Yazar "Doğan, Emre" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale ili merkez ve ezine ilçesinde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan ayvalık zeytin çeşidinin farklı olgunluk dönemlerinde meyve ve yağ özelliklerindeki değişimlerin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Doğan, Emre; Kaleci, NilüferBu araştırma Çanakkale ili Merkez ve Ezine ilçesinde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan Ayvalık zeytin çeşidinin pomolojik özellikleri ile yağ asidi bileşenlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılacak örnekler optimum bakım koşullarına sahip bahçelerden 3 farklı olgunluk döneminde (yeşil, alacalı, siyah) alınmıştır. Ayrıca karşılaştırma amacıyla Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlı Çamcı ve Akçay yöresi ile Havran ilçesine bağlı Kocadağ yöresinden de zeytin örnekleri toplanarak, çalışmaya dahil edilmiştir. Toplanılan meyvelerin ölçüm ve analizleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Laboratuvarları'nda gerçekleştirilmiştir. Hasat edilen zeytin meyvelerinde meyve eni (mm), meyve boyu (mm), çekirdek eni (mm), çekirdek boyu (mm), 100 meyve ağırlığı (mm), 100 çekirdek ağırlığı (mm), meyvede nem oranı (%), meyvede et oranı (%) ve olgunluk indeksi (Oİ) değerleri belirlenmiştir. Ayrıca meyvelerde toplam klorofil içeriği (mg/l), toplam karotenoid içeriği (mg/l) ve yağ asitleri bileşenleri de incelenmiştir. Çalışma sonunda olgunluk ilerledikçe tüm yörelerde yetiştirilen zeytinlerin meyve iriliği ve olgunluk indeksinde artış görülmüştür. Yağ asidi bileşenlerinden oleik asit miktarı, meyve olgunluğu ilerledikçe artış göstermiştir.