Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Balki, Vasfi Mehmet" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    YEŞİL SEBZELERDE GENİŞLEMİŞ SPEKTRUMLU BETA LAKTAMAZ VE KARBAPENEMAZ ÜRETEN ENTEROBACTERALES SUŞLARININ ARAŞTIRILMASI
    (2023) Balki, Vasfi Mehmet; Zorba, Nükhet Nilüfer Demirel; Çakıcı, Nesrin
    Çanakkale semt pazarlarında satılan 96 adet yeşil sebze örneğinde “beta laktam” dirençli Enterobacterales suşlarının varlığı araştırılmıştır. Gövde, yaprak kısımlarından alınan örneklerden Violet Red Bile Glucose (VRBG) Agara ekilmiştir. Enterobacterales yükleri <1 log KOB/g ile 6.11 log KOB/g arasında tespit edilmiştir. Kromojenik GSBL Agar ve 2 mg/ml meropenem içeren EMB Agarda üreyen 129 adet izolat MALDI-TOF MS yöntemine göre Serratia liquefaciens (n=35), Serratia plymuthica (n=31), Klebsiella oxytoca (n=25), Klebsiella pneumonia (n=6), Raoultella ornithinolytica (n=14), Raoultella terrigena (n=3), Enterobacter cloacae (n=11), Enterobacter ludwigii (n=4), Enterobacter asburiae (n=1), Lelliottia amnigena (n=16), Escherichia coli (n=2), Escherichia hermannii (n=1), Leclercia adecarboxylata (n=3), Pantoea agglomerans (n=3), Kluyvera intermedia (n=2), Kosakonia cowanii (n=1) ve Hafnia alvei (n=1) olarak tanımlanmıştır. Disk difüzyon yöntemine göre izolatların %11.62’sinin (n=15) Genişlemiş Spektrumlu “Beta Laktamaz” (GSBL), %4.65’inin (n=6) karbapenemaz pozitif olduğu belirlenmiştir. Yeşil sebzelerde GSBL ve karbapenem dirençli izolatların varlığı ısıl işlem görmeden tüketilen bu gıdalardaki halk sağlığı riskini ortaya koymaktadır.
  • [ X ]
    Öğe
    Yeşil sebzelerde genişlemiş spektrumlu beta laktamaz ve karbapenemaz üretenenterobacteriales suşlarının araştırılması
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2021) Balki, Vasfi Mehmet; Zorba, Nükhet Nilüfer; Çakıcı, Nesrin
    Günümüzde sağlıklı ve dengeli beslenme amacıyla çiğ sebze tüketimine olan ilgi artmıştır. Ancak yeşil yapraklı bitkilerin çiğ olarak tüketilmesi gıda kaynaklı hastalıklar açısından bir risk oluşturmaktadır. Bakteriler arasında artan antibiyotik direncinin gıda kaynaklı bakterilerde de tespit edilmesi özellikle ısıl işlem görmeyen gıdalardaki halk sağlığı tehdidini artırmaktadır. Yapılan bu çalışmada, Çanakkale merkez ve bazı ilçelerinde kurulan semt pazarlarında satışa sunulan dereotu, marul, roka, maydanoz, yeşil soğan, ıspanak, brokoli, pırasa, nane, semizotu, tere, kuzukulağı gibi taze yeşil sebzelerden toplam 96 adet örnek analize alınmıştır. Örneklerin Enterobacteriaceae yükleri <1 log kob/g ile 6,11 log kob/g arasında tespit edilmiştir. Bu örneklerden alınan 129 adet Enterobacteriales izolatı, fenotipik ve MALDİ-TOF MS tekniği ile tanımlanmıştır. İzolatların %12,4'ü Enterobacter spp., %24,03'ü Klebsiella spp., %12,4'ü Lelliottia spp., %27,9'u Serratia spp., %13,17'si Raoultella spp., %2.32'si Escherichia spp., %0,77 Hafnia sp. ile Kosakonia sp., %2,32'si Pantoea sp. ile Leclercia sp. ve %1,6'sı Kluyvera spp. olarak belirlenmiştir. İzolatların antibiyotik direnç durumları incelendiğinde %11.62'sinin GSBL pozitif, %4,65'inin ise karbapenemaz pozitif olduğu fenotipik testlerle belirlenmiştir. Yeşil sebzelerde GSBL ve karbapenemaz pozitif izolatların belirlenmiş olması ısıl işlem görmeden tüketilen bu gıdalardaki halk sağlığı riskini ortaya koymaktadır. Anahtar sözcükler: Yeşil sebzeler, Enterobacteriaceae, GSBL, Karbapenemaz, Antimikrobiyal direnç

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim