Yazar "Erdem, Fatih" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe NAR (Punica granatum): SAĞLIĞA YARARI, EKONOMİK DEĞERİ VE HASATSONRASI MUHAFAZA METOTLARI(2020) Çil, Onur; Erdem, Fatih; Aday, Mehmet SeçkinNarın sahip olduğu yüksek besleyici değeri ve benzersiz duyusal özellikleri sebebiyle tüketici talebi ve ticari üretimi son yıllarda artmıştır. Buna ek olarak, nar biyoaktif bileşenler açısından zengin bir kaynaktır ve bu yüzden tüketimi sağlık bakımından birçok fayda sağlamaktadır. Klimakterik olmayan doğasına rağmen, pazarlanabilirliği ve tüketici tarafından kabulü; soğuk zararı, çatlama, kabukta kahverengileşme ve çürüme gibi çeşitli faktörlerden sınırlanmaktadır. Bu problemleri önlemek için farklı hasat sonrası uygulamalar kullanılmaktadır. Bu yöntemler; ısı uygulamaları, modifiye atmosfer ambalajlama, yenilebilir kaplamalar, kimyasal ajanlar ve engel teknolojisini içermektedir. Bu nedenle derlemenin amacı; narın sağlığa faydası, ekonomik değeri ve hasat sonrasında kullanılan farklı teknolojilerin bütün nar ve nar taneleri üzerine etkisini güncel kaynaklardan yararlanarak özetlemektirÖğe Tanelenmiş narın kalite özelliklerinin korunmasında klordioksit ile modifiye atmosfer ambalajlamanın birlikte kullanımı(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022) Erdem, Fatih; Aday, Mehmet SeçkinNar yüksek besin değeri ve içerdiği bileşenler nedeniyle tüketimi giderek artan önemli bir meyvedir. Fakat tanelenmiş nar, depolama süresince istenmeyen birçok değişime uğramakta ve bu nedenle ekonomik kayıplar meydana gelmektedir. Klordioksit meyvelerin raf ömrünün artırılmasında kullanılan kimyasallardan bir tanesi olup, birçok meyvede başarıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma tanelenmiş nar kalitesi üzerine farklı konsantrasyonlardaki klordioksitin etkinliğinin (5ppm, 10 ppm, 25 ppm, 50 ppm, 100 ppm) pasif modifiye atmosfer ambalajlama ile birlikte kullanımının değerlendirilmesi üzerine yapılmıştır. Bu amaçla; tanelenmiş narların 5 oC de 18 gün boyunca depolanması süresince ambalaj içi gaz kompozisyonu, tekstür, renk, ağırlık kaybı, antosiyanin, fenol, duyusal, suda çözünür kuru madde, pH, titrasyon asitliği, elektrolit sızıntısı ve mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Genel olarak, 10 ppm ve üzerindeki konsantrasyonlarda narın kalite özellikleri korunmuş olup, kontrol grubuna göre daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, klordioksit ve modifiye atmosfer teknolojisinin narın raf ömrünün artırılmasında iyi bir seçenek olduğu belirlenmiştir.