Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Cinar, Zeynep Özlem" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Elucidation of the effects of fermented spirulina protein hydrolysate and bioactive peptide fractions on anti-inflammatory, anticancer, and indirect antioxidant mechanisms for therapeutic and nutraceutical applications
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2023) Cinar, Zeynep Özlem; Tümer, Tuğba; Ay, Mehmet
    Artan metabolik sendrom oranı, inflamatuvar ve enfeksiyon hastalıkları nedeniyle takviye edici ürünlere ve sağlıklı beslenmeye olan ilgi giderek artmaktadır. Bu bağlamda, Spirulina platensis, sağlığa yararlı özellikleri nedeniyle yenilikçi nutrasötiklerin üretimi için en çekici kaynaklardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmada, üç farklı mikrobiyal fermentasyon ile (Lactobacillus helveticus, Kluyveromyces marxianus ve Lactobacillus helveticus ve Kluyveromyces marxianus'un birlikte fermentasyonu) erlen düzeyinde gerçekleştirilen fermente Spirulina (FS) (FS by KM, FS by LH ve FS by mix) ürünlerinin, Lactobacillus helveticus ve Kluyveromyces marxianus'un birlikte fermentasyonu ile farklı koşullarda gerçekleştirilen (havalandırma 0.5 vvm (M2); havalandırma 1 vvm (M4); Cascade üretim (M6) ve sabit pH'da gerçekleştirilen üretim (M8)) biyoreaktör ürünlerinin, M6'nın ultrafiltrasyon (UF) işlemlerinden geçirilmiş fraksiyonlarının (>2 kDa, 2-5 kDa, 5-10 kDa), seçilen fraksiyonun (5-10 kDa) peptit fraksiyonlarının (FR1, FR2, FR3 ve FR4) ve fermente edilmemiş (kontrol) Spirulina ürünlerinin potansiyel antikanser ve NO baskılayıcı etkileri araştırılmıştır. M6 ve FS by mix ürünlerinin, sitotoksik etki göstermeksizin, makrofajların, LPS ile indüklenen NO salınımını etkili bir şekilde azalttığı görülmüştür. Antikanser aktiviteler ele alındığında ise, M6, M6 5-10 kDa fraksiyonu, M6 (5-10 kDa) fraksiyonuna ait FR1 ve FR2 fraksiyonları, HT-29 hücrelerinin canlılığını seçici olarak inhibe ederek umut vadeden etkiler göstermiştir. Ayrıca, M6 ve M6 (5-10 kDa) fraksiyonu, antioksidan genlerin (Nrf-2, HO-1, NQO1, Gclc ve Srnx1) ifadelerini mRNA seviyesinde arttırmıştır ve ürünlerin Nrf-2'nin nükleer akümülasyonunu stimüle ettiği saptanmıştır. Bu çalışmanın bulguları değerlendirildiğinde, FS by mix, M6, M6 5-10 kDa fraksiyonu, FR1 ve FR2'nin potansiyel antikanser, antioksidan ve NO baskılayıcı etkilerinin umut vadettiği çıkarımlanabilir. Fermente Spirulina hidrolizatları, daha kapsamlı analizler ile değerlendirilerek nutrasötikler için yeni bir içerik maddesi olarak geliştirilebilir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim