan arasında Çanakkale Bölgesi'nde üretilen ve Çanakkale Su Ürünleri Hali'ne giriş yapan su ürünleri türleri ve miktarları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu altı yıl içerisinde Balık Hali'ne ürün girişinin (432.0 ton) ve Çanakkale Bölgesi'nde deniz ürünleri avcılığının (22,050.6 ton) en yüksek 2001 yılında olduğu tespit edilmiştir. 1996-2001 yıllarındaki aylık miktarlar toplandığında, Hal'de pazarlanan türlerin en fazla Ekim ve Kasım aylarında (toplam 183.6 ve 183.5 ton) olduğu gözlenmiştir. Elde edilen verilere göre Çanakkale Balık Hali'nde toplam 65 adet tür pazara sunulmuş, Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi'nden alınan verilere göre ise Çanakkale Bölgesi'nde sadece 25 adet deniz canlısının üretimi yapıldığı rapor edilmiştir. Toplam pazarlama miktarı baz alındığında, Çanakkale Balık Hali'ne en çok giriş yapan türler sardalya, hamsi ve lüfer olmasına karşılık, Çanakkale Bölgesi'nde en çok üretilen türler sardalya, orkinoz ve lüfer olarak kayıtlara geçmiştir. Bölge için önemli bir tür olan orkinoz incelenen 72 ay içerisinde hale sadece 2001 yılının Ağustos ayında giriş yapmıştır. 1996-2001 yıllan arasında Çanakkale Balık Hali ve Tanm İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi'nden elde edilen verilere göre değerler ve türler bazında önemli çelişkiler mevcuttur. . Bu istatistik! çelişkiler balıkçılığın işletilmesi için sağlıklı kararlar alınmasını olanaksız kılmaktadır.Öğe A Comparative analysis of Istanbul fish market records between 1998 and 2001(2003) Tekinay, A. Adem; Alpaslan, Mustafa; Özen, Özcan; Akyüz, E. Pınar; Kahyaoğlu, Gülçin; Güroy, Derya1998-2001 yılları arasında İstanbul Su Ürünleri Hali'nde toplam 86 adet farklı tür pazarlanmıştır. Bu yıllar arasında hale en çok giriş yapan türler hamsi (Engraulis encrasicholus Linnaeus, 1758), istavrit (Trachurus trachurus Linnaeus, 1758), palamut (Sarda sarda Bloch, 1793), lüfer (Pomatomus saltatrix Linnaeus, 1766) ve mezgit (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) olmuştur. Bu türlerin toplam miktarı dört yıllık hal üretim değerinin % 80,1'ini oluşturmuştur. Toplam üretim 1998-2000 yıllarında 23825-25228 ton arasında değişmiş olup, 2001 yılı önceki üç yılın ortalamasından % 51,0 oranında artarak 36771 ton olarak gerçekleşmiştir. İncelemeye alman yıllar içerisinde en yüksek üretim Kasım ve Ekim aylarında gerçekleşmiştir. 2001 yılında toplam lüfer üretimi, önceki yılların ortalamasına göre % 497 oranında büyük bir artış göstermiştir.Öğe An investigationonsome population parametres of european pilchard (Sardina pilchardus walbaum 1792) in the dardanelles(2002) Tekinay, Ahmet Adem; Akyüz, Pınar; Güroy, Derya; Kahyaoğlu, Ebru Gülçin; Alpaslan, MustafaBu çalışmada, Eylül 2001-Nisan 2002 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'ndan avlanan 363 adet sardalye balığının boy-ağırlık ilişkisi, kondüsyon faktörü (%), gonadosomatik indeks (GSI) (%) ve et verimi (%) parametreleri incelenmiştir.. Boy-ağırlık ilişkisi; W = 0,0172L2>6B, R2 = 0,71 olarak hesaplanmıştır. Kondüsyon faktörü değerleri erkek bireylerde % 0,66 ile 0,87; dişi bireylerde ise % 0,68 ile 0,86 arasında; GSI ise, erkek bireylerde % 0,34 ile 4,83; dişi bireylerde % 0,47 ile 5,95 arasında değişmiştir. Et verimi oranları erkek bireylerde % 64,21 ile 75,56; dişi bireylerde ise % 64,20 ile 81,50 arasında saptanmıştır.Öğe Balık üretiminden kaynaklanan kirlilik ve çözüm yolları(2006) Tekinay, Ahmet Adem; Güroy, Derya; Çevik, NazanBalık üretiminden kaynaklanan kirlilik, yemin fiziksel özellikleri, kimyasal özellikleri ve uygulanan yemleme yönetiminden meydana gelmektedir. Yemin ekstruder teknolojisi ile üretilmesi, yemin sudaki dayanıklılığını arttırarak toz ve kırıkların oluşmasını önlemektedir. Yem üretimi esnasında uygun mekanizasyon kullanılarak yem yoğunluğunun tatlı su veya deniz suyu ortamlarına göre ayarlanması yemlerin batma hızını kontrol ederek yem kayıplarını önlemektedir. Yemlerin dış yağlama işleminde emdirme metodu yerine vakum yağlama metotunun kullanılması, yağların sızıntı yolu ile su ortamına geçmesini önlemektedir. Sindirilebilirliği yüksek ve selülozca düşük hammaddelerin seçimi ve yemlerin ön şartlandırıcıda 85 - 90 °C arasında uygun sürede ısıl işleme tabi tutulması, karbonhidrat sindirilebilitliğini arttırarak dışkı üretimini azaltmaktadır. Yem formulasyonlarında azot:fosfor ve protein:enerji oranlarının dengelenmesi, ortama bırakılan amonyak ve fosfor miktarının azaltılmasını sağlamaktadır. İşletmelerin özelliğine göre Termal Büyüme Katsayısı (TBK) esasına dayanarak oluşturulan yemleme tabloları ile de yemlemeden kaynaklanan kirlilik en aza indirilebilmektedir.Öğe Çanakkale Boğazı ve civarında yakalanan istavrit balığının bazı biyolojik özellikleri(2006) Güroy, Derya; Kahyaoğlu, Gülçin; Özen, Özcan; Tekinay, A. AdemBu çalışmada, Eylül 2001 ve Ağustos 2002 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nda yakalanan 459 adet karagöz istavrit balığının büyüme parametreleri, gonadosomatik indeks değeri ve et verimi incelenmiştir. İncelenen bireylerin yaş kompozisyonu 0 ile 3 yaş arasında değişim göstermekte olup, en fazla bireye 0 yaş grubunda rastlanmıştır. Populasyonun % 57'si dişi, % 43'ü ise erkek bireylerden oluşmuş, balıkların boyları 8,80 cm ile 25,90 cm arasında, ağırlıkları ise 8,50 gr ile 171,72 gr arasında değişim göstermiştir. Bütün bireyler için VonBertalanffy denklemi Lt = 30,34 $(1 -^{e-0255 (t+2.481)})$ olarak hesaplanmıştır. En yüksek GSI değeri hem dişi (% 3,91) hem de erkek (% 3,77) bireyler için Nisan ayında gözlenmiştir.Öğe Effects of Ulva rigida and Cystoseira barmata meals as a feed additive on growth performance, feed utilization, and body composition of Nile tilipia, Oreochromis niloticus(2007) Güroy, Kut Betül; Cirik, Şükran; Güroy, Derya; Sanver, Feyza; Tekinay, Ahmet AdemÖzet: 12 haftalık bir besleme çalışmasında, juvenil Nil tilapya balıklarında alg unlarının yem tüketimi, büyüme ve besin değerlendirme üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada Nil tilapyası için Cystoseira barbata ilk defa yem ilavesi amacıyla kullanılmıştır. Çeşitli seviyelerde Ulva unu (% 5, % 10 ve % 15) veya Cystoseira unu (% 5, % 10 ve % 15) ilave edilerek formüle edilmiş yemler ile balıklar doyana kadar yemlenmiştir. Alg unu içermeyen bir yem kontrol yemi olarak hazırlanmıştır. % 15 Ulva içeren yemle beslenen grup dışındaki diğer deneme grupları arasında büyüme bakımından önemli bir fark olmamasına rağmen (P > 0,05), en yüksek ağırlık artışı değerleri sırasıyla Cystoseira % 5, kontrol ve Ulva % 5 ile beslenen gruplarda kaydedilmiştir. En düşük yem dönüşüm oranı Ulva % 15 yemi ile beslenen balıklarda görülmüştür (P < 0,05). Yemlerde alg unu seviyelerinin artmasıyla ağırlık artışı, enerji ve protein kullanımında azalma eğilimi gözlenmiştir. Yapılan karkas analizleri, yemlere ilave edilen Cystoseira unu seviyesinin artmasıyla vücut yağ seviyesinin arttığını, Ulva seviyesinin artmasıyla da vücut yağ seviyesinin azaldığını ortaya çıkarmıştır (P < 0,05). Sonuçlar, Cystoseira barbata ve Ulva rigida unlarının tilapya yemlerinde az miktarda kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe Effects of Ulva rigida on the growth, feed intake and body composition of common carp, Cyprinus carpio L(Asian Network for Scientific Information, 2007) Diler, Ibrahim; Tekinay, A. Adem; Güroy, Derya; Güroy, Betül Kut; Soyutürk, MuratThis study is the first trial to evaluate algae meal, Ulva rigida, as an inexpensive and locally available feed ingredient in the diet of common carp, Cyprinus carpio. Five experimental diets were supplemented with Ulva meal at 0, 5, 10, 15 and 20% (C0, U5, U10, U15 and U20, respectively) to investigate the effect of replacement of wheat meal by Ulva meal for common carp, Cyprinus carpio during a 112-day growth trial. Carp fingerlings, each initially weighing 3.1 g, were stocked into 601-glass tanks and were fed to apparent satiation three times daily. Performances of fish fed the test diets were evaluated in terms of survival, final mean weight, percent weight gain, specific growth rate, feed conversion ratio, protein efficiency ratio and body composition. Poorest growth performance was recorded from fish fed the diet with 20% Ulva meal supplementation (U20) (p<0.05). Fish group fed with 5% Ulva meal inclusion (U5) achieved the best growth performance (p>0.05). Results suggested that the dietary Ulva meal inclusion of 5 to 15% replacing wheat meal in carp diets could be acceptable. © 2007 Asian Network for Scientific Information.Öğe Environmental impact of trout farms on the esen stream (Mugla), Turkey(2010) Tekinay, Ahmet Adem; Çevik, Nazan; Güroy, DeryaThe purpose of the present study was to evaluate the environmental effects of four trout farms on the water quality of the Esen Stream, South-Western Turkey, between February and December 2006. Water quality was monitored by bi-monthly sampling inlet and outlet water of each farm, at the same hour of the sampling day. The dissolved oxygen (DO) concentrations of the effluent water of the farms A, C and D were significantly lower compared to the inlet DO levels (p<0.05). Although an increase in the biochemical oxygen demand (BOD 5), chemical oxygen demand (COD), total phosphorus (TP) and total nitrogen (TN) was observed in the effluents of all farms, this increase was significant only for the COD value of farm D (p<0.05). The total annual phosphorus and nitrogen loads of the farms on the receiving water were estimated to be 37.575 tons and 197.55 tons, respectively. The TP load of the farms in terms of kg P per ton of fish produced per farm were found to be between 10.82 and 12.32, while the TN load was in the range of 58.77 and 66.18 kg N per ton of fish produced. © 2010 by PSP.Öğe Influence of feeding frequency on feed intake, growth performance and nutrient utilization in European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed pelleted of extruded diets(2006) Güroy, Derya; Deveciler, Emrah; Güroy, Kut Betül; Tekinay, Ahmet Adem83 günlük bir besleme denemesinde, yem üretim tekniğinin ve yemleme sıklığının Avrupa deniz levreğinde büyüme, yem tüketimi ve nutrient kullanımı üzerine olan etkileri çalışılmıştır. 3600 adet Avrupa deniz levreği (170 ± 2,6 g) 2 x 2 deney planına göre [2 yem üretim tekniği: Pelet yem (P), ekstrude yem (E); 2 yemleme sıklığı: iki kez (2), üç kez (3)] deneme kafeslerine (yaklaşık 5800 l) rasgele dağıtılmıştır. Yemleme sıklığı göz önüne alınmadığında, P3 grubu, ekstrude yemle beslenen gruplara göre daha fazla yem tüketmiştir (P < 0,05). Balıkların son ağırlıkları ve spesifik büyüme oranları açısından, tüm grupların büyüme oranları arasında istatistiki bir farklılık olmasa da son ağırlıklarında bir artış eğilimi belirlenmiştir (E3 > E2 > P3 > P2). E2 ve E3 gruplarının yem değerlendirmesi (YD) P2 ve P3 gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur (P < 0,05). Bütün deneme gruplarında, hepatosomatik indeks, iç organ yağ oranı ve et verimi parametreleri arasında ve karkas-et bileşenleri (protein, yağ ve kül) oranları arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P > 0,05). Sonuçlara göre, levrek balıklarını pelet veya ekstrude yemle iki veya üç öğün beslemenin büyüme oranını etkilemediği, ancak, öğün sayısına bağlı kalınmaksızın ekstrude yemin, levreklerin yem değerlendirme oranını iyileştirdiği belirlenmiştir.Öğe Interaction of dietary garlic (Allium sativum), onion (Allium cepa), and probiotic on the growth performance and health status of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)(Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2024) Güroy, Derya; Emre, Nesrin; Yalım, Fatma Banu; Karadal, Onur; Kaya, Doğukan; Arifoğlu, NazanEight-week feeding trial was conducted to estimate the effects of dietary probiotic (P), garlic (G), and onion (O) powders on growth, hematology, and serum parameters in the juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Seven practical diets were formulated to be isonitrogenous (49% protein) and isolipidic (20% lipid) and the diets included the P, O, and G at the concentrations of 0.1, 1, and 1%, respectively, at the replace of wheat flour. Rainbow trout fed the G supplemented diet displayed a higher specific growth rate (SGR) when compared with fish fed the P and the mix of probiotics and onion (PO) (P < 0.05). The feed conversion ratio (FCR) of the fish fed the G diet was lower than the P diet (P < 0.05). Net protein utilization (NPU) of the juveniles fed the O and PO diets was higher than the other experimental groups, except the G (P < 0.05). The group fed the G diet exhibited significant differences in the packed cell volume (PCV) and hemoglobin (Hb) levels of groups fed the P and PO (P < 0.05). There were no significant differences in terms of white blood cell (WBC) and red blood cell (RBC) counts (P > 0.05). Significant differences were recorded among the serum alkaline phosphatase (ALP), while juveniles fed the G and PG diets were higher than the P and O groups (P < 0.05). The results of this study demonstrated that supplementing diets with garlic can improve some growth parameters such as SGR and PER for rainbow trout.Öğe Organik balık üretimi' nin mevcut durumu(2006) Tekinay, Ahmet Adem; Güroy, Derya; Çevik, NazanDoğal koşullar altında, hiçbir koruyucu katkı maddesi ve genetik modifikasyona maruz bırakılmamış organik tarım prensiplerine göre üretilmiş tamamen doğal olan hammaddelerden hazırlanan yemlerle beslenen ve bir kontrol kuruluşunda sertifikalanan balıklar \"organik balık\" olarak adlandırılmaktadır. Organik balık, daha düşük stok yoğunluğu ile hayvanın refahını sağlayan, pestisid, kimyasal ürün ve genetik olarak değişime uğramamış ürünler kullanmayarak insan sağlığına önem veren bir üretim modelidir. Dünyanın birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesinde uygulanan bu alternatif üretim modeli, dünya akauakültür üretiminin sadece %0,01'ini oluşturmasına rağmen, bu ürüne olan talep üretim miktarının ve piyasaya sürülen tür çeşitliliğinin artmasına sebep olmuştur. Bununla birlikte, organik su ürünleri üretimi, organik tarım kadar hızlı gelişememiştir. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri organik su ürünleri için geliştirilmiş uluslar arası standartların olmamasıdır.Öğe Organik sertifikalı bazı hammaddelerin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) beslemesinde kullanımı(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2009) Güroy, Derya; Tekinay, Ahmet AdemBu tez çalışmasında, gökkuşağı alabalığı yemlerinde organik sertifikalı alternatif protein ve karbonhidrat kaynaklarının kullanılmasına yönelik dört farklı besleme denemesi yürütülmüştür. Deneme 1'de, yavru gökkuşağı alabalıklarının büyüme performansı, besin kullanımı ve vücut kompozisyonu üzerine organik sertifikalı mayanın (NuPro?) değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İki kontrol yemi (KK: konvansiyonel kontrol ve OK: organik kontrol) ve balık unu proteini yerine kısmı olarak farklı düzeylerde NuPro? [10% (N10); 20% (N20) or 30% (N30)] içeren 3 deneme yemi hazırlanmıştır. Her yem grubu üç tekerrürlü olmuş ve her tanktaki 20 balık (başlangıç vücut ağırlığı: 4,0 gr) 12 hafta boyunca yemlenmişlerdir. Kontrol yemlerinde konvansiyonel veya organik buğday unu kullanılması, alabalıkların büyüme performansı ve yem dönüşüm oranını (YDO) değiştirmemiştir (p> 0,05). Deneme grupları arasında, KK ve N20 hariç, benzer büyüme performansına sahip oldukları gözlenmiştir. KK ve N20 grupları arasında son vücut ağırlığı bakımından önemli derecede farklılık bulunmuştur (p< 0,05). KK ve OK gruplarının YDO değerleri diğer gruplara göre daha düşük seyretmiştir. Grupların vücut kompozisyonu ve nütrient kullanımı parametreleri arasında herhangi önemli bir farklılık görülmemiştir (p> 0,05).Deneme 2, yavru gökkuşağı alabalıklarının büyüme performansı, besin kullanımı ve vücut kompozisyonu üzerine organik mercimek unun etkilerinin belirlenmesi için dizayn edilmiştir. İki kontrol yemi (KK: konvansiyonel kontrol ve OK: organik kontrol) ve organik buğday unu yerine kısmı (% 9,45) veya tamamen (% 18,9) organik mercimek unu içeren 2 deneme yemi hazırlanmıştır. Her yem grubu üç tekerrürlü olmuş ve her tanktaki 20 balık (başlangıç vücut ağırlığı: 4,0 gr) 12 hafta boyunca yemlenmişlerdir. Balık unu temelli yemlere karbonhidrat kaynağı olarak organik mercimek unu ilavesi, balıkların son vücut ağırlığı, spesifik büyüme oranı ve yem kullanımını önemli oranda değiştirmemiştir (p> 0,05).Deneme 3'de, 134 gram ağırlığındaki gökkuşağı alabalıkları her deneme grubunda üç tekerrürlü olacak şekilde 8 hafta boyunca balık unu temelli kontrol yemleri (KK ve OK) ve % 10 (N10), % 20 (N20) ve % 30 (N30) oranında NuPro? içeren yemlerle beslenmişlerdir. N30 yemi ile beslenen gökkuşağı alabalıklarının en iyi büyüme performansı ve yem kullanımını göstermiştir. Yeme NuPro? ilavesi balıkların vücut kompozisyonu üzerine etkileri olmamasına rağmen (p> 0,05), kondisyon faktörü (KF) ve hepatosomatik indeks (HSI) gibi bazı vücut organı indekslerini önemli oranda değiştirmiştir (p< 0,05). N30 yemi ile beslenen balıklarda, kontrol gruplarına göre önemli derecede daha yüksek hematokrit düzeyi elde edilmiştir (p< 0,05).Son denemede, büyük gramajdaki gökkuşağı alabalıklarının yeminde karbonhidrat kaynağı olarak organik mercimek unun kullanılma potansiyelini belirlemek için 8 haftalık bir besleme denemesi yürütülmüştür. İki kontrol yemi (KK: konvansiyonel kontrol ve OK: organik kontrol) ve organik buğday unu yerine kısmı (% 18,55) veya tamamen (% 37,1) organik mercimek unu içeren 2 deneme yemi hazırlanmıştır. Düşük oranda (% 18,55) mercimek unu ilave edilen yem, yüksek oranda (% 37,1) mercimek unu içeren yem ile karşılaştırıldığında büyüme performansı üzerine daha yararlı etkilere sahiptir. Düşük mercimek unu içeren yemle beslenen balıkların hematokrit değeri diğer gruplara göre artmıştır. Grupların HSI, KF, viskerosomatik indeks ve et verimi arasında önemli bir farklılık yoktur (p> 0,05). Deneme yemleri ile beslenen balıkların kül hariç bütün vücut kompozisyonu önemli oranda değişmemiştir.Sonuçlar, organik sertifikalı mayanın, yavru gökkuşağı alabalıklarının yeminde organik bitkisel proteinlerin yerine balık ununu biyolojik olarak destekleyerek organik yem formulasyonuna katkıda bulunabileceği sonucuna varılmıştır. Organik mercimek ununun, alabalık yemlerinde organik buğday unu yerine potansiyel bir hammadde olabileceği ortaya konmuştur.Öğe Pelet ve ekstrude yemlerle farklı rejimlerde beslenen Avrupa denizi levreğinin (Dicentrarchus labrax Linnaeus, 1758) yem tüketimi, büyüme performansı ve yem değerlendirmesi üzerine bir araştırma(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2004) Güroy, Derya; Tekinay, Ahmet Ademöz Çanakkale Boğazı'nda 12 hafta boyunca yürütülen bu besleme çalışmasında, yem üretim teknolojisi (peletleme ve ekstruzyon) ve farklı beslenme rejimlerinin (2 ve 3 öğün) Avrupa deniz levreğinin {Dicentrarchus labrax Linnaeus, 1758) yem tüketimi, yem değerlendirmesi, büyüme performansı ve vücut - et kompozisyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ağ kafes ünitesinde gerçekleştirilen denemenin başlangıcında 3600 adet Avrupa levrek balığı {Dicentrarchus labrax Linnaeus, 1758) (ortalama 170 gr.) ağ kafeslere (2 metre çapında) rasgele dağıtılmış, çalışma başlangıcı ve sonunda her kafesten 12'şer adet balık karkas ve et kompozisyonu için öldürülmüştür. Balıkların ve deney yemlerinin kimyasal kompozisyonu (kuru madde, protein, yağ ve kül) laboratuarda analiz edilmiştir. Denemenin gerçekleştirildiği bölgedeki deniz suyunun bazı fiziko - kimyasal parametreleri (sıcaklık (°C), çözünmüş oksijen (mg/1), pH ve tuzluluk (%o)) tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Avrupa levrek balığı, Dicentrarchus labrax, yem üretim teknolojisi, yemleme rejimi, yem tüketimi, yem değerlendirmesi, büyüme performansı, karkas ve et kompozisyonu, Çanakkale Boğazı.Öğe The environmental effect of a land-based trout farm on yuvarlakçay, Turkey(Ekoloji, 2009) Tekinay, Ahmet Adem; Güroy, Derya; Çev?k, NazanThe objective of this study was to assess the environmental impact of one of the biggest flow-through rainbow trout farms located in South-Western Turkey between February and December 2006. The feeding water is obtained from the Yuvarlakçay Stream (Mu?la, Turkey) at a mean flow rate of 2.86 Litre s-1 per ton of the annual fish production (700 t year-1) with drum filtration used for the effluent treatment of the farm. Bi-monthly sampling was conducted from the inlet and discharge water (before and after treatment) at the same hour of each sampling day. No significant differences in total nitrogen (TN), total phosphorus (TP), biochemical oxygen demand (BOD5), and chemical oxygen demand (COD) were found in the effluent, although these parameters were found to have increased in the discharged water. The dissolved oxygen (DO) and pH of the effluent water were found to be significantly affected by the fish farming activities. The effluent treatment efficiencies were found to be 7.77% for TP, 8.67% for TN, 16.58% for BOD5, and 13.16% for COD, respectively. The annual TP load of the trout farm after effluent treatment was found to be 5.68 kg P per ton of fish produced, and 5.30 kg P per ton of feed used, respectively. The average TP load without any effluent treatment determined via chemical and biological methods was 7.66 and 10.46 kg P per ton of fish produced, respectively.Öğe Türkiye’de üretilen balık yemlerinin çevresel etkileri(2008) Tekinay, Ahmet Adem; Güroy, Derya; Çevik, Nazan; Deveciler, Emrah; Yurdabak, Erkan Füsun; Güroy, Kut Betül; Çelik, İhsan[Abstract Not Available]Öğe Utilization of corn gluten meal as a protein source in diets for gilthead sea bream (Sparus aurata L.) juveniles(2012) Yiğit, Murat; Bulut, Musa; Ergün, Sebahattin; Güroy, Derya; Karga, Mustafa; Kesbiç, Osman Sabri; Yılmaz, SevdanBu çalışmada çipura yemlerinde balık ununun bir kısmı yerine mısır glüten ununun (CGM) kullanılabilirliği incelenmiştir. Araştırmada hamsi unu, artan miktarlarda (0%, 10%, 20% ve 30%) mısır glüten unu ile ikame edilerek hazırlanan dört farklı deneysel yemlerle (izo-nitrojenik ve izo-kalorik, %52 protein ve %10 yağ, 19 kJ/g yem) yavru çipura balıkları (ortalama ağırlık 1,5 g) günde 2 kez olmak üzere beslenmişlerdir. Üç tekerrürlü olarak 45 gün süreyle gerçekleştirilen çalışma, Kapalı Devre Üretim (RAS) sisteminde ve 18±2 °C’lik su ortamında yürütülmüştür. Deneme grupları arasında %10 CGM içeren yem grubunda elde edilen büyüme performansı değerlendirildiğinde, %100 balık unu (FM) içeren kontrol yem grubu ile benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Deneme süresince tüm gruplarda yaşam oranı %100 olarak kaydedilmiştir. Yemdeki CGM ilavesi %20 ve %30 olan deneme gruplarında elde edilen büyüme performansı ile yem verimliliği ve protein verimliliği değerlerinin kontrol grubunda ve %10 CGM grubunda elde edilen verilere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ancak, bu farklılıklar CGM10 ve CGM20 grupları arasında istatistiksel yönden önemsiz olarak kaydedilmiştir. Büyüme performansına ilişkin ekonomik verimlilik analizlerine göre elde edilen sonuçlar da deneme grupları arasında en büyük kazancın ve karlılık oranının %10 CGM içeren yem grubunda elde edildiği anlaşılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, herhangi bir amino asit desteği olmaksızın, sadece mısır glüten unu kullanımının, yavru çipura balıklarında büyüme performansı, yem verimliliği veya ekonomik indeksler açısından herhangi bir olumsuz etki göstermeyeceği sonucuna varılmıştır.