Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ataşoğlu, Cengiz" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Apical sodium-glucose co-transport can be regulated by blood-borne glucose in the ruminal epithelium of sheep (Ovis aries, Merino breed)
    (Cambridge Univ Press, 2004) Ataşoğlu, Cengiz; Gäbel, G.; Aschenbach, J. R.
    The intestinal Na-dependent d-glucose co-transporter (SGLT)-1 in sheep is under dietary regulation by luminal substrates. The aim of the present study was to find out whether the SGLT-1 in the forestomach of sheep is also regulated by sugars. Furthermore, the location of a possible glucosensor (luminal v. intracellular v. basolateral) was to be elucidated. Ruminal epithelia of sheep (Ovis aries, Merino breed) were pre-incubated in Ussing chambers with various substrates on the mucosal (i.e. luminal) or serosal (i.e. blood) side. This pre-incubation period was followed by a second pre-incubation period without the tested substrates (washout period). Thereafter, apical d-glucose uptake by ruminal epithelial cells was determined with 200 mumol d-[C-14]glucose/l in the absence or co-presence of the SGLT-1 inhibitor, phlorizin. Pre-incubation with d-glucose on the mucosal side had no significant effect on apical d-glucose uptake (P>0.05). In contrast, pre-incubation with d-glucose, d-mannose, 3-O-methyl-d-glucose or sucrose on the serosal side significantly increased d-glucose uptake compared with mannitol-treated controls (P<0.05). Serosal pre-incubation with cellobiose or d-xylose had no effect. The stimulation of d-glucose uptake by serosal d-glucose pre-incubation was concentration dependent, with maximal stimulation at about 10 mmol/l. We conclude that the ruminal SGLT-1 can be up-regulated in a concentration-dependent manner by blood-borne d-glucose via an extracellular sugar-sensing mechanism.
  • [ X ]
    Öğe
    Çanakkale Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi keçicilik işletmelerinde teknik sorunların belirlenmesi üzerine bir araştırma
    (2006) Koyuncu, Emrah; Pala, Akın; Konyalı, Aynur; Ataşoğlu, Cengiz; Daş, Gürbüz; Ersoy, İ. Erbil; Uğur, Feyzi
    Çanakkale yöresindeki süt keçisi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla il merkezine bağlı 9 köyde 20 işletme ile anket çalışması yapılmıştır. Ankete katılan yetiştiricilerin ortalama yaşı 47 ± 8.8 olup, ortalama sürü büyüklüğü 55.7 ± 36.2 baş olarak saptanmıştır. İşletmeler genelinde en yoğun yetiştirilen keçi ırkı Saanen (% 84.21) olup bunu sırasıyla Maltız (% 52.63) ve Kıl Keçisi (% 42.11) izlemektedir. İşletmelerdeki ortalama çoğuzluk oranı 0.59 ± 0.21 olarak bulunmuştur. Görüşülen işletmelerdeki tahmini günlük süt verimi ortalama 2.32 ± 0.90 ve laktasyondaki süt verimi 363 ± 144 litre olarak tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin % 65'inin barınak tipi klasik ağıl olarak nitelendirilebilecek bir yapı türünde olmakla birlikte, % 20'sinde sundurma bulunmakta, %15'inde ise işletme ahırı keçi barınağı olarak kullanılmaktadır. Barınaklar genel durum itibariyle sınıflandırılacak olursa, % 39'u iyi, % 50'si orta ve % 11'i kötü olarak nitelendirilebilir. İşletmelerin % 75'i sürülerini köy ortak merasına çıkartmaktadır. Ortalama oğlak ölüm oranı 0.30 ± 0.19 olan isletmelerde, en çok görülen sağlık problemleri dış parazitler (% 68.42), solunum yolu hastalıkları (% 52.63) ve göz hastalıktandır (% 42.11). İşletmelerin % 84.21'inde hayvanlara çeşitli koruyucu aşıların yaptırıldığı saptanmıştır. Sonuç olarak, Kıl keçilerine göre süt verimleri daha yüksek olan Saanen ve Maltız melezlerinin sayısı işletmeler genelinde arttırılmalıdır. Küçük aile işletmeciliğinde fiziki alt yapı yetersizliği verimi olumsuz yönde etkilemektedir. İşletmelerde keçi için etkin bir sağlık koruma takvimi veya programı tüm yıl boyunca uygulanmalıdır.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Changes in milk fatty acid composition of goats during lactation in a semi-intensive production system
    (Archiv Fur Tierzucht, 2009) Ataşoğlu, Cengiz; Uysal Pala, Çiğdem; Karagül Yüceer, Yonca
    This study aimed at investigating changes in the fatty acid (FA) profile and conjugated linoleic acid (CLA) concentration of milk fat during lactation from goats managed in a semi-intensive production system, which consisted of grazing on a woody and herbaceous pasture with the supplementation of mixed concentrate and vetch hay. A total of 21 lactating goats were used. Milk samples were collected at different periods (25 April, 29 June, 25 August and 4 October) during lactation and analysed for their chemical composition and FA profile. The most abundant FA in the milk fat of goats was palmitic (06:0) acid, followed by oleic (C18:1 n-9), stearic (C18:0), capric (C10:0) and myristic (04:0) acids. These acids accounted for about 88% of the total milk FA of goats in all sampling periods. The two medium chain FA; capric (P=0.0001) and lauric (C12:0; P=0.0014) acid were affected by the sampling period, whereas myristic (P=0.4469) and palmitic (P=0.4418) acids did not change. Stearic (P=0.0128), oleic (P=0.0001), linoleic (C18:2; P=0.0088) and linolenic (C18:3; P=0.0001) acids also exhibited significant variations between the sampling periods. However, the CLA (C18:2 c9, t11 and C18:2 00, c12) contents of milk fat did not change during the entire study regardless of the sampling period (P=0.2448). Milk fatty acid composition of goats, which meet a major part of their nutrient requirements through grazing or browsing in a natural pasture, shows a seasonal variation with milk fat in summer representing a better fatty acid profile for product quality.
  • [ X ]
    Öğe
    Farklı nişastaların karışık rumen mikroorganizmaları tarafından in vitro koşullar altındaki fermantasyonu üzerine farklı azot kaynaklarının etkileri
    (2005) Ataşoğlu, Cengiz; Yurtman, İ.Yaman; Koç, Fisun; Tuncel, Barış; Uzatıcı, Ahmet
    Literatürde yer alan bazı çalışmalar, proteinlerin parçalanma ürünleri olan peptidlerin ve amino asitlerin rumende kolay fermente edilebilir enerji kaynaklarını fermente eden mikroorganizmaların çoğalmasını teşvik ederek rumen fermantasyon etkinliğini artırdığını ileri sürülmektedirler. Bu çalışma ile farklı azot kaynaklarının (amonyak (A); amonyak+peptid; (A+P)) değişik nişasta kaynaklarının rumenden temin edilen mikroorganizmalar tarafından fermantasyonu üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sabahleyin yemleme öncesi 4 farklı koyunun rumeninden elde edilen rumen sıvısı in vitro koşullar altında değişik azot (amonyak; 255 mg/L ve peptidler; 5 g/L) ve nişasta (buğday, çavdar, mısır ve tritikale; 6.67 g/L) kaynakları ile inkübe edilmiştir. Bu in vitro çalışmada, peptidlerin çalışmada enerji kaynağı olarak kullanılan buğday, çavdar, mısır ve tritikale nişastalarının fermantasyon hızı (inkübasyonun 2. saati hariç) ve bu nişastaları fermente eden mikroorganizmaların hücre protein sentez etkinliği üzerine herhangi bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Azot kaynağının, asetik asit miktarı üzerinde etkisi saptanmamış olmasına rağmen (P>0.05), propiyonik asit miktarını önemli düzeyde artırmıştır (P<0.05). Bütirik asit miktarı da azot formundan etkilenmeyen bir diğer uçucu yağ asididir (P>0.05). Azot kaynağının toplam UYA üretimini önemli düzeyde etkilediği saptanmış (P<0.05), yapılan analizler sonrasında A+P uygulamasının önemli ölçüde daha yüksek toplam UYA ile sonuçlandığı sonucuna ulaşılmıştır (P<0.05).
  • [ X ]
    Öğe
    Farklı probiyotik kaynaklarının oğlaklarda büyüme üzerine etkileri
    (2007) Ataşoğlu, Cengiz; Yurtman, İ.Yaman; Savas, Türker; Tölü, Cemil; Daş, Gürbüz; Akbaü, Ülkü Hande Işıl
    [Abstract Not Available]
  • [ X ]
    Öğe
    Influence of ammonia concentration on $ ^15N$-ammonia incorporation and de Novo amino acid synthesis by the non--cellulolytic ruminal bacteria, Prevotella bryantii $B_1$4, Selenomonas ruminantium HD4 and Streptococcus bovis ES1
    (2002) Ataşoğlu, Cengiz; Wallace, R. John
    The influence of ammonia concentration on 15N-ammonia incorporation and de novo synthesis of amino acids by three predominant non-cellulolytic species of ruminal bacteria, Prevotella bryantii B14, Selenomonas ruminantium HD4 and Streptococcus bovis ES1, was investigated. The medium contained pancreatic casein hydrolysate (comprising mainly peptides with some amino acids) at a concentration of 1 g/litre and additions of graded concentrations of 15NH4Cl. When the initial concentration of ammonia increased from 0.045 to 0.436 g N/L in the growth medium, the proportion of cellular nitrogen and amino acid nitrogen derived from ammonia by P. bryantii and S. ruminantium increased (ranging from 0.33 to 0.84 for cellular-nitrogen and from 0.23 to 0.67 for amino acid-nitrogen) (P<0.001), but S. bovis incorporated a fixed proportion of ammonia and peptides in all media except for the lowest ammonia containing medium (P>0.05). Glutamate and aspartate were the most highly labelled amino acids with 15N, whereas 15N enrichment in proline was lower than that in other amino acids in all species, followed by phenylalanine in P. bryantii, lysine in S. ruminantium and phenylalanine, valine and lysine in S. bovis, indicating preferential incorporation of these amino acids from pancreatic casein hydrolysate. The results of the present study, thus, suggest that the concentration of ammonia has an important effect on de novo synthesis of bacterial cellular-nitrogen and amino acids in the non-cellulolytic ruminal bacteria and this effect depends on bacterial species.
  • [ X ]
    Öğe
    Potential nutritive value of browse foliages from Pinus pinaster, Prunus amygdalus and Ulmus glabra
    (2010) Ataşoğlu, Cengiz; Canbolat, Önder; Şahin, Sefer; Baytekin, Harun
    Kimyasal kompozisyon ve in vitro gaz üretim tekniği kullanarak tür ve hasat zamanının ağaç yapraklarının besleme değeri üzerine etkilerinin araştırılması bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Ağaç yaprakları erken Mayıs, Temmuz ortası, erken Eylül ve Ekim ortasında hasat edilmiş ve kimyasal kompozisyonları belirlenmiştir. Inkübasyonun 0, 3, 6, 12, 24, 48 ve 96 saatlerindeki gaz üretim değerleri saptanmıştır. Yaprakların kimyasal kompozisyonu tür ve hasat zamanına bağlı olarak önemli düzeyde değişim göstermiştir. Ham protein içeriği 73.6 g $Kg^{-1}$ KM (Pinus pinaster) ile 124.5 g $Kg^{-1}$ KM (Ulmus glabra) arasında değişim göstermiştir. Pinus pinaster (530.0 g $Kg^{-1}$ KM) ve Ulmus glabra (413.3 g kg-1 KM) toplam lif içerikleri Prunus amygdalus’tan (326.4 g $Kg^{-1}$ KM) yüksek bulunmuştur. Test edilen türler arasında en yüksek kondense tanen içeriği Pinus pinaster yapraklarında (167.1 g $Kg^{-1}$ KM), daha sonra Ulmus glabra (157.7 g $Kg^{-1}$ KM) ve Prunus amygdalus (61.9 g $Kg^{-1}$ KM) yapraklarında saptanmıştır. Yaprakların gaz üretimi ve in vitro fermantasyon parametreleri tür ve hasat zamanına bağlı olarak önemli düzeyde değişim göstermiştir. En yüksek gaz üretimini Prunus amygdalus yaprakları sağlamıştır. Bunu sırasıyla Ulmus glabra ve Pinus pinaster takip etmiştir. Erken Ekim ortasında hasat edilen yapraklar en yüksek gaz üretimini sağlarken bunu sırasıyla Eylül ortası, erken Mayıs ve Temmuz ortasında hasat edilen yapraklar takip etmiştir. Prunus amygdalus ve Ulmus glabra yapraklarının tek başına veya karışık otlatılmaları durumunda keçilerin ve koyunların beslenmesi açısından potansiyel besleme değerine sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Buna karşın, Pinus pinaster yapraklarının küçükbaş hayvanların besleme durumunu desteklemesi muhtemel değildir ve kullanım etkinliğini artırmak amacıyla N ile desteklenmelidir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Use of a deletion approach to assess the amino acid requirements for optimum fermentation by mixed micro-organisms from the sheep rumen
    (Cambridge Univ Press, 2003) Ataşoğlu, Cengiz; Guliye, A.Y.; Wallace, R.J.
    Amino acids stimulate the growth rate and growth yield of ruminal micro-organisms, but the basis of this stimulation, in terms of amino acids which most limit growth, has never been fully established. Here, for the first time, a deletion approach was investigated using in vitro incubations of mixed ruminal micro-organisms supplied with a mixture of xylose, starch and cellobiose as energy sources and ammonia plus a complete amino acids mixture or mixtures with a single amino acid omitted as nitrogen sources, enabling the evaluation of the impact on ruminal fermentation of the deletion of a single amino acid from a complete amino acids mixture. Significant effects (P<0.05) on total gas production were observed after 10 h of incubation when glutamate, glutamine, isoleucine, leucine, phenylalanine, serine, tryptophan or tyrosine were deleted from the amino acids mixture. The only significant effect of an amino acid deletion on volatile fatty acid production at 10 h was with serine (P<0.05), although the effect of omitting others, including arginine, isoleucine, leucine and phenylalanine, approached significance (P<0.01). The removal of leucine caused a 0.09 decrease in growth yield (P<0.05); no other deletion affected the yield significantly (P>0.05). Net gas production for each treatment was calculated by subtracting gas production in the absence of carbohydrates from gas production in their presence, thus eliminating gas production from amino acids from the values. At all times up to 10 h, the most significant effects on net gas production were found when serine, leucine, or the aromatic amino acids were omitted from the amino acids mixture. Thus, the deletion approach confirmed that no single amino acid limits ruminal fermentation more than any other, although a few, principally phenylalanine, leucine and serine, have a particularly significant role in the ruminal fermentation rate of soluble, rapidly degraded materials and/or microbial growth efficiency.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yaş, süt verimi, süt bileşenleri ve mera kompozisyonundaki değişimlerin Türk saanen keçilerinde süt konjuge linoleik asit miktarına etkilerinin incelenmesi
    (2007) Ataşoğlu, Cengiz; Ülkü, Hande Işıl; Uysal Pala, Çiğdem; Karagül Yüceer, Yonca

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim