Yazar "Demirer, Tuncay" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Amasya üzümü beslenme problemlerinin tespiti üzerine bir araştırma(2001) Müftüoğlu, Nuray Mücella; Demirer, Tuncay; Ateş, Fadime; Türkmen, CaferBu araştırma Çanakkale İlinde yetiştirilen Amasya üzümü çeşitlerinin beslenme durumunu belirlemek amacı ile yapılmıştır.Toprak ve yaprak analiz sonuçları şu şekilde özetlenebilir. Toprak örneklerinin pH'sı kuvvetli asitten orta alkaliye kadar değişmekle beraber % 75'i hafif asit ve nötr karakterli olup örneklerin tamamı organik maddece noksanlık göstermektedir. Yaklaşık % 50'si kireççe fakir olan topraklarda alınabilir fosfor, örneklerin % 57.5'inde az, %37.5'inde orta; alınabilir potasyum % 67.5'inde yeterli ve yüksek düzeyde bulunmaktadır. Alınabilir demir örneklerinin % 60'ında, mangan % 42.5'inde, çinko % 10'unda yetersiz, bakır ise bütün örneklerde yeterli düzeyde bulunmaktadır. Yaprak ayası örneklerinin azot bakımından % 15'i, alınabilir fosfor bakımından ise % 25'inin yetersiz olduğu; potasyum, kalsiyum, demir ve mangan yönünden beslenme sorununun olmadığı, çinko bakımından ise % 15'inin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Yaprak sapına ait besin elementlerinin bakı yönünden % 15'i yetersiz, çinko bakımından tamamının yeterli, magnezyum bakımından ise yaprak ayası ve yaprak sapı örneklerinin % 10'unun yetersiz düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Toprak özellikleri ile yaprak ayası ve yaprak sapı besin elementi kapsamları arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir.Öğe Çanakkale Dümrek Göleti sulama suyu kalitesi ve kullanılma sorunlarının belirlenmesi(2000) Demirer, Tuncay; Kaleli, Şükrü; Şimşek, UğurBu çalışma Dümrek Göletinin Göletirin bazı su kalitesi değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Matt-Haziran 1993 döneminde, 3 istasyondan alınan 33 su örneğinde pH, EC, Sodyum (Nâ), Potasyum (K), Kalsyum (Ca), Magnezyum (Mg+2), Karbonat (COi2), Bikarbonat (HCO3) Klor (C1), Sülfat (SO4-2), Bor (B), Nitrai (N03), analizleri yapılmış ayrıca sodyum adaorbsiyon oranı (SAR) ve % Na hesaplanmıştır. Toprak ve Açısından yapılan değerlendirmede suların tuzluluk pH ve toksik etki açısından bir sorun yaratmayacağı ancak permeabilliteyi azaltebileceği saptanmıştır.Öğe Çanakkale ilinde yetiştirilen Karasakız üzümünün beslenme problemlerinin belirlenmesi(2000) Müftüoğlu, Nuray Mücella; Demirer, Tuncay; Ateş, Fadime; Türkmen, CaferBu araştırma Çanakkale ilinde yetiştirilen Karasakız üzüm çeşidinin beslenme durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Amaca uygun olarak seçilen 19 bağdan meyve tutumu devresinde yaprak ayası ve sapi örnekleri ile 0-30 cm Ve 30-60 cm derinlikten toprak örnekleri alınmıştır. Toprak ve yaprak analizleri göz önünde tutularak araştırma sonuçları aşağıdaki gibi özetlenebilir;1.Toprak Örneklerinin reaksiyonu orta dereceli asitten kuvvetli alkaliye kadar değişmektedir. Örneklerin hepsi organik maddece noksanlık göstermektedir. Yaklaşık %65'i kireççe fakir olan topraklarda alınabilir fosfor, örneklerin %60'ınde az, %34'ünde orta, alınabilir potasyum örneklerin %50'sinde noksân ve düşük düzeyde, alınabilir demir ise örneklerin %50'sinde kritik değerin altında bulunmaktadır. Alınabilir mangan açısından örneklerin %74'ü sınır değerler arasında ve üzerinde, alınabilir çinko örneklerin %92'sinde kritik değerin üzerinde, alınabilir balar ise tüm örneklerde kritik değerin üzerinde yer almaktadır.2.Yaprak ayası örneklerinin %38'İ fosfor bakımından, %26'sı çinko bakımından, tamamı ise kalsiyum bakımından kritik seviyenin altında yer almaktadır. Azot bakımından örneklerin %89'u, potasyum ve magnezyum bakımından örneklerin tamamı sınır değerlerin üzerinde yer almaktadır. Demir, mangan ve bakır yönünden örneklerin hepsi sınır değerler arasında ve üzerinde yer almaktadır.Yaprak sapma ait besin elementleri potasyum, magnezyum, demir ve mangan yönünden hepsi sınır değerlerin üzerinde, çinko bakımından Örneklerin %95'i kritik değerin üzerinde, bakır bakımından %90'ı sınır değerler arasında ve üzerinde, kalsiyum ise tüm örneklerde sinir değerlerinin akında yer almaktadır. 3.Toprak özellikleri ile yaprak ayası ve yaprak sapı, ayrica yaprak ayası ile yaprak sapı besin elementi kapsamları arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir.Öğe Çanakkale' de çimento tozlarının bazı bitkilere ve topraklara etkileri(2006) Uysal, İsmet; Müftüoğlu, Nuray Mücella; Demirer, Tuncay; Karabacak, Ersin; Tütenocaklı, TülaySanayileşmeye paralel olarak çevrenin çeşitli yönlerde etkilendiği bilinmektedir. Özellikle sanayi atıklarının arıtma sisteminden geçirilmeden doğaya bırakılması önemli kirlilik nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. Arıtma sistemlerinin maliyetinin yüksek olması ve ürünlere yansıması çevreyi korumada önemli engellerdendir. Her türlü sanayi tesisinin ürettiği katı, sıvı ve gaz atıklar doğada ya da doğrudan değişime uğrayarak zararlı etkisini arttırmaktadır. Çanakkale’de sanayi tesisi olan Çimento Fabrikası (AKÇANSA) arıtma ünitesine sahip olmasına rağmen üretim sırasında çevreye toz atıklar bırakmakta ve çevre sorunlarına neden olmaktadır. Bu araştırmada çimento baca tozlarının fabrikanın çevresinde topraktaki, kültür ve doğal bitkilerdeki etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla fabrika çevresindeki zeytin yaprağı, Poaceae familyası bitkiler ve onların topraklarındaki kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve demir elementi miktarları belirlenmiştir. Kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve demir elementlerinin miktarları fabrikanın güney yönünde kuzey yönüne göre, sonbahar mevsiminde ilkbahar mevsimine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca toprak örneklerindeki Ca ve K değerlerinin bölge ortalamasının üzerinde olduğu, gerek bitki gerekse toprak örneklerindeki Na değerlerinin bölgeden alınan örneklerin ortalama değerlerinin çok üzerinde olduğu, bitki örneklerindeki Fe değerlerinin bölgeden alınan bitki örneklerindeki ortalama değerlerin üzerinde yer aldığı belirlenmiştir.Öğe Çinko katkılı ve katkısız 15-15-15 gübre uygulamasının buğdayda verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi1(2003) Müftüoğlu, Nuray Mücella; Demirer, Tuncay; Oktay, Murat; Elmacı, Ömer LütfüBu çalışmada Umurbey-Çanakkale koşullarında çinko katkılı ve çinko katkısız 15-15-15 gübrelerinin dört değişik dozu (25,50, 75, 100 kg/da) kullanılarak, buğday, bitkisinin verim ve verim unsuru olan bazı parametreler (toplam verim, dane verimi, hasat indeksi, bitki boyu, başaktaki dane sayısı, 1000 dane ağırlığı, başaktaki dane ağırlığı, başak uzunluğu) üzerine etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Sonuç olarak Gönen çeşidi buğday bitkisine katkısız 15-15-15 gübresinin kullanımının çinko katkılı 15-15-15 gübresi kullanımına göre daha uygun olduğu ve kullanılacak dozun da 25 kg/da olması gerektiği sonucuna varılmıştır.Öğe Değişik sıvı yaprak gübrelerinin nohutta verim ve kaliteye etkisi(2000) Demirer, Tuncay; Özer, İrfanBu araştırma; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Deneme Çiftliği'nde 2 yıl süreyle 4 tekerrür ve kontrol dahil 6 konulu olmak üzere 24 parselli tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Araştırmada; Aziziye - 94 çeşidi nohutta Polyfeed, Commander, Polar, Hidronik ve Agroten isimli yaprak gübrelerinin verim ve kaliteye etkisi araştırılmıştır. Araştırmada değerlendirilen bütün parametreler üzerine uygulamaların etkisi istatistiki olarak % 1 seviyesinde önemli bulunmuş olup, su alma kapasitesi ve bin dane ağırlığı hariç bütün karakterlerde Polyfeed ilk sırayı almıştır. İkinci grupta daha çok Commander gübresi yer alırken, karakterler arasında önemli pozitif ilişkiler belirlenmiştir.Öğe Karık ve damla sulama metodları ile farklı azot dozlarının ayçiçeğinde (Heliantus annuus L.) verim ve verim unsurlarına etkisi(2000) Demirer, Tuncay; İzci, Bahri; Kaleli, ŞükrüAraştırmada, karık ve damla sulama metodlan ile 4 değişik azot dozunun, ayçiçeğinde verim ve verim unsurlarına etkisi incelenmiştir. Materyal olarak AS.503 ayçiçeği çeşidi, azot kaynağı olarak ise amonyum sülfat (%21 N) ve amonyum nitrat (%33 N) gübreleri kullanılmıştır. Araştırma; kank ve damla sulama metodlan, 4 azot dozu (0-5-10-15 kgN/da) ve 4 tekerrür olmak feere (2X4X4) 32 parselli tesadüf parsellerinde bölünmüş parseller deneme desenine göre 1998-1999 vîllannda 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırma konusu olaıı azot dozlarının 1/2'si tarla hazırlığında amonyum sülfat (%21 N) formunda 1/2'si ise amonyum nitrat (%33 N) formunda, bitkiler 25-30 cm boyuna geldiğinde uygulanmıştır. Bitkiler; 4-6 yaprak olduklarında sulamayabaşlanmış ve sulama peryotlân, toprak neminin %50'ye düşmesine göre belirlenmiştir. Her iki sulama metodunda da belirlenen su ihtiyacı sayaçtan geçirilerek kontrollü verilmiştir. Hasat olgunluğuna gelen bitkiler hasat edilirken; dane verine bin dane ağırlığı, yağ oram, kuru madde, iç oranı, dane boyu, tabla çapı, bitki boyu, sap çapı, sap verimi belirlenmiştir. Araştırmada verilere ait iki yıllık ortalamalar istatistik! olarak değerlendirilmiş ve damla sulama metodu ile 10 kg.N da\" dozu tercih edilebilir bulunmuştur.Öğe Nutritional problems of cardinal grapes grown in Çanakkale, Turkey(2004) Müftüo?lu, Nuray Mücellâ; Demirer, Tuncay; Dardeniz, AlperThe purpose of this study was to determine the nutritional status of the Cardinal grapes that are grown in Çanakkale. Leaf and soil samples were taken from 18 different vineyards to ensure a uniform sampling area. Although all of the soil samples contained suitable pH values for grapes, levels of organic matter content were found to be low. Lime (CaCO3) content was at an insufficient level in 72% of the soils at 0-30 cm depth and in 61% of the soils at 30-60 cm depth. Phosphorous (P) content was at low and medium levels in 94% of the soils. Potassium (K) was found to be insufficient in 50% of the soils. In both depths, the iron (Fe) content of 33% of soils was lower than the critical level. Manganese (Mn) content was at an insufficient level in 22% of the soils. There were no nutritional problems with respect to zinc (Zn) and copper (Cu) in the soils. Nitrogen (N), calcium (Ca), phosphorous (P), iron (Fe) and copper (Cu) contents of leaf blades were higher than those of leaf petioles. Potassium (K), magnesium (Mg) and manganese (Mn) contents of leaf petioles were higher than those of leaf blades. There were no differences between zinc (Zn) contents in leaf blades and leaf petioles. The N content of 89% of the leaf blades and P content of 61% of the leaf blades was higher than the critical level. There were no nutritional problems with respect to K in leaf blades. The Ca contents of leaf blades and leaf petioles were found to be at insufficient levels. The Mg contents of leaf blades and leaf petioles were found to be sufficient. There were no nutritional problems in leaf blades and leaf petioles with respect to Fe, Mn, Zn and Cu.