Yazar "Duran, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Doğal antimikrobiyal katkılı kitosan ile çileğin raf ömrünün arttırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2013) Duran, Merve; Caner, CengizBu araştırma kapsamında kitosan kaplamayla birlikte uygulanan doğal antimikrobiyal maddeler (nisin, natamisin, nar çekirdeği tozu ve üzüm çekirdeği tozu) taze çileklere uygulanarak raf ömrünün arttırılması amaçlanmıştır.Antimikrobiyal maddelerle kaplanan çilekler pasif modifikasyon yöntemiyle ambalajlanmış ve 4oC'de belirli periyodlarla (1, 5, 10, 18 ve 40 gün) pH, suda çözünür kuru madde, su aktivitesi, renk, ambalaj içi gaz konsantrasyonu, tekstür profil ve mikrobiyoloji analizler gerçekleştirilerek uygulamaların bu kalite kriterlerine etkisi araştırılmıştır.Kırk gün depolama sonunda; kaplanmamış (kontrol grubu) çileklerin pH'sı farklı antimikrobiyal maddelerle kaplanan çileklerin pH'sından daha yüksek çıkmıştır. Suda çözünür kuru madde içeriği bakımından kontrol grubundaki çileklerle kitosan-nar çekirdeği tozu (9,983) ve kitosan-natamisin (9,467) kaplanmış çilekler arasında istatistiksel açıdan fark vardır.Depolamanın 18. gününde su aktivitesi değerinde en fazla artış kontrol grubundaki çileklerde tespit edilmiş olup, kontrol grubuyla kitosan-nar çekirdeği tozu ve kitosan-natamisin kaplı örnekler arasındaki fark istatistiksel olarak önemlidir. Ambalaj içeriğine ait gaz konsantrasyonu sonuçları incelendiğinde, en düşük O2 ve en yüksek CO2 konsantrasyonuna sahip örnekler kontrol grubuna ait çilek ambalajlarında bulunmuştur. L* ve a* değerleri bakımından kontrol grubu diğer gruplardan daha düşük çıkmış olup, L* değeri için en iyi sonuçlar kitosan-üzüm çekirdeği tozu kaplı olanlarda, a* değeri için en iyi sonuçlar ise kitosan-nar çekirdeği tozu kaplı olanlarda tespit edilmiştir.Tekstürün değerlendirilmesinde kullanılan sertlik, dış yapışkanlık, elastikiyet, iç yapışkanlık, sakızımsılık, çiğnenebilirlik ve esneklik gibi parametrelerde kaplama uygulamalarının pozitif etkisi görülmüştür. Ayrıca çalışmada koliform bakteri, aerobik mezofilik bakteri sayısı ve maya-küf sayısı bakımından antimikrobiyal kaplamaların çileklerin mikrobiyolojik kalitesine etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre genel olarak, kaplama yapılan çileklerde kaplama yapılmayanlara göre mikrobiyal yük daha düşük çıkmıştır. Buna göre antimikrobiyal katkılı kaplamaların çileklerin raf ömrü üzerine pozitif etkisi olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Çilek, raf ömrü, antimikrobiyal kaplama, mikrobiyolojik kaliteÖğe Potential of antimicrobial active packaging 'containing natamycin, nisin, pomegranate and grape seed extract in chitosan coating' to extend shelf life of fresh strawberry(Elsevier, 2016) Duran, Merve; Aday, Mehmet Seckin; Zorba, Nukhet N. Demirel; Temizkan, Riza; Buyukcan, Mehmet Burak; Caner, CengizIn this study, chitosan (CH) coatings as carrier of nisin (NS), natamycin (NT), pomegranate (PE) and grape seed extract (GE) were used to maintain quality and extend shelf life of fresh strawberry. The samples were analyzed in terms of gas composition inside packaging, pH, total soluble solid content, water activity, color, texture, FT-NIR and microbial counts for up to 40 days at 4 degrees C. The experiments showed that all coating materials preserved the quality of fresh strawberry compared to untreated ones. Among the treatments, incorporation of the natamycin in the chitosan coating (CH+NT) reduced the O-2 consumption of the fruit and showed better effects on delaying changes of pH, total soluble solid content, water activity and microbial counts. The incorporation of different antimicrobial agents into chitosan matrix did not reveal any significant effect on lightness (L*) and redness (a*) of strawberry. Among the treatments, CH + PE and CH + NT showed significantly higher antimicrobial effect against the mesophilic bacteria and yeast and mold. As a general result, antimicrobial active packaging based on the combination of chitosan coating with antimicrobial agents increased the shelf life of fresh strawberry compared to uncoated fruit. (C) 2016 The Institution of Chemical Engineers. Published by Elsevier B.V. All rights reserved.