Yazar "Elibol, Murat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bioflavour production from tomato and pepper pomaces by Kluyveromyces marxianus and Debaryomyces hansenii(Springer, 2015) Guneser, Onur; Demirkol, Asli; Yuceer, Yonca Karagul; Togay, Sine Ozmen; Hosoglu, Muge Isleten; Elibol, MuratBioflavours are called natural flavour and/or fragrance compounds which are produced using metabolic pathway of the microorganism and/or plant cells or their enzyme systems with bioengineering approaches. The aim of this study was to investigate bioflavour production from tomato and red pepper pomaces by Kluyveromyces marxianus and Debaryomyces hansenii. Obtained specific growth rates of K. marxianus and D. hansenii in tomato pomace were 0.081/h and 0.177/h, respectively. The bioflavour profile differed between the yeasts. Both yeasts can produce esters and alcohols such as phenyl ethyl alcohol, isoamyl alcohol, isoamyl acetate, phenyl ethyl acetate and isovaleric acid. Tarhana and rose were descriptive flavour terms for tomato and pepper pomaces fermented by K. marxianus, respectively. Tomato pomace fermented by D. hansenii had the most intense green bean flavour while fermented vegetable and storage/yeast were defined as characteristic flavour terms for pepper pomaces fermented by D. hansenii.Öğe Improvement of medium composition and cultivation conditions for growth and lipid production by Crypthecodinium cohnii(Ars Docendi, 2017) Isleten-Hosoglu, Muge; Elibol, MuratIn this study, glycerol was used as an alternative carbon supply in the growth medium of Crypthecodinium cohnii. Concentration of other nutrients was optimized by using response surface methodology (RSM) for the growth and lipid production by microalgae. As a result, when using yeast extract, there was no need using glutamic acid and sodium beta-glycerophosphate in the growth medium. Additionally, it was revealed that there was a reduced growth by C. cohnii with a certain yeast extract concentration. The optimum sea salt concentration in the medium was determined as 16 g L-1. In the optimized medium, the highest biomass productivity and total lipid content achieved were 1.0 g L(-1)d(-1) and 30 % of dry weight basis, respectively. The yield coefficient of YX/S on glycerol obtained in this study was between 0.30-0.48 (w w(-1)). The effect of mechanical agitation on the growth and lipid production by C. cohnii was investigated in a 2 L stirred tank bioreactor. Nile red based flourescence intensity measurements during bioreactor productions revealed that lipid production by C. cohnii continued even after cells entered the stationary phase. The docosahexaenoic acid proportion increased until the beginning of stationary phase (5rd day) at 150 rpm agitation rate in bioreactor.Öğe Mikroorganizmalar kullanılarak doğal aroma maddelerinin tarımsal atıklardan üretimi ve optimizasyonu(2014) Toğay, Özmen; Yüceer, Yonca Karagül; Elibol, Murat; Güneşer, Onur; Demirkol, Aslı; Hoşoğlu, Müge İşleten[Abstract Not Available]Öğe Peyniraltı Suyu ve Mısır Islatma Şurubunun Heterotrofik Mikroalg Crypthecodinium cohnii ile Biyokütle ve Yağ Üretimi Amacıyla Biyolojik Olarak Değerlendirilmesi(2017) Hoşoğlu, Müge İşleten; Elibol, MuratEndüstriyel faaliyetlerden elde edilen birçok farklı atık su ve yan ürünler maliyet-etkin ve sürdürülebilir mikroalg kültüvasyonu için potansiyel kaynaklardır. Mevcut çalışmada, heterotrofik mikroalg Crypthecodinium cohnii kültüvasyonu için kültür besiyerinde peynir altı suyu (CW) ve mısır ıslatma şurubu (CSL) kullanılarak, bu atıkların mikroalgal biyokütle ve yağ üretimi amacıyla biyolojik olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Organizmanın, her iki ortamdaki (CW ve CSL) besin ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla istatistiksel tarama metodları kullanılmıştır. CSL'nin C. cohnii biyokütle gelişimini olumlu yönde desteklediği ve organizmanın kültür ortamında kullanılan maya ekstraktının alternatifi olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Peyniraltı suyunun ise, organizma için gerekli mineraller açısından önemli bir kaynak olduğu ve CW'in doğrudan kullanımıyla kültür ortamındaki su ihtiyacını karşılama avantajına sahip olduğu kültür ortamı seyreltilmemiş CW ve CSL'nin birlikte kullanımı ile geliştirilmiştir ve optimizasyonu yapılmıştır. Son olarak, yapılan ölçek büyütme çalışmalarında yeni kültür ortamı kullanılarak 3 L'lik karıştırmalı tank biyoreaktörde üretimler gerçekleştirilmiştir. Optimizasyonu yapılan kültür ortamında kısmen yüksek biyokütle verimliliği (2.28 g/L.gün) ve yağ oranı (% 28.7 kuru ağırlık) sağlanmıştır.C. cohnii biyokütlede son derece yüksek oranlarda dokozahekzanoik asit (DHA) üreticisi bir tür olarak bilinmesine rağmen, CSL ile zenginleştirilmiş CW ortamında biyokütlesindeki yağ asidi kompozisyonunu değiştirerek, daha çok tekli doymuş ve tekli doymamış yağ asitlerince (C16:0-C18:1) zengin bir yağ profiline (toplam yağ asidi kompozisyonunun ~70%'i) sahip olduğu saptanmıştır. Buna göre, endüstriyel atıkların değerlendirildiği bu kültür ortamında yetiştirilen C. cohnii'nin biyodizel üretimi için uygun bir kaynak olabileceği sonucuna varılmıştır.Öğe Production of flavor compounds from olive mill waste by Rhizopus oryzae and Candida tropicalis(Soc Brasileira Microbiologia, 2017) Guneser, Onur; Demirkol, Asli; Yuceer, Yonca Karagul; Togay, Sine Ozmen; Hosoglu, Muge Isleten; Elibol, MuratThe purpose of this study was to investigate the production of flavor compounds from olive mill waste by microbial fermentation of Rhizopus oryzae and Candida tropicalis. Olive mill waste fermentations were performed in shake and bioreactor cultures. Production of flavor compounds from olive mill waste was followed by Gas Chromatography Mass spectrometry, Gas chromatography- olfactometry and Spectrum Sensory Analysis. As a result, 1.73-log and 3.23-log cfu/mL increases were observed in the microbial populations of R. oryzae and C. tropicalis during shake cultures, respectively. C. tropicalis can produce a higher concentration of n-limonene from olive mill waste than R. oryzae in shake cultures. The concentration of n-limonene was determined as 185.56 and 249.54 mu g/kg in the fermented olive mill waste by R. oryzae and C. tropicalis in shake cultures respectively. In contrast, R. oryzae can produce a higher concentration of n-limonene (87.73 mu g/kg) n-limonene than C. tropicalis (11.95 mu g/kg) in bioreactor cultures. Based on sensory analysis, unripe olive, wet towel, sweet aromatic, fermented aromas were determined at high intensity in olive mill waste fermented with R. oryzae meanwhile olive mill waste fermented with C. tropicalis had only a high intensity of unripe olive and oily aroma. (C) 2016 Sociedade Brasileira de Microbiologia. Published by Elsevier Editora Ltda.Öğe Production of flavor compounds from rice bran by yeasts metabolisms of Kluyveromyces marxianus and Debaryomyces hansenii(Springer, 2022) Guneser, Onur; Yuceer, Yonca Karagul; Hosoglu, Muge Isleten; Togay, Sine Ozmen; Elibol, MuratThe aim of this study was to evaluate the biosynthesis of flavor compounds from rice bran by fermentation facilitated by Kluyveromyces marxianus and Debaryomyces hansenii. The growth of both yeasts was assessed by specific growth rates and doubling time. The biosynthesis of flavor compounds was evaluated by gas chromatography-olfactometry (GC-O), gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), and Spectrum (TM) sensory analysis. The specific growth rate (mu) and doubling time (t(d)) of K. marxianus was calculated as 0.16/h and 4.21h, respectively, whereas that of D. hansenii was determined as 0.13/h and 5.33h, respectively. K. marxianus and D. hansenii produced significant levels of higher alcohols and acetate esters from rice bran. Results showed that K. marxianus can produce 827.27 mu g/kg of isoamyl alcohol, 169.77 mu g/kg of phenyl ethyl alcohol, and 216.08 mu g/kg of phenyl ethyl acetate after 24-h batch fermentation. A significant amount of isovaleric acid was also synthesized by K. marxianus (4013 mu g/kg) after the batch fermentation of 96 h. 415.64 mu g/kg of isoamyl alcohol and 135.77 mu g/kg of phenyl ethyl acetate was determined in rice bran fermented by D. hansenii after 24-h fermentation. Fermented cereals and rose were the characteristic flavor descriptors of the fermented rice bran samples. Rose flavor in fermented rice bran samples was found to be associated with phenyl ethyl alcohol, phenyl ethyl acetate, isoamyl acetate, and guaiacol. Thus, the findings of this study demonstrate that the valorization of rice bran can be achieved with the production of natural flavor compounds by yeast metabolism.Öğe Torulaspora delbrueckii ve Trichoderma atroviride Kullanılarak Pirinadan (Zeytin Katı Atığı) Biyoaroma Üretimi(2014) Güneşer, Onur; Yuceer, Yonca Karagul; Toğay, Sine Özmen; Hoşoğlu, Müge İşleten; Elibol, MuratBu çalışmada, Torulaspora delbrueckii ve Trichoderma atroviride kullanılarak, pirinadan mikrobiyal fermentasyon yoluyla doğal aroma maddelerinin üretilme olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Torulaspora delbrueckii ve Trichoderma atroviride ile %10'luk pirina solüsyonunun hem erlen hem de biyoreaktör düzeyinde 30oC'de 120 saat fermentasyonu gerçekleştirilmiştir. Her iki fermentasyon boyunca mikroorganizmaların pirinadaki gelişimleri incelenmiştir. T. delbrueckii ve T. atroviride tarafından üretilen aroma maddelerinin tanımlanması ve miktarlarının belirlenmesi gaz kromatografisi kütle spektrometresi ve gaz kromatografisi-olfaktometre ile yapılmıştır. T. delbruecki ve T. atroviride'nin erlen düzeyinde maksimum hücre sayısı artışının sırasıyla 1.49 ve 1.07 log kob/mL olduğu belirlenirken, biyorekatör düzeyindeki hücre artışları ise 2.23 ve 0.92 log kob/mL düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. 0-120 saat fermentasyon süresinde T. delbrueckii ve T. atroviride için spesifik üreme hızları sırasıyla 0.079/saat ve 0.0299/saat olarak hesaplanmıştır. T.delbrueckii'nin pirinadan fenil etil alkol (gül) ve mentol (nane), T. atroviride'nin ise 1 okten-3-ol (mantar) ve 2-oktenol (yanık, kirli) ürettiği belirlenmiştir. Mikrobiyal fermentasyon sonucunda üretilen fenil etil alkol, mentol, 1-okten-3-ol ve 2 oktenol'un maksimum üretim miktarları sırasıyla 6.69±0.01 µg/kg, 3.50±0.69 µg/kg, 330.75 µg/kg ve 25.65 µg/kg olarak belirlenmiştir. En yüksek verimlilik değerinin 88.81 µg/ kg.saat ile 1-okten-3-ol'e ait olduğu tespit edilmiştir. Yapılan duyusal analizler sonucunda, fermente pirina örneklerinde ıslak bulgur, toprak, ıslak kirli havlu, fermente ve mantar aromalarının yüksek yoğunlukta olduğu belirlenmiştir. Yüksek yoğunlukta algılan söz konusu bu aromalar, miktarı artan mentol, fenil etil alkol, 1-okten-3-ol ve 2-oktenol ile ilişkilendirilebilir