Yazar "Alpaslan, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 11 / 11
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 1996-2001 yılları arasında Çanakkale balık Hali'nde pazarlanan su ürünleri ve Çanakkale Bölgesi üretim miktarlarının karşılaştırılması(2002) Tekinay, Ahmet Adem; Alpaslan, Mustafa; Özen, Özcan; Akyüz, Pınar; Güroy, DeryaBu çalışmada, 1996-2001 yıllan arasında Çanakkale Bölgesi'nde üretilen ve Çanakkale Su Ürünleri Hali'ne giriş yapan su ürünleri türleri ve miktarları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu altı yıl içerisinde Balık Hali'ne ürün girişinin (432.0 ton) ve Çanakkale Bölgesi'nde deniz ürünleri avcılığının (22,050.6 ton) en yüksek 2001 yılında olduğu tespit edilmiştir. 1996-2001 yıllarındaki aylık miktarlar toplandığında, Hal'de pazarlanan türlerin en fazla Ekim ve Kasım aylarında (toplam 183.6 ve 183.5 ton) olduğu gözlenmiştir. Elde edilen verilere göre Çanakkale Balık Hali'nde toplam 65 adet tür pazara sunulmuş, Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi'nden alınan verilere göre ise Çanakkale Bölgesi'nde sadece 25 adet deniz canlısının üretimi yapıldığı rapor edilmiştir. Toplam pazarlama miktarı baz alındığında, Çanakkale Balık Hali'ne en çok giriş yapan türler sardalya, hamsi ve lüfer olmasına karşılık, Çanakkale Bölgesi'nde en çok üretilen türler sardalya, orkinoz ve lüfer olarak kayıtlara geçmiştir. Bölge için önemli bir tür olan orkinoz incelenen 72 ay içerisinde hale sadece 2001 yılının Ağustos ayında giriş yapmıştır. 1996-2001 yıllan arasında Çanakkale Balık Hali ve Tanm İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Dairesi'nden elde edilen verilere göre değerler ve türler bazında önemli çelişkiler mevcuttur. . Bu istatistik! çelişkiler balıkçılığın işletilmesi için sağlıklı kararlar alınmasını olanaksız kılmaktadır.Öğe A Comparative analysis of Istanbul fish market records between 1998 and 2001(2003) Tekinay, A. Adem; Alpaslan, Mustafa; Özen, Özcan; Akyüz, E. Pınar; Kahyaoğlu, Gülçin; Güroy, Derya1998-2001 yılları arasında İstanbul Su Ürünleri Hali'nde toplam 86 adet farklı tür pazarlanmıştır. Bu yıllar arasında hale en çok giriş yapan türler hamsi (Engraulis encrasicholus Linnaeus, 1758), istavrit (Trachurus trachurus Linnaeus, 1758), palamut (Sarda sarda Bloch, 1793), lüfer (Pomatomus saltatrix Linnaeus, 1766) ve mezgit (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) olmuştur. Bu türlerin toplam miktarı dört yıllık hal üretim değerinin % 80,1'ini oluşturmuştur. Toplam üretim 1998-2000 yıllarında 23825-25228 ton arasında değişmiş olup, 2001 yılı önceki üç yılın ortalamasından % 51,0 oranında artarak 36771 ton olarak gerçekleşmiştir. İncelemeye alman yıllar içerisinde en yüksek üretim Kasım ve Ekim aylarında gerçekleşmiştir. 2001 yılında toplam lüfer üretimi, önceki yılların ortalamasına göre % 497 oranında büyük bir artış göstermiştir.Öğe An investigationonsome population parametres of european pilchard (Sardina pilchardus walbaum 1792) in the dardanelles(2002) Tekinay, Ahmet Adem; Akyüz, Pınar; Güroy, Derya; Kahyaoğlu, Ebru Gülçin; Alpaslan, MustafaBu çalışmada, Eylül 2001-Nisan 2002 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'ndan avlanan 363 adet sardalye balığının boy-ağırlık ilişkisi, kondüsyon faktörü (%), gonadosomatik indeks (GSI) (%) ve et verimi (%) parametreleri incelenmiştir.. Boy-ağırlık ilişkisi; W = 0,0172L2>6B, R2 = 0,71 olarak hesaplanmıştır. Kondüsyon faktörü değerleri erkek bireylerde % 0,66 ile 0,87; dişi bireylerde ise % 0,68 ile 0,86 arasında; GSI ise, erkek bireylerde % 0,34 ile 4,83; dişi bireylerde % 0,47 ile 5,95 arasında değişmiştir. Et verimi oranları erkek bireylerde % 64,21 ile 75,56; dişi bireylerde ise % 64,20 ile 81,50 arasında saptanmıştır.Öğe Çanakkale boğazı'ndaki petrol kirliliği'nin bazı littoral ve sessil flora ve fauna üzerine etkilerinin araştırılması(2007) Tunçer, Sezginer; Alpaslan, Mustafa; Akbulut, Mehmet; Çelik, Şanver Ekrem; Odabaşı, Sağır Serpil; Odabaşı, Anıl Deniz[Abstract Not Available]Öğe Çanakkale Boğazı'ında dağılım gösteren iskorpit balığı (Scorpaena porcus linneaus 1758)'nın bazı büyüme parametreleri(2007) Alpaslan, Mustafa; Tekinay, Ahmet Adem; Çınar, YaseminÇanakkale Boğazı’nda dağılım gösteren İskorpit balığı’nın (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) yaş, boy ve ağırlık ilişkilerini saptamak amacıyla, Nisan 2000 – Mart 2001 tarihleri arasında toplam 168 adet balık incelenmiştir. Balık otolitlerinde yapılan yaş tayinine göre örneklerin I - X yaşları arasında olduğu ve bunların yaklaşık % 92,3’ünü I ve VI yaş balıkların oluşturduğu saptanmıştır. Ortalama balık boyu 21,22±0,89 cm (minimum: 10,5 cm; maksimum: 32,0 cm) ve ortalama balık ağırlığı 163,72±9,86 gr (minimum: 20,0 gr; maksimum: 678,0 gr) olarak belirlenmiştir. Boy–ağırlık ilişkisi; W = 0,023L2,96, Von Bertalanffy denklemi; $L _t =51.77\\lfloor 1-e^{-0.049(t+5.955)} \\rfloor$ ve kondüsyon faktörü 1,71 olarak hesaplanmıştır.Öğe Çardak Dalyanı'nda ( Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ) fiziko-kimyasal koşullar ve fitoplankton süksesyonu(1999) Alpaslan, Mustafa; Koray, Tufan; Çolak, FatmaBu çalışma, Çardak Dalyanında, (40° 23' 37\" N - 26° 27' 12\" E) Ocak 1997-Ocak 1998 arasında aylık örnekleme aralıkları ile temel fiziko-kimyasal parametrelerin ve fitoplankton süksesyonu üzerine sürdürüldü.Kimyasal analizlerin sonuçlarına göre nitrat azotunun 0.74-1.20 mg $1t^{-1}$ toplam inorganik fosfatın 0.0019-0.040 mg $1t^{-1}$ , silisin 0.18-0.24 mg $1t^{-1}$ , potasyumun 170-203 mg $1t^{-1}$ , çinkonun 0.02-0.1mg $1t^{-1}$ ve kurşunun 0.02-0.04 mg $1t^{-1}$ aralığında değiştiği saptandı. Deniz suyunda turkuaz renge neden olan yoğun Emiliania huxleyi (Lohmann) Hay ve Möller aşırı üremesi fitoplankton süksesyonunda en önemli olay olup, Nisan ayından Ağustos 1997 sonuna dek gözlendi. Örnekleme periyodu süresince toksik alglerin aşırı üremesi saptanmamasına rağmen komünitede Dinophysis acuta Ehrenberg, Dinophysis caudata Saville-Kent, Dinophysis fortii Pavillard, Dinophysis hastata Stein, Dinophysis rotundata Claperede ve Lachmann, Dinophysis sacculus Stein gibi DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning) açısından riskli türler bulunmaktaydı.Öğe Comparison of fatty acid contents of wild and cultured rainbow trout Onchorhynchus mykiss in Turkey(Blackwell Publishing, 2007) Aslan, Serap Saglik; Guven, Kasim Cemal; Gezgin, Tuncay; Alpaslan, Mustafa; Tekinay, AdemThe total lipid content and fatty acid composition were determined in the flesh and skin of wild and cultured rainbow trout in Turkey. The effect of diet content was also investigated on cultured trout. Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) was used for fatty acid analyses. Total lipid content of skin was higher than flesh in both types and when compared appreciably higher in cultured fish. The predominant fatty acid was palmitic acid (C16:0) in saturated fatty acids and oleic acid (C18:1n-9) in monounsaturated fatty acids. The amount of eicosapentaenoic acid was double in wild and docosahexaenoic acid (DHA) 1.5 times higher in cultured fish flesh. The n-3/n-6 ratio was higher in cultured fish than wild fish. The levels of palmitic, oleic, linoleic (C18:2n-6) and palmitoleic (C16:1n-7) acids were high in skin. The level of EPA was the same in skin of wild fish but 5.5 times higher in cultured fish, whereas the proportion of DHA in skin was lower for wild and 3.5 times higher in cultured fish. Wild fish had a high level of linoleic, arachidonic (C20:4n-6) and linolenic (C18:3n-3) acids. The total amount of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids was higher in flesh of wild fish than cultured fish, contrary to skin of cultured fish. The data obtained demonstrated that fatty acid composition of cultured fish did not depend on that of feed.Öğe Saros körfezi (Ege Denizi, Türkiye) sahil ve derin deniz florası ile Caulerpa lamouroux türlerinin flora üzerine etkisi ve ekonomik değerdeki flora bireylerinin belirlenmesi(2007) Aysel, Veysel; Dural, Berrin; Erduğan, Hüseyin; Okudan, Şükran Emine; Aysel, Orkun; Türker, Emre; Alpaslan, Mustafa[Abstract Not Available]Öğe Some growth parameters of scorpion fish (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) in Dardanelles(Ege Univ, Fac Fisheries, 2007) Alpaslan, Mustafa; Tekinay, Ahmet Adem; Cinar, YaseminIn order to investigate the relationships among age, length and weight parameters of scorpion fish (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) in Canakkale region, 168 fish were sampled between the period of April 2000 and March 2001. According to the determination of fish age by using otolits, the age of fish ranged from I to X years and almost 92.3% of the samples were I and VI year-old fish. The mean length of fish was 21.22 +/- 0.89 cm (min: 10,5 cm; max: 32,0 cm) and the mean weight was 163.72 +/- 9.86 g (min: 20.0 g; max: 678.0 g). The relationship of length-weight was estimated as W= 0.023L(2.96), Von Bertalanffy equation was L-t = 51.77[1-e(-0.049(t+5.955))] and the condition factor was 1.71.Öğe Succession of Scyphozoa-Ctenophora in the Harbour of Çanakkale(2001) Alpaslan, MustafaBu araştırma, Çanakkale Limanında (40° 09' 07\" N, 26° 24' 09\" E) Ocak 2000 ve Aralık 2000 dönemleri arasında aylık örnekleme aralıklarıyla temel fiziko-kimyasal parametreler ve Scyphomedüz ve Ctenophora süksesyonu üzerine sürdürüldü. Kimyasal analizlerin sonuçlarına göre nitrat azotunun 0.80-1.630 mglt\"1, toplam inorganik fosfatın 0.016-0.051 mglt\"1, silisin 0.18-0.30 mglt\"1, potasyumun 190-200 mglt\"1 , çinkonun 0.030-0.140 mglt\"1 ve kurşunun 0.019-0.064 mglt\"1 aralığında değiştiği belirlenmiştir. Çanakkale limanında saptanan Scyphozoa türlerinden Aurélia aurita'ya en yoğun olarak kış ve ilkbahar mevsimlerinde rastlanmıştır. Rhizostoma pulmo'ya ise hiçbir mevsimde yoğun olarak rastlanmamakla beraber yaz ve sonbahar mevsimlerinde seyrek olarak saptanmışlardır. Pelagia noctiluca'ya ise araştırma yapılan bölgede ilkbaharda ve özellikle Mayıs ayında genellikle rastlanılmıştır. Ctenophora'dan Beroe ovata'ya yoğun olarak ilkbahar ve yaz aylarında saptanmış olup kış aylarında bulunamamıştır.Öğe Yem yağ oranlarının gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss Walbaum,1792) vücut kompozisyonu üzerine etkileri(2000) Tekinay, Ahmet Adem; Alpaslan, Mustafa; Usta, Ahmet; Akyüz, PınarGökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792), yem yağ oranının karkas nem, protein, yağ ve kül oranları üzerine etkileri araştırılmıştır. Üç farklı yağ oranına sahip ticari yemlerle 56 gün beslenen alabalıkların sadece vücut kompozisyonu verileri bu çalışmada ele alınıp iki farklı istatistik analizle yorumlanmıştır. Elde edilen veri, öncelikle Varyans Analizi (ANOVA) ile karşılaştırılmış, daha sonra balık vücut ağırlığı dikkate alınarak Co-Varyans analizi (ANCOVA) ile karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, balık vücut proteini ve kül oranlarının yem yağ oranına bağlı olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca karkas yağ oranlarının çok değişken olup yem yağ oranından etkilendiği ve vücut su oranı ile ters orantılı olarak değiştiği saptanmıştır. Karkas analizlerinde balık vücut ağırlığı farklılığından kaynaklanan hataların yapılmaması ve bütün karkas elementlerinin karşılaştırılmasında Co-Varyans Analizi'nin uygulanması gerektiği tartışılmıştır.