Yazar "Görkem, Hülya Nur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Alterations in antioxidative enzyme activities caused by boron toxicity in two tomato culture varieties(2012) Oluk, Esin Akçam; Acar, Okan; Demirbaç, Sefer; Duran, Havva; Atik, Ebru; Görkem, Hülya NurBoron (B) is an essential micronutrient for normal growth of higher plants. On the other hand, its toxicity is also a significant problem that can limit plant growth on soils of arid and semi-arid environments in agricultural regions across the world. In this study, two tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) varieties (SC2121 and SAFARI Fl) are used, and toxic effects of B treatment (3 mM) were studied. Germination was not affected, and seeds of both varieties germinated nearly to 100%. These in vitro germination experiments were accomplished in MS medium. Malondialdehyde (MDA) content, and antioxidant enzyme activites (superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POX), catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX) and glutathione reductase (GR)) were investigated in root and shoot tissues of tomato seedlings. Oxidative damage increased with 3-mM B treatment in tissues of SC2121 plants compared to control, and antioxidant enzyme activities were decreased, except APX. B toxicity inhibited only CAT activity in root tissues, but CAT, GR, SOD, POX and APX activities were inhibited in shoot tissues of SAFARI Fl. However, B toxicity in this variety did not cause oxidative damage. Root tissue of SAFARI Fl variety, in particular, was found to be a better protection than SC2121. This might indicate that SAFARI Fl variety is based on the protection of antioxidant enzymes. However, similar protections against B toxicity were not detected in shoot tissues of both varieties. by psp.Öğe Bazı patlıcan çeşitlerinin antioksidan savunma sistemi üzerine canavar otu (Phelipanche ramosa (L.) Pomel) parazitinin etkilerinin incelenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2011) Görkem, Hülya Nur; Acar, OkanBu çalışmada Çanakkale (Türkiye)' de tarımı yapılan 2 patlıcan varyetesi (Solanum melongena L. cv. Kemer ve S. melongena cv. Pala - 49) kullanılmıştır. Canavar otu paraziti ile bu patlıcan varyeteleri arasındaki etkileşimde yapraklarda ve köklerde antioksidan enzim aktivitelerindeki değişimler (SOD, POX, APX, GR, CAT), lipid peroksidasyon ve pigment miktarı araştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, Pala-49 çeşidi özellikle kök dokusunda Kemer çeşidine kıyasla antioksidan ezimler temelinde daha etkili bir savunmaya sahip bulunmuştur. Bu iki çeşidin yaprak dokuları karşılaştırıldığında, Kemer çeşidinin lipid peroksidasyondan daha iyi korunduğu görülmekle birlikte, Pala-49 çeşidinin askorbat?glutatyon döngüsü enzimlerince iyi bir korumaya sahip olduğu da göze çarpmaktadır. Bu veriler ışığında, Pala-49 çeşidinin antioksidatif enzimler temelinde Kemer çeşidinden belirgin şekilde ayrıldığı ve canavar otu problemine karşı Kemer çeşidine kıyasla daha dayanıklı olduğu bulunmuştur.