Yazar "Deveciler, Emrah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Influence of feeding frequency on feed intake, growth performance and nutrient utilization in European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed pelleted of extruded diets(2006) Güroy, Derya; Deveciler, Emrah; Güroy, Kut Betül; Tekinay, Ahmet Adem83 günlük bir besleme denemesinde, yem üretim tekniğinin ve yemleme sıklığının Avrupa deniz levreğinde büyüme, yem tüketimi ve nutrient kullanımı üzerine olan etkileri çalışılmıştır. 3600 adet Avrupa deniz levreği (170 ± 2,6 g) 2 x 2 deney planına göre [2 yem üretim tekniği: Pelet yem (P), ekstrude yem (E); 2 yemleme sıklığı: iki kez (2), üç kez (3)] deneme kafeslerine (yaklaşık 5800 l) rasgele dağıtılmıştır. Yemleme sıklığı göz önüne alınmadığında, P3 grubu, ekstrude yemle beslenen gruplara göre daha fazla yem tüketmiştir (P < 0,05). Balıkların son ağırlıkları ve spesifik büyüme oranları açısından, tüm grupların büyüme oranları arasında istatistiki bir farklılık olmasa da son ağırlıklarında bir artış eğilimi belirlenmiştir (E3 > E2 > P3 > P2). E2 ve E3 gruplarının yem değerlendirmesi (YD) P2 ve P3 gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur (P < 0,05). Bütün deneme gruplarında, hepatosomatik indeks, iç organ yağ oranı ve et verimi parametreleri arasında ve karkas-et bileşenleri (protein, yağ ve kül) oranları arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P > 0,05). Sonuçlara göre, levrek balıklarını pelet veya ekstrude yemle iki veya üç öğün beslemenin büyüme oranını etkilemediği, ancak, öğün sayısına bağlı kalınmaksızın ekstrude yemin, levreklerin yem değerlendirme oranını iyileştirdiği belirlenmiştir.Öğe Influence of feeding frequency on feed intake, growth performance and nutrient utilization in European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed pelleted or extruded diets(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2006) Guroy, Derya; Deveciler, Emrah; Guroy, Betul Kut; Tekinay, Ahmet AdemIn an 83-day-nutrition trial, effects of feed production technique and feeding frequency on feed intake, growth and nutrient utilization were determined in European sea bass (Dicentrarchus labrax). Three thousand six hundred fish (170 +/- 2.6 g) were randomly allocated to experimental sea cages (approx. 5800 l) according to a 2 x 2 experimental plan [2 processing techniques: steam pelleted diet (P) vs. extruded diet (E); 2 feeding frequencies: twice (2) vs. 3 times ( 3)]. The P3 group consumed significantly (P < 0.05) more feed than the fish fed extruded diets, irrespective of feeding frequency. Growth rates of all groups did not display any significant difference (P > 0.05) in terms of final weight (FW) or specific growth rate ( SGR), although there was a decreasing trend in final weight (E3 > E2 > P3 > P2). Feed efficiencies (FE) of E2 and E3 fish were higher than P2 and P3 treatments (P < 0.05). No significant difference (P > 0.05) was evident for the hepatosomatic index (%), mesenteric fat index (%), viscerasomatic index (%), or dress-out (%) parameters in all treatments. The carcass and muscle components (protein, lipid, and ash) did not reveal any significant difference (P > 0.05). According to the results, feeding sea bass twice or 3 times daily with steam pelleted or extruded diet did not influence the growth; however, extruded diet improved the feed efficiency of sea bass irrespective of feeding frequency.Öğe Orkinos unu oranının, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) yem tüketimi, büyüme performansı ve yem değerlendirmesi üzerine etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2004) Deveciler, Emrah; Tekinay, Ahmet Ademöz Gökkuşağı alabalıklarında {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) (başlangıç ortalama ağırlığı: 155.2 ± 0.2 gr) orkinos unun kullanımının büyüme performansı, yem tüketimi ve yem değerlendirilmesi üzerine etkilerini belirlemek için Çanakkale Boğazında, Kilye koyunda 12 haftalık bir çalışma düzenlenmiştir. Çalışmada, benzer protein (% 42) ve yağ (% 12) oranına sahip, yem proteininin % 30 (OU 30), % 25 (OU 25), % 20'sini (OU 20) orkinos unundan ve % 30'unu (HU 30) hamsi unundan karşılayacak şekilde 4 deneme yemi hazırlanmış olup, kontrol grubunu oluşturması için de % 42 protein ve % 16 yağ oranına sahip ticari ekstrude yem (TY) kullanılmıştır. Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Kilya Koyu Ağ Kafes Ünitesinde bulunan 6 m3 su hacine sahip 2 m çaplı yüzer ağ kafeslerde, gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda, HU 30 ve TY ile beslenen balıklar diğer gruplara göre istatistiksel açıdan daha yüksek bir büyüme performansı ortaya koymuşlardır (P< 0,05). Ayrıca, HU 30 ve TY yemleriyle beslenen grupların yem dönüşüm oranlan (FCR) ve spesifik büyüme oranlan (SGR) diğer gruplara göre önemli derecede (P< 0,05) farklı bulunmuştur. Alabalıkların vücut ve kas dokularının kimyasal kompozisyonları üzerinde yapılan allometrik analizleri sonucunda kimyasal kompozisyonların benzer olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı {Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792), Çankkale Boğazı, Orkinos unu, Ağ kafes, allometrik analiz.Öğe Türkiye’de üretilen balık yemlerinin çevresel etkileri(2008) Tekinay, Ahmet Adem; Güroy, Derya; Çevik, Nazan; Deveciler, Emrah; Yurdabak, Erkan Füsun; Güroy, Kut Betül; Çelik, İhsan[Abstract Not Available]