Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Arkain, Begüm" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    İnfrared Kurutmanın Trabzon Hurması Çeşitlerinde Kuruma Kinetikleri ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2024) Arkain, Begüm; Or, Dilvin; Kocabıyık, Habib
    Trabzon hurması Fuyu, Hachiya ve Rojo Brillante çeşitlerinin kuruma kinetikleri, efektif difüzyon katsayıları, özgül enerji tüketimleri, renk değişimleri, büzülme, rehidrasyon oranı gibi bazı parametreler üzerine infrared radyasyon yoğunluğunun (IP) (1037, 1210 ve 1407 W m-2) ve hava hızının (Av) (1.0, 1.5 ve 2.0 m s-1) etkileri incelenmiştir. Tüm çeşitlerde, en kısa kuruma süresileri Rojo Brillante çeşidinde tespit edilirken, en uzun kuruma süresileri ise Fuyu çeşidinde tespit edilmiştir. Kuruma süresi IP’nin artmasıyla azalırken Av’nin artmasıyla ile artış göstermiştir. 1407 W m-2 IP’de 1.0 m s-1‘de ve Rojo Brillante çeşidinde en düşük özgül enerji tüketimi (8.95 MJ kgsu-1) ve en yüksek Deff değeri (8.15x10-8 m2 s-1) elde edilmiştir. Kalite parametreleri incelendiğinde ise, en yüksek rehidrasyon oranının Rojo Brillante çeşidinde, en düşük büzülmenin Hachiya çeşidinde ve en düşük toplam renk değişiminin ise Fuyu çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, her üç çeşidinde kurutmalık olarak değerlendirilebileceği, ilave olarak Rojo Brillante çeşidinin kurutulması işletme özellikleri ve kalite parametreleri açısından diğer çeşitlere kıyasla daha iyi sonuçlar vermesi nedeniyle bu çeşidin öncelikli kullanılabileceği önerilir.
  • [ X ]
    Öğe
    The effects of different storage periods on some mechanical properties of cherry tomato varieties
    (Ege Universitesi, 2023) Arkain, Begüm; Saraçoğlu, Türker
    Objective: The aim of this study was to investigate the physical properties such as mass, volume, geometric mean diameter, sphericity, surface and projection area of two varieties of cherry tomatoes and the effect of different compression positions under static load and different storage times on mechanical properties. Materials and Methods: To determine the physical properties of the samples, mass, volume, geometric mean diameter, sphericity and surface area values were calculated. The projection area was determined by ImageJ image processing program. The specimens were subjected to compression test to determine the behavior of the specimens under force. Results: In cherry tomato measurements, physical properties were found to be higher in Trend F1 variety. In the measurements made on two different axes, an increase in deformation was observed with the increase in storage time in both compression positions. It was also observed that the force on the fruit stem axis was higher than the force applied perpendicular to the fruit stem axis, and the deformation showed a similar trend. Conclusion: It was concluded that positioning the tomato perpendicular to the fruit stem axis, especially during storage, would be more resistant under static load than transportation perpendicular to the fruit stem axis. © 2023 Ege Universitesi. All rights reserved.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim