Yazar "Güroy, Betül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ulva rigida ve Spirulina platensis'in gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yemlerinde kullanılabilirliğinin araştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2009) Güroy, Betül; Ergün, SebahattinBu tezde, ham ve otoklavlanmış Ulva rigida (Agard, 1822) ile Spirulina platensis unlarının yavru gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yemlerinde kullanımının büyüme performansı, besin kullanımı, vücut kompozisyonu ve yağ asidi profili üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, eş zamanlı olarak yürütülen iki ayrı besleme denemesi yapılmıştır. Üç paralelli olarak yürütülen denemelerde, 150 lt lik her bir tanka ortalama ağırlıkları 7,90±0,01 gr olan 20 adet yavru gökkuşağı alabalığı konmuş ve 12 hafta boyunca günde üç kez doyuncaya kadar %45 protein ve %14 yağ içeriğine sahip yemlerle beslenmişlerdir.Besleme denemesi I'de, alg içermeyen bir kontrol yemi (K) ve çeşitli seviyelerde ham Ulva unu (%5= HU5; %10= HU10) ve otoklavlanmış Ulva unu (%5=OU5; %10=OU10) içeren 4 deneme yemi formüle edilmiştir. HU10 grubunun spesifik büyüme oranı ve son vücut ağırlığı OU10 grubundan önemli derece daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). HU10 yemi ile beslenen grup, kontrol gurubu ile karşılaştırıldığında daha düşük yem dönüşüm oranına sahip olup, diğer gruplarla arasında fark önemsiz bulunmuştur (p>0,05). OU10 grubunda hepatosomatik indeks değerleri diğer gruplardan daha düşüktür (p<0,05). Otoklavlanmış Ulva gruplarının viskerasomatik indeksi kontrol ve ham Ulva gruplarından daha yüksektir (p<0,05). Gruplar arasında, karkas nem lipit ve kül oranlarında önemli bir istatistiksel farklılık gözlenmezken (p>0,05), OU%5 grubunda karkas proteini değerleri, diğer gruplara göre önemli derecede düşük bulunmuştur (p<0,05). Net protein sindirilebilirlik katsayısı Ulva içeren yemlerle beslenen tüm gruplarda, kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubundaki n3:n6 seviyesi alg içeren gruplardan daha düşüktür. Kontrol yemi ile beslenen balıklarla karşılaştırıldığında, %10 ham Ulva içeren yemlerle beslenen yavru gökkuşağı alabalıklarında, yağ asidi kompozisyonunun ve büyüme performansının önemli bir şekilde zenginleştiği bulunmuştur (p<0,05).Besleme denemesi II'de, %0 (kontrol yemi), %5 (S5) ve %10 (S10) oranında balık unu yerine Spirulina unu katılan 3 adet deneme yemi hazırlanmıştır. Spirulina içeren yemlerle beslenen gruplarda, kontrol grubuna göre büyüme performansı daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kontrol yemi ile beslenen balıklarda (1,01), %5 ve %10 Spirulina içeren yemlerle beslenen gruplar (sırasıyla 0,91 ve 0,97) ile karşılaştırıldığında daha düşük yem dönüşüm oranı elde edilmiştir. En iyi protein verimlilik oranı (PVO) S5 (2,45) grubunda belirlenirken, en düşük PVO ise kontrol grubunda (2,21) tespit edilmiştir. Hepato somatik indeks hariç biyolojik indeks parametreleri arasında önemli farklılık görülmemiştir (p>0,05). Balıkların kuru madde ve kül içeriği, deneme grupları arasında benzer bulunmuştur. Net protein sindirilebilirlik kat sayısı Spirulina ile beslenen grupta kontrol yemine göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuçlar, yemdeki Spirulina'nın alabalıkların büyüme, yem kullanımı ve yağ asidi kompozisyonunu iyileştirdiğini göstermiştir.Her iki besleme denemesinden elde edilen sonuçlara göre, ısıl işlem görmüş Ulva yerine ham Ulva'nın yeme katılmasının daha iyi olacağı, deneme yemlerine katılan %10 oranındaki ham Ulva ve %5 ve %10 oranındaki Spirulina unlarının balıklarda büyüme performansını arttırdığı, yem dönüşüm oranını ve balık et kalitesini olumlu etkilediği bulunmuştur.