Yazar "Berber, Mehmet Mert" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Nano/mikroelmüsiyonla stabilize edilmiş defne esansiyel yağının aromatik, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020) Berber, Mehmet Mert; Yüceer, YoncaDefne, yapraklarında ve meyvelerinde içerdiği uçucu yağlar bakımından değerli bir bitkidir. Türkiye, Dünya'da kaliteli defne ihracatçısı birkaç ülkeden biridir. Fonksiyonel bazı özelliklere sahip olan defne bitkisinin yaprakları kurutularak, baharat veya esansiyel yağ elde etmek amacıyla kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, defne esansiyel yağını kararlı hale getirmek amacıyla amilopektin ve arap zamkı stabilizörleri kullanılarak nano/mikroemülsiyon formülasyonlarının hazırlanması ve karakteristik fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal bazı özelliklerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Defne yapraklarından (Laurus nobilis), Mikrodalga Destekli Clevenger Cihazı ile elde edilen esansiyel yağın antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri, uçucu bileşenleri ve duyusal özellikleri belirlenmiştir. Defne esansiyel yağının Escherichia coli standart suşuna karşı inhibisyonu (zon çapı) 10,5 mm, Staphylococcus aureus standart suşuna karşı inhibisyonu ise 19,0 mm olarak belirlenmiştir. Antioksidan aktivitesi 70,56 mM troloks/mL örnek olarak belirlenen defne esansiyel yağında en yüksek oranda 1,8-cineole, sabinene, linalool L ve ?-terpinenyl acetate uçucu bileşenleri tespit edilmiştir. Çalışmada, amilopektin ve arap zamkı stabilizörleri kullanılarak hazırlanan emülsiyonların parçacık boyutu, bulanıklık, viskozite, renk gibi fiziksel özellikleri ile antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri, uçucu bileşenleri ve duyusal özellikleri belirlenmiştir. Emülsiyonların parçacık boyutları 328-567 nm arasında değişkenlik gösterirken arap zamkı emülsiyonunun amilopektin emülsiyonuna göre iki aylık depolama boyunca stabilitesini daha iyi koruduğu saptanmıştır. Antimikrobiyal analiz sonucu amilopektin ve arap zamkı emülsiyonlarının E. coli ve S. aureus bakterilerinin gelişimini engellediği belirlenmiştir. Ayrıca gıda uygulaması amacıyla nano/mikroemülsiyonlar, portakal sularına eklenerek antibakteriyal, antioksidan aktivitesi ve uçucu bileşenleri belirlenmiş, duyusal özellikleri ortaya konmuştur. Emülsiyon ilave edilmemiş portakal suyunun antioksidan aktivitesi 2,58 mM troloks/mL örnek olarak belirlenmiştir. Amilopektin ve Arap zamkı emülsiyonu ilave edilen portakal sularının antioksidan aktiviteleri sırasıyla 3,36, mM troloks/mL örnek ve 3,47 mM troloks/mL örnek olarak tespit edilmiştir. Emülsiyon ilave edilen portakal sularının, emülsiyon ilave edilmemiş portakal sularına göre E. coli ve S. aureus üzerine inhibe edici özelliğinin yüksek olduğu saptanmıştır. Defne esansiyel yağının, nano/mikroemülsiyon formülasyonları ile kararlı hale getirilmesi ve gıdalarda kullanılan katkı maddelerine alternatif, antimikrobiyal ve antioksidan özelliğe sahip doğal bir katkı maddesi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.Öğe Stabilisation of lavender essential oil extracted by microwave-assisted hydrodistillation: Characteristics of starch and soy protein-based microemulsions(Elsevier B.V., 2021) Çelebi Uzkuç, Nesrin Merve; Uzkuç, Hasan; Berber, Mehmet Mert; Tarhan Kuzu, Kübra; Togay, Sine Özmen; Kırca Toklucu, Ayşegül; Kurt, Saliha B.; Şahiner, Nurettin; Karagül Yüceer, YoncaIn this work, microwave-assisted hydrodistillation (MAHD) technique was used to obtain lavender essential oil (LEO) with a yield of 5.5 %. Oil in water microemulsions of LEO were prepared with starch and soy protein by ultrasonic emulsification. Total phenolic content and antioxidant capacity of the samples were evaluated. Microemulsions exhibited antimicrobial effect against S. aureus and B. cereus. The major volatiles of LEO were linalool L (29.0 %), 1,8-cineole (13.9 %), camphor (12.3 %) and linalyl acetate (11.9 %). Camphene, 1,8-cineole, (Z)-ocimene, linalool, and 2,6-nonadienal were determined as aroma-active compounds by gas chromatography-olfactometry. The stability of emulsions at different pH (3, 6 and 9) and temperatures (4 and 25 °C) were evaluated by measuring their size distribution, zeta potential, viscosity and color during storage. The stable droplets of LEO microemulsion that ranged between 392 and 732 nm were obtained with starch at pH 6. The formulated starch-based emulsions of LEO at pH 6 revealed the highest stability at 25 °C.