Yazar "Arslan, Esra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antioxidant capacity and total phenolic content of selected plants from Turkey(Wiley, 2008) Kirca, Ayseguel; Arslan, EsraA total of 28 different plants from different regions of Canakkale, Turkey, were investigated for their antioxidant capacity and total phenol contents to find new potential sources of natural antioxidants. The antioxidant capacity of methanolic extracts prepared from various parts of plants was evaluated by both trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) assays, while the total phenolics were determined using the Folin-Ciocalteu method. The TEAC values of plant extracts ranged in a large scale from 1472.36 to 17.61 mu mol of trolox equivalents per g dry weight (dw), and EC50 values (concentration at which 50% radical scavenging occurred) varied from 0.174 to 42.475 mg dw of plant, while the total phenol content of plant extracts ranged between 117.20 and 1.27 mg of gallic acid equivalents per g dw. There was a positive linear correlation between the TEAC and total phenols of plant materials (r = 0.916). The extracts of Hypericum perforatum, Arbutus andrachne and Paliurus spina-christii showed higher antioxidant activities (both TEAC and DPPH assays). However, there was no clear relationship between TEAC and EC50 values (r = 0.477) of plant extracts.Öğe Çanakkale florasındaki bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan aktivitesinin belirlenmesi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2008) Arslan, Esra; Toklucu, Ayşegül KırcaBu çalışmada, Çanakkale'nin farklı bölgelerinden toplam 42 bitki örneğinin (sap, tohum, yaprak ve çiçek gibi kısımlarla birlikte toplam 70 örnek) antioksidan aktiviteleri ile toplam fenol ve askorbik asit içerikleri incelenmiştir. Bitkilerin çeşitli kısımlarından hazırlanmış olan metanol ekstraktlarının antioksidan kapasiteleri TEAC (troloks eşdeğer antioksidan kapasite) ve DPPH (2,2- difenil- 1- pikrilhidrazil) yöntemleri ile belirlenirken, toplam fenolik madde ve askorbik asit içerikleri sırasıyla ?Folin-Ciocalteu? ve ?2.6- diklorofenolindofenol?ksilen ekstraksiyon? yöntemleriyle saptanmıştır.Bitki ekstraktlarının TEAC değerleri 1472,36 ± 23,58 ile 17,61 ± 0,44 ?mol Trolox / g kuru ağırlık aralığında, IC50 değerleri 0,174 ± 0,002 ile 42,475 ± 1,761 mg kuru ağırlık aralığında, toplam fenol içerikleri ise 117,2 ± 0,636 ile 1,1 ± 0,035 mg gallik asit/g kuru ağırlık aralığında değişiklik göstermiştir. Bitki materyallerinin toplam fenolik içeriği ve troloks eşdeğer antioksidan kapasitesi arasında pozitif bir korelasyon bulunduğu saptanmıştır (r = 0,917). Sarı kantaron (Hypericum perforatum), sandal ağacı (Arbutus andrachne) ve karaçalı (Paliurus spina-christii) ekstrakları, TEAC ve DPPH yöntemlerinin her ikisine göre de en yüksek düzeyde antioksidan aktivite göstermişlerdir. Ancak, bitki materyallerinin TEAC ve IC50 değerleri arasında herhangi bir korelasyon bulunmamaktadır (r = 0,441). Bitki materyallerinin askorbik asit içerikleri de 461,811 ile 11,224 mg / 100 g kuru ağırlık aralığında değişmektedir. En yüksek askorbik asit içeriği ise karaçalı (Paliurus spina-christii) bitkisinde saptanmıştır.Öğe Çanakkale florasındaki bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri(2007) Kırca, Ayşegül; Bilişli, Arsan; Demirel, N. Nükhet; Turhan, Hakan; Arslan, Esra[Abstract Not Available]Öğe Kinetic Analysis of Anthocyanin Degradation and Polymeric Colour Formation in Grape Juice during Heating(Czech Academy Agricultural Sciences, 2015) Danisman, Gulsan; Arslan, Esra; Toklucu, Aysegul KircaThe degradation of total monomeric anthocyanins and changes in the proportion of polymeric colour (% PC) as well as antioxidant capacity of grape juice were studied during heating at 70-90 degrees C. Anthocyanin degradation fitted to a first order reaction model, while the formation of % PC followed zero order reaction kinetics. High correlations (r = 0.989-0.997) were found between anthocyanin degradation and % PC formation during heating. The activation energies for the degradation of anthocyanins and formation of % PC were 64.89 and 50.42 kJ/mol, respectively. Trolox equivalents antioxidant capacity (TEAC) values of grape juice slightly changed during heating.