Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Elersu, Batuhan Bilge" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Süt sığırcılığı için genetik ıslaha konu olabilecek özellikler üzerinde biyo-ekonomik bir analiz
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020) Elersu, Batuhan Bilge; Savaş, Türker
    Bu çalışmada, Trakya'da bulunan süt sığırcılığı işletmelerinde genetik ıslaha konu fonksiyonel ve üretim özellikleri temelinde hayvan birimi başına gelir ile gider kalemleri kullanılarak biyoekonomik fonksiyonları incelenmiştir. Modellemede kullanılan biyolojik ve teknik parametreler literatürden derlenmiştir. Bir özelliğin ekonomik değeri hesaplanırken, diğer tüm özelliklerin sabit kaldığı varsayılmış ve özellikteki %1'lik değişimin toplam karlılığa etkisi ortaya konmuştur. Ekonomik katsayı; genetik standart sapma ve ekonomik değerin çarpımıyla elde edilmiştir. Fenotipik varyans ve kalıtım dereceleri çarpımından, genetik standart sapma elde edilmiştir. Pozitif yönde yapılan nispi değişimlerde hayvan başına net gelirlerin gözlemlendiği bu çalışmada, özellikle süt verimine ilişkin değerlerde belirgin bir artış izlenmiştir. Yıllık gelir; süt satışı, buzağı satışı ve reforme (kasaplık) inek olarak incelenmiştir. İşletme yıllık gelirinde, en yüksek getirisi olan kalem %80,15 ile süt satışı olmuştur. Bunu reforme inek ve buzağı satışı sırasıyla; %10,3 ve %9,55 ile izlemiştir. Yıllık gider maliyetlerine bakıldığında, bu maliyetlerin %72,5'ini yem maliyetleri oluşturmaktadır. Özelliklerde yapılan %1'lik nispi değişim sonrası, süt verimi 3.891,83TL'lik artış ile diğer özellikler arasından farklılaşmıştır. Sürü ömrü, buzağılama aralığı, ilk buzağılama yaşı, süt verimi, buzağı ölümleri ve inek ölümlerinin ekonomik değerleri sırasıyla; 25,12TL, 18,53TL, 1,62TL, 74,39TL, 3,03TL ve 1,44TL olarak bulunmuştur. Sürü ömrü, iki buzağılama arası süre, ilk buzağılama yaşı ve süt verimi için hesaplanan ekonomik katsayıların nispi dağılımı sırasıyla; %1,08, %0,388, %0,08 ve %98 olmuştur. Çıktılardan elde edilen marjinal ekonomik değerler ve ekonomik katsayılar, bir ıslah programı hazırlanırken ekonomikliliğin hesaplanması ve kümülatif damızlık değeri ya da indeks oluşturulmasına yardımcı olarak kullanılabilinir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim