Yazar "Atak, Arif" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe HAYWARD KİVİ ÇEŞİDİNDE (Actinidia deliciosa cv. Hayward) BOZUK ŞEKİLLİ MEYVELERİN ORAN VE TİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA(2018) Kahraman, Kemal Abdurrahim; Dardeniz, Alper; Atak, ArifKivi çiçek yapısı itibariyle normal meyveler yanında bozuk şekilli meyveler de yapabilmektedir. Bozukşekilli meyve oranı omcadan omcaya ve yıldan yıla değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmada kivipazarlamasında sorun teşkil eden bozuk şekilli meyvelerin kivi üretimindeki oranı, aynı bitkide farklıyıllardaki miktarı ve bunların tipleri araştırılmıştır. Bu araştırma, Hayward kivi çeşidinde (Actinidiadeliciosa cv. Hayward) Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içerisinde 5 dekarlık 7 yaşlıbir kivi bağında yürütülmüştür. Bozuk şekilli meyve oranlarının belirlenmesi amacıyla iki yıl süreylesayım ve gözlemler gerçekleştirilmiştir. Bozuk şekilli meyve oranı araştırmanın ilk yılında %7.56 olarakbelirlenirken, bu oran ikinci yıl artış göstererek %13.27 olarak saptanmıştır. Bozuk şekilli meyve oranınınaraştırıldığı toplam 146 adet omcadan %10’un üzerinde bozuk şekilli meyve veren omca sayısı ilk yıl 39adet, ikinci yıl 83 adet, üst üste her iki yılda ise 28 adet olarak tespit edilmiştir. En fazla rastlanılan bozukşekilli meyve tipleri; yassı meyveler (%68.4) olup, bunu sırasıyla yelpaze (%18.3), sırt sırta iki yapışık(%7.4) ve bir sırt iki yan yapışık (%3.3) meyve tiplerinin takip ettiği belirlenmiştir.Öğe KİVİDE (Actinidia spp.) MEYVE KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE UYGULAMALAR(2018) Kahraman, Kemal Abdurrahim; Dardeniz, Alper; Atak, ArifKivi üretimi ülkemizde hızlı bir artış göstermekte, buna paralel olarak tüketimi de giderekyaygınlaşmaktadır. Ancak kivi üretiminde kalite yönünden çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Tüketicilerinarzu ettiği kalitede kivi meyvesi üretilememesi sonucunda ise pazarlamada ciddi sorunlaryaşanabilmektedir. Özellikle artan tüketici bilinci ve yüksek kalitede meyve talebi ile birlikte bu konudaha da önem kazanmaktadır. Kivide kaliteli meyve üretimi aslında uygun ekoloji ve fidan seçimindenbaşlamakta, hasada ve hatta depolamaya kadar uzanmaktadır. Kivi yetiştiriciliğinde kaliteli meyveüretimine etki eden başlıca faktörler; kış budamasında bırakılan bir yaşlı dal ve bunlar üzerindeki gözsayıları, tomurcuk ve meyve seyreltmelerinin şiddeti ve zamanı, bozuk şekilli meyve yapmayan klonlarınfidan olarak kullanılması, kivi bağındaki erkek/dişi bitki oranı, çiçeklenme dönemi ve sonrasındaki iklimkoşulları ile vektör kullanımı, bitki büyüme düzenleyicilerin kullanım şekli, sulama, gübreleme gibikültürel bakım işlemleri ve zamanında hasat yapılması şeklinde sıralanabilir. Bu çalışmada kaliteli kiviyetiştiriciliğinde etkili olan bu faktörler ayrıntılı olarak incelenerek kalite arttırmaya yönelik uygunöneriler yapılmıştır.