Yazar "Can, Aygül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Survival of different probiotic starters in blends of apple juice and vegetable extracts containing prebiotics(Vasile Alecsandri University of Bacău, 2021) Can, Aygül; Özçelik, Egemen; Pala, Çigdem UysalViabilities of three different probiotic starters (LGG, LA-5, and ABT-2) inoculated to the formulations (F1-9) based on blends of apple juice and some vegetable extracts containing fructooligosaccharide and lactitol were monitored during fermentation and cold storage. Storage quality and stability of formulations in terms of physicochemical and antioxidant properties and sensory evaluation were investigated. F7 (Apple Juice + Cucumber extract + Carrot extract; 1 : 1 : 1, v/v/v) was the most successful among the formulations in terms of probiotic growth with more than 7 logs CFU‧mL-1 for all starters after fermentation at 37 °C for 24 h. F8 (Apple Juice + Cucumber extract (1 : 1, v/v) + 2 % FOS + 4 % Lactitol) come second for only LGG starter. Among the starters, LGG strain maintained its required viability with more than 6 logs CFU‧mL-1 in the formulations (F7-9) during cold storage. The viabilities of LA-5 and ABT-2 with more than 7 logs at the beginning of the storage periods constantly decreased below 1 log and 3 logs, respectively. Antioxidant properties of the probiotic beverages did not change significantly during the fermentation and storage period. F9 (Apple juice + Cucumber extract + Carrot extract (1 : 1 : 1, v/v/v) + 2 % FOS + 4 % Lactitol) was the most preferred formulation compared to all other formulations.Öğe Zeytin yaprağı ekstraktının niozom tekniği ile mikroenkapsülasyonu ve antimikrobiyal aktivitesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2017) Can, Aygül; Pala, ÇiğdemZeytin ağacı (Olea europaea L.) yaprakları, başta oleuropein olmak üzere yüksek miktarda fenolik içermesiyle nutrasötik açıdan zengin bir ham maddedir. Zeytin yaprağı ekstraktındaki (ZYE) oleuropein ve diğer fenolikler, gıda sektöründe doğal antimikrobiyal maddeler olarak önemli potansiyele sahiptir. Ancak, ZYE'nin acı tadı kullanımını sınırlamaktadır. Niosomal mikroenkapsülasyon tekniği, acı tadı maskelemek ve antimikrobiyal maddenin gıdaya veya bakteri hücresine difüzyonunu arttırmak gibi bazı avantajlara sahiptir. Dolayısıyla, bu çalışmanın temel amacı farklı kültür çeşitlerine ait zeytin ağacı yapraklarından elde edilen ZYE'nin oleuropein içeriği ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi ile birlikte ZYE ve ZYE yüklü niozomların antimikrobiyal ajan olarak kullanımının araştırılmasıdır. ZYE'nin oleuropein içeriği ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, Türkiye'den ve İtalya olmak üzere toplamda 25 adet zeytin ağacından temin edilen yapraklar analiz edilmiştir. Analiz örnekleri arasında toplam fenol (49,36±0,65 mg GAE/g km), toplam flavonoid (3,63±0,28mg QE/g km) ve oleuropein (49,65±0,40 mg/g km) içeriği bakımından en yüksek sonuçları İtalya'dan toplanan Peranzana çeşidinden hazırlanan ekstrakt vermiştir. Antioksidan aktivite sonuçlarına göre en yüksek CUPRAC (162,86±7,85 mg TE/g km) ve en düşük IC50 değeri (0,29±0,02 mg/mL) yine Peranzana örneğinde belirlenmiştir. Listeria innocua ATCC 33090, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028 ve metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) gibi gıda kaynaklı patojenlerin inhibisyonu için, antimikrobiyal ajan olarak ZYE ve ZYE yüklü niozomların kullanımı araştırılmıştır. Niozomlar, lipit film hidrasyon yöntemi ve ultrases destekli boyut küçültme tekniği ile hazırlanmıştır. Formülasyonda lipit olarak Span 60 ve kolesterol, etken madde olarak ise liyofilize ZYE 1:1:1 (w/w) oranında kullanılmıştır. ZYE yüklü niozomlar morfolojik olarak incelenmiş ve enkapsülayon verimi (%41,92±0,81), ortalama partikül boyutu (2,66±1,25 ?m) ve zeta potansiyeli (-34,16±6,48 mV) belirlenmiştir. Seçilmiş patojenler için ZYE, ZYE yüklü ve boş niozomların minimun inhibitör konsatrasyonları (MIK) mikrodilüsyon metoduyla incelenmiştir. ZYE için sonuçlar E. coli, S. typhimurium ve L. innocua'ya karşı MIK değerinin 150 mg (3,4 mg oleuropein içermekte)/mL olduğunu göstermiştir. Malesef, ZYE yüklü niozomlar [150 mg (229,6 ?g, oleuropein içermekte)/ml] patojenler üzerinde herhangi bir antimikrobiyal etki göstermemiştir. Ancak, MRSA'ya karşı ZYE'nin [2,34 mg (70,6 ?g oleuropein)/mL] ve ZYE yüklü niozomların [150 mg (229,6 ?g oleuropein içermekte)/mL] MIK değerleri diğer üç patojene göre çok daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, ZYE yüklü niozomlar, MRSA'nın kontrolünde yeni bir antimikrobiyal taşıma sistemi olarak umut verici bir değere sahiptir.