Yazar "Gül, Muhammet Kemal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of sowing time on grain yield, oil content, and fatty acids in rapeseed (Brassica napus subsp. oleifera)(2011) Turhan, Hakan; Gül, Muhammet Kemal; Egesel, Cem Ömer; Kahrıman, FatihÖzellikle kurak ve yarı - kurak bölgelerde ekim zamanı, ürün verimi ve kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Bu araştırmanın amacı ekim zamanının kolza genotiplerinin gelişimi, verim ve kalitesi üzerine etkisinin araştırılması yanında verim ve verim ile ilgili karakterler arasındaki interaksiyonları belirlemektir. Deneme 2005-2006 ve 2006-2007 yıllarında 8 kışlık kolza genotipi (H604049, H604038, H604041, Viking, Elan, Titan, Lorenz ve Trabant) ve 4 ekim zamanı (10, 20, 30 Ekim ve 10 Kasım) kullanılarak yürütülmüştür. Yağ, protein, glukozinolat ve sinapik asit esterlerinin belirlenmesinde NIRS sistemi kullanılmıştır. Yağ asidi analizleri kapilar gaz kromotografi yöntemi ile yapılmıştır. Ölçülen karakterlerin çoğunda ekim zamanları arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur. En düşük ortalama tohum verimi (1027.40 kg $h^ {-1}$) en geç ekim tarihinden elde edilirken en yüksek ortalama verim (2437.50 kg $h^ {-1}$) ise ilk ekim tarihinden elde edilmiştir. H604038 genotipi en yüksek tohum verimi verirken (1988.4 kg $h^ {-1}$), bunu Trabant (1980.8 kg $h^ {-1}$) ve Titan (1963.8 kg $h^ {-1}$) izlemiştir. En yüksek yağ içeriği %42 ile Lorenz genotipinin ilk ekim tarihinden ve Trabant genotipinin ise ikinci ekim tarihinden elde edilmiştir. Yağ içeriği bakımından genotip ve ekim zamanı arasındaki interaksiyon önemsiz bulunurken tohum verimi ve glukozinolat açısından önemli bulunmuştur. Tohum verimi, geciken ekim zamanı ile önemli düzeyde azalmıştır. Ayrıca ekim zamanın yağ asitleri üzerine etkisi de önemli bulunmuştur. Sonuç olarak kolzada ekim zamanının, tohum verimi ve kalitesi açısından önemli bir faktör olduğu bulunmuştur.Öğe Kolzada (Brassica napus ssp. oleifera) glikosinolat ve sinapin içeriklerinin farklı azot gübrelemesine göre değişimleri(2008) Gül, Muhammet Kemal; Tayyar, Şemun; Egesel, Cem Ömer; Kahrıman, Fatih; Turhan, HakanKolza küspesi önemli bir yem kaynağıdır. Glikosinolat ve sinapin asit esterleri kolza küspesinde kaliteyi düşüren en önemli iki unsurdur. Bu çalışmanın amacı, farklı azot dozlarında (N1: 0 kg/da, N2: 13 kg/da ve N3:26 kg/da), 19 kışlık kolza çeşidinde yem kalitesini ilgilendiren ve olumsuz etkileyen glikosinolat ve sinapin asit esterlerinde azot gübrelemesine bağlı olarak görülen değişimlerin saptanmasıdır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre iki yıllık süre ile (2004-2005 ve 2005-2006) Çanakkale koşullarında kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre her iki özellik bakımından çeşitler arasında her gübreleme düzeyinde önemli farkların bulunduğu saptanmıştır. Glikosinolat ve sinapin asit esteri analizleri NIRS (near infrared reflection spectroscopy) ile yapılmıştır. Glikosinolat oranı bakımından bulunan ortalama değerler, azot dozlarına göre sırasıyla 7.75, 8.35 ve 11.05 ?mol gr-1, sinapin asit esterleri için ise 0.24, 0.27 ve 0.36 ?mol gr-1olarak bulunmuştur. Azot gübrelemesine bağlı olarak her iki özelliğin de artış gösterdiği bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında yapılacak azot gübrelemelerinde küspe kalitesinin de korunması bakımından dozların iyi ayarlanması gerekmektedir.Öğe Kükürt Gübrelemesi ile Kolzada Tokoferol İçeriğinin Değişimi Üzerine Bir Not(2012) Egesel, Cem Ömer; Kahrıman, Fatih; Gül, Muhammet KemalKolza tohumunda doğal olarak bulunan tokoferoller antioksidan ve E vitamini özellikleri nedeniyle sağlık açısında önemli bileşiklerdir. Kolzada tokoferol içeriğinin geliştirilmesi yağ kalitesine olumlu etkiler yapabilir. Kükürtlü gübrelemenin kolza tohumundaki tokoferol içeriğine etkisini inceleyen araştırma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada kükürdün kolzada tokoferol miktarı ve bileşenleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Denemede kontrol (S0: 24 kg da) ile birlikte iki farklı (S1:24 kg da N + 10 kg da S, S2: 24 kg da N + 20 kg da S) kükürt dozu, beş ayrı genotipe tarla şartlarında uygulanmış ve alınan örneklerde toplam yağ oranı ile yağda bulunan tokoferol içeriği ile ilgili gözlemler yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre gübre uygulamalarınındelta tokoferol içeriği dışında diğer tokoferol bileşenleri üzerine önemli derecede etki ettiği anlaşılmıştır. Kullanılan genotipler tokoferol bileşenleri bakımından önemli bir değişim göstermemiştir. Araştırma bulguları farklı oranlarda kükürt uygulamasının kolzada tokoferol içeriğine olumlu etkileri olabileceğini göstermiştirÖğe Sterols and the phytosterol content in oilseed rape (Brassica napus L..)(2006) Gül, Muhammet Kemal; Amar, SamijaSteroller organik bileşikler olup 17 karbon atomundan ve 3 boyutlu dört halka dizisinden oluşmuşlardır. Kimyasal açıda bakıldığında steroller steroid alkolü olup, sterol adı Yunanca'da stereos, dayanıklı yada bozulmayan anlamına gelmektedir. Sterolün sonuna eklenen -ol takısı ise alkolden gelmektedir. Hücre membranlarının özel yapısından dolayı steroller tüm okaryotik canlılarda bulunurlar. Hücre membranında yapısal bir rol oynadıklarından steroller organizmaların membranlarının önemli bir kısmını teşkil ederken, hücre membranı geçirgenliğinde önemli görevler alarak bu sistem içinde görev alan enzimlerin aktif hale getirmektirler. Son olarak sterollerin insanlarda öncü steroid hormanları ile safra asitlerini, bitkilerde brassinosteroidler ile fitohormonları etkilediğini, son yapılan çalışmalarda da sterollerin canlı organizmaların önemli büyüme ve gelişme evrelerinde rol aldıkları saptanmıştır. Son yıllarda fitosterollerin LDL kolesterol düzenleyicisi özellikleri, kroner ölümleri azaltıcı fetkileri bakımından doğal önleme ürünü olmaları sebebiyle önemleri artmıştır. Bitkilerde çok iyi tespit edilip belirlenen 40'dan fazla farklı sterol bulunmuştur. Bu steroller çoğunlukla yağ bitkilerinde saptanarak fitosterol olarak adlandırılmışlardır. Yapılan çalışmalarda kültür bitkisine göre elde edilen 1 kg yağda bulunabilecek fitosterol iktarı 1,41-15,57 gr/kg aralağında olduğu saptanmıştır. Kolza dünyada üretilen en önemli yağ bitkilerinden biridir. Kolzada fitosteroller miktarı 5,13 ile 9,79 gr/kg yağ arasında değişim göstermektedir.Öğe Zeytin (Olea europaea L.) çeşitlerinin AFLP ve SSR markörleri polimorfizminin yağ asitleri ve tokoferol düzeyleri ile ilişkilendirilmesi(2007) Şeker, Murat; Topal, Ufuk; Kaleci, Nilüfer; Gül, Muhammet Kemal; Yücel, Zuhal; İpek, Meryem; Yılmaz, Emin[Abstract Not Available]