Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Alkan, Samet" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Influence of three spice powders on the survival and histopathology of Oreochromis mossambicus before and after Streptococcus iniae infection
    (Adem Yavuz SÖNMEZ, 2015) Gurkan, Mert; Yılmaz, Sevdan; Kaya, Hasan; Ergun, Sebahattin; Alkan, Samet
    The aim of this study was to determine the effects of thyme, rosemary and fenugreek powders on disease resistance and histopathological changes in intestine and liver tissues of Oreochromis mossambicus before and after exposure to Streptococcus iniae. Four isonitrogenic (37% crude protein) and isolipidic (10% crude lipid) diets were formulated containing 0% (control) or 1.0% thyme (Thymus vulgaris), rosemary (Rosmarinus officinalis), or fenugreek (Trigonella foenum graecum). Fish were stocked at 20 fish (0.51±0.01 g), each, in twelve 21-L plastic tanks, fed for 60 days, and then infected with S. iniae. At the end of the challenge experiment the survival rates in the thyme, rosemary and fenugreek supplemented diets and unsupplemented control diet were 83.3%, 81.7%, 81.7% and 48.3%, respectively. The present study suggested the protective potential of thyme, rosemary and fenugreek in alleviating the intestinal and hepatic damage that can occur after infection with S. iniae. It was concluded that 1.0% thyme, rosemary or fenugreek can enhance disease resistance of O. mossambicus, suggesting that thyme, rosemary or fenugreek may be an alternative to antibiotics in controlling streptococcal disease in tilapia culture.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim