Yazar "Gündüz, Fettah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Orta Karadeniz bölgesi (Yakakent-Samsun) deniz salyangozlarının (Rapana venosa, Valenciennes, 1846) üreme özelliklerinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2015) Gündüz, Fettah; Yıldız, HarunBu çalışma Aralık 2013-Kasım 2014 tarihleri arasında Orta Karadeniz Bölgesi'nde (Yakakent-Samsun) yapılmıştır. Her ay 30 adet ergin deniz salyangozu (Rapana venosa, Valenciennes 1846) toplanarak üreme döngüleri belirlenmeye çalışılmıştır. Rapana venosa'ların gonad gelişimleri hem dişi hem de erkek bireylerde dinlenme evresi, erken gelişim evresi, geç gelişim evresi, olgunluk evresi, döl atım evresi ve toparlanma evresi olmak üzere altı evreye ayrılarak incelenmiştir. Gonad gelişim aşamaları gözlemlenen R. venosa'ların dinlenme safhası ile karşılaşılmamış, bunun sonucunda yıl boyunca üreme aktivitesi içerisinde olduğu ortaya konulmuştur. Erkek ve dişi bireylerde aylara göre gonad gelişim safhalarında farklılıklar olduğu (P<0,05) belirlenmiştir. Gonadal olgunlaşmanın yıl boyunca devam ettiği gözlemlenmiş ve en yüksek olduğu dönemin haziran ayı olduğu tespit edilmiştir. Döl atım dönemi ise özellikle mayıs ve temmuz ayları arasında meydana gelmiş; temmuz ve eylül aylarında da en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Çalışmada dişi erkek oranı ise 1:2.4 olarak tespit edilmiştir (P<0,05). Ayrıca kasım ayında dişi ve erkek üreme hücrelerin ayrı lumellerde bulunduğu bir tane hermafrodit bireye de rastlanmıştırÖğe THE EFFECT OF DIFFERENT ULTRASOUND POWERS TREATMENT ON SOME QUALITY PARAMETERS OF SARDINES (SARDINA PILCHARDUS) PACKED IN VACUUM PACKAGING(2019) Gündüz, Hatice; Hisar, Aras Şükriye; Gündüz, FettahIn this study, the effect of different ultrasound powers treatment (200 W/L, 300 W/L, 500 W/L) on thechemical, microbiological and physical quality parameters of sardine fillets (Sardina pilchardus W.,1972) packedin vacuum packaging were investigated. The determination of quality parameters were studied to beperformed by using pH, TVB-N, TBAR’s analyses and various microbiological analyses and by evaluatingtexture properties and water activity changes in 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, and 14th day of storage. Consequently,it was observed to use of 200 W/L ultrasound delayed microbial spoilage and gave better results comparedto the other groups in terms of hardness of product (P <0.05). The fact that use of ultrasound technologyin seafood didn't effect negatively connective tissue of product and had positive effect on microbial loadshow that this technology can be developed and used in seafood.Öğe Türkiye'de, Marmara, Ege ve Akdeniz Kıyılarındaki Yerli Akivades (Ruditapes decussatus) Populasyonları ile İstilacı Japon Akivadesi Populasyonlarının (Ruditapes philippinarum) Morfolojik ve Genetik Yapılarının İncelenmesi(2018) Acarlı, Sefa; Lök, Aynur; Karahan, Bilge; Gökçek, Emel Özcan; Gündüz, FettahProjenin kapsamında yerli tür olan Ruditapes decussatus’unve istilacı tür olarak nitelendirilen Ruditapes phillipinarum’unMarmara, Ege ve Akdeniz’deki dağılımlarını hem genetik hemde morfolojik olarak ortaya konulmaya konulmuştur. Yerli türün dağılım gösterdiği alanlarda istilacı türün bulaşıp bulaşmadığı ile ilgili fikir elde dilmiştir.