Yazar "Gür, E." seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gibberellic acid inhibits floral formation and delays flower differentiation in ‘0900 Ziraat’ sweet cherry cultivar(Verlag Eugen Ulmer, 2014) Engin, H.; Gökbayrak, Z.; Akçal, A.; Gür, E.This paper reports on the effects of gibberellic acid (GA3) on floral formation and the potential for GA3 to reduce flower primordia formation in sweet cherry (Prunus avium L.). GA3 was applied to 4-year-old ‘0900 Ziraat’/‘Gisela 5’ trees at two growth stages (early flowering and beginning of fruit development) at the doses of 0, 25, 50, 100, and 250 mg L–1, for a 2-year period. Bud samples were taken from the beginning of July to the end of September in both years in six sequential dates. During the dormant seasons, buds were collected to determine number of flowers per bud. Samples were fixed and stored in a solution of formalin, 70 % ethanol and glacial acetic acid (10:50:5, v/v). Flower formation in the buds was examined using a stereo zoom microscope and the morphological changes in each sample were recorded using a camera mounted on the microscope. Number of flowers per bud was negatively and linearly related to GA3 concentration. Floral formation in ‘0900 Ziraat’ sweet cherry (untreated control) started in early-July and continued until mid-September. The progress during which the sepal, petal, stamen and pistil primordia were differentiated was considerably slower at GA3 applications. Imperfection of the floral buds was observed as the floral organs being replaced by leaf-like appendages or as none of the flower buds having one normally-developed flower primordia or as floral organs or flower primordia being much smaller than the other. © Verlag Eugen Ulmer KG, Stuttgart.Öğe Lapseki’de yetiştirilen 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özellikleri ve ekolojik faktörler(2012) Delice, A.; Ekinci, N.; Özdüven, F. F.; Gür, E.Çalışma, Lapseki yöresinde son yıllarda önemi gittikçe artan 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kalite özeli iki eri ve kaliteyi etkileyen ekolojikfaktörleri belirlemek amacıyla 2004-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Bu amaçla ilçenin değişik köylerinde dört ayrı üretici bahçesi belirlenmiş, belirlenen bahçelerde vegetasyon dönemi boyunca hava sıcaklıkları ve oransal nem değerleri ölçülmüştür. Ayrıca çiçek gözlerinin kabarması, gözlerin patlaması, çiçeklerin açılması, meyve bağlama ve hasat safhalarının başlangıçları tarih olarak belirlenmiştir. Araştırmada meyvelerde meyve çapı, boyu, ağırlığı, et sertliği, suda çözünebilir kuru madde oranı ve titre edilebilirasitlik ölçümleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde vegetasyon dönemi ortalama sıcaklıklarının suda çözünebilir kuru madde oranı üzerine pozitif yönde etkili olduğu belirlenmiştir. 2004-2005yıllarında çiçeklenme döneminde meydana gelen düşük sıcaklıkların bir miktarçiçektezararyapmasının oluşturduğu seyreltme etkisinin meyvelerde ağırlık artışlarına neden olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın her iki yılında da meyve ağırlığı ilesuda çözünebilir kuru madde oranı arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur.