Yazar "As, Okan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 'Deveci' armut çeşidinde hasat sonrası 1-MCP uygulamasının farklı olgunluk evrelerine ve depolama sıcaklıklarına göre kaliteye olan etkileri(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) As, Okan; Sakaldaş, MustafaBu çalışmada "Deveci" armut çeşidinde 1-MCP (methylcyclopropene) uygulamasının etki mekanizmasını tespit edebilmek amacıyla, söz konusu uygulamanın farklı olgunluk evrelerinde ve farklı depolama sıcaklıklarında etkilerini tespit edebilmek için muhafaza süresince meyve kalitesindeki değişimlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada; "Deveci" armudu için ülkemizde armut için ruhsatlı doz olan 625 ppb ve Avrupa'da bazı çeşitlerde kullanılan 312,5 ppb uygulama dozları kullanılmıştır. Üç farklı olgunluk evresini ifade eden 3 farklı hasat zamanı söz konusudur. Bunlar; erken hasat, orta evre hasat ve geç hasattır. Çalışmanın bir diğer faktörü ise depolama sıcaklığı olmuştur. Bu kapsamda; iki farklı depolama sıcaklığı incelenmiştir. 1. depolama sıcaklığı 2-3 °C, 2. depolama sıcaklığı ise 0-1 °C olmuştur. Çalışmada kullanılan her iki depolama sıcaklığında oransal nem oranı %85-90 olmuştur. Farklı hasat dönemlerinde, farklı depolama sıcaklığında farklı dozlarda uygulama yapılan meyveler sırasıyla 60, 120 ve 180 gün süreyle depolanmış ve her depolama süresi sonunda 20-22 °C'de, %50-60 arası oransal nem koşullarında 7 gün süre ile raf ömründe tutulmuşlardır. Meyvelerde hasattan sonra ve her depolama ardından raf ömrü süresinden sonra meyve eti sertliği, zemin rengi değişimi, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik bileşik içeriği incelenmiştir. Buna ek olarak; "Deveci" çeşidinde yoğunlukla görülen yumuşak iç bozukluğu, iç kahverengileşmesi ve kabuk yanıklığı oranları takip edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; meyve kalite özellikleri açısından 1-MCP uygulaması, kontrol meyvelerine göre önemli seviyede etkili olmuştur. Meyve kalite özelliklerinin korunumu, 625 ppb dozunda 1-MCP uygulamasıyla üst düzeyde sağlanmıştır. Hasat evreleri açısından, meyve kalitesine ait en olumlu sonuçlar 2. hasat dönemine ait meyvelerde tespit edilmiştir. Bunun yanında; kalitenin korunumu kapsamında en etkili sonuçlar; 0-1 °C sıcaklıkta depolanan meyvelerde saptanmıştır. Buna karşın; bu sıcaklıkta 1-MCP uygulanmamış meyvelerde üşüme zararı; yüksek sıcaklıkta ise 1-MCP uygulanmış meyvelerde iç kahverengileşmesi meydana gelmiştir. Tüm sonuçlar göz önüne alındığında; meyve kalitesinin en üst düzeyde olduğu ve fizyolojik bozulmaların en düşük seviyede görüldüğü meyveler; orta evrede hasat edilmiş, 1-MCP uygulanmış ve 0-1 °C sıcaklıkta depolanmış meyveler olmuşlardır.Öğe ‘Deveci’ Armut Çeşidinde Farklı Depolama Sıcaklıklarında 1-Methylcyclopropene Uygulamalarının Meyve Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi(2020) As, Okan; Sakaldaş, MustafaBu çalışmada ‘Deveci’ armut çeşidinde 1-MCP (Methylcyclopropene) uygulamalarının farklı depolama sıcaklıklarında etkilerini tespit edebilmek için muhafaza süresince meyve kalitesindeki değişimlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada; 0 (kontrol), 312.5 ppb ve 625 ppb 1-MCP uygulanmış ‘Deveci’ armudu meyveleri 2-3 °C ve 0-1 °C sıcaklıklarda 180 gün süreyle depolanmıştır. Çalışmada 60, 120 ve 180 günlük depolama sonrası alınan örnekler 7 gün süreyle raf ömrü (20-22 °C sıcaklık %50-60 oransal nem) koşullarında tutulmuşlardır. Meyvelerde hasattan ve her depolama dönemine ilaveten raf ömründen sonra meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik miktarı ve toplam fenolik bileşik içeriği incelenmiştir. Buna ek olarak; yumuşak iç bozukluğu ve kabuk yanıklığı oranları tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; meyve kalite özellikleri açısından 1-MCP uygulaması, kontrol meyvelerine göre önemli seviyede etkili olmuştur. Meyve kalite özelliklerinin korunumu, 625 ppb dozunda 1-MCP uygulamasıyla üst düzeyde sağlanmıştır. Bunun yanında; kalitenin korunumu kapsamında en etkili sonuçlar; 0-1 °C sıcaklıkta depolanan meyvelerde saptanmıştır. Buna karşın; bu sıcaklıkta 1-MCP uygulanmamış meyvelerde üşüme zararından kaynaklı kabuk yanıklığı; yüksek sıcaklıkta ise 1- MCP uygulanmış meyvelerde yumuşak iç bozukluğu meydana gelmiştir.