Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Erat, Mustafa" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Çoklu Özellikli Bakteri Esaslı Biyo-Formüllerin Çayın Gelişim, Verim ve Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi
    (2021) Çakmakçı, Ramazan; Akçura, Sevim; Erat, Mustafa
    Bu araştırma mineral gübre, ticari mikrobiyal gübre ve azot fikseri, fosfat çözücü ve ACC deaminazeaktivitesine sahip bakteri esaslı üçlü kombinasyonlar halinde uygulanan üç farklı mikrobiyal gübreformülasyonunun (BF9: Bacillus megaterium 47/9 + Paenibacillus macquariensis RC696 + Pseudomonasfluorescens 9/7; BF10: Bacillus megaterium RC665 + Paenibacillus macquariensis RC382 + Pseudomonasfluorescens 9/7; BF11: Bacillus simplex RC64 + Pseudomonas putida 3/10 + Burkholderia pyrrocinia RC134)asidik tarla koşullarında üç yıllık sürede çay gelişim ve enzim aktiviteleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıylayürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında altı uygulama ve dört tekerrürlü (her bir tekerrürde beş çay öbeği)olarak kurulmuştur. Uygulanan bakteri formülasyonları yaprak alanı, yeşil yaprak verimi, klorofil içeriği ve bitkigelişimini teşvik etmiştir. Ayrıca, bakteri formülasyonu aşılamaları yaprakta; glutatyon redüktaz (GR), glutatyonS-transferaz (GST), glukoz 6-fosfat dehidrogenaz (G6PD), 6-fosfoglukonat dehidrogenaz (6PGD), polifenoloksidaz (PPO), peroksidaz (POD), 5-dehidroksişikimat redüktaz (DHSK) ve alkol dehidrogenaz (ADH), enzimaktivitelerini değiştirebilmiştir. Seçilen etkin, aside toleranslı ve çoklu özelliklere sahip bakteri esaslı biyoformülasyonlar, strese karşı bitki toleransı ve adaptasyonunu artırabilir, çay işleme teknolojisinde önemli bir roloynayabilir ve çay ürünlerinin kalite konseptine katkıda bulunabilir. Bu çalışma, bu yerli faydalı rizobakteriizolatlarının, çay mahsulünün büyümesini teşvik etmek için mikrobiyal aşılama veya biyogübre olarak kullanılmapotansiyeline sahip olduğunu ve sürdürülebilir çay yetiştiriciliği için umut verici olduğunu göstermektedir.
  • [ X ]
    Öğe
    Effectiveness of Co-inoculation of Different Plant Growth-Promoting Rhizobacteria for Improving Nutrients Uptake, Growth, Enzymes Activity and Yield of Tea
    (Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, 2017) Çakmakçı, Ramazan; Kotan, Recep; Atasever, Ali; Erat, Mustafa; Türkyılmaz, Kubilay; Sekban, Remzi; Haznedar, Ayhan
    Tea production in Turkey causes serious problems due to application of chemical fertilizer. For this reason, it is necessary to evaluate the environment-friendly strategies and additional alternative resources that will reduce the need for chemical fertilizers and increase tea production in the Eastern Black Sea Region, where the only agricultural activity is tea growing. The objective of this study was to evaluate possible effects of mineral NPK fertilizer (800 kg ha-1 a compound fertilizer 25:5:10%), one commercial liquid bio-fertilizer and ACC deaminasecontaining, N2 -fixing, and P-solubilizing bacteria based bio-fertilizers in triple strains combinations (BFV1: B. subtilis RC521+B. megaterium RC07+P. fluorescens RC77; BFVII: B. subtilis RC11+B. megaterium RC07+P. putida RC06)) on the growth, yield, enzyme activities and nutrient uptake in tea under acidic field conditions in three years. The experiment was arranged as a completely randomized design with five treatments and three replicates (each having five tea bushes). Bio-fertilizer formulations and mineral fertilizer stimulated overall plantgrowth, including fresh and dry leaf yield, second and third leaf area, macro- and micro-nutrient concentrations chlorophyll and anthocyanin content in tea leaves, and activities of oxidative, catalytic, hydrolytic and antioxidative enzymes of Turkish tea clones Fener-3. In addition, inoculation with bacterial formulation also changed the activities of the enzyme like glutathione reductase (GR), glutathione S-transferase (GST), glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD), 6-phosphogluconate dehydrogenase (6PGD), polyphenol oxidase (PPO), peroxidase (POD), urease, 5-dehydroshikimate reductase (DHSK), and alcohol dehydrogenases (ADH). This study clearly indicates that the development of stable formulation of plant growth promoting bacteria is of great importance and a promising approach to a sustainable tea agriculture

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim