Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Alatürk, Firat" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Effect of Different Ratios of Hungarian Vetch with Cereal Crop Mixtures on Hay Nutrient Value
    (Kutbilge Akademisyenler Derneği, 2018) Alatürk, Firat; Gökkuş, Ahmet; Baytekin, Harun; Parlak, Altıngül Özaslan; Birer, Selçuk
    Abstract: This study has been conducted in order to determine the variations in digestibility and energy values of hay depending on the application of Hungarian vetch-cereal crop mixtures at different ratios. The research has been carried out in Canakkale in 2009–2011. The study has been designed according to randomized complete block design, and the plots were arranged as single and mixed (3:1, 2:2, 1:3 Hungarian vetch: cereal)  crop sowing systems by using three replications with sowing Hungarian vetch mixing with barley, wheat, oats and triticale. Raw cellulose (RC), digestible dry matter (DDM), total digestible nutrients (TDDM), metabolic energy (ME), net energy (NEL) and relative feed value (RFV) like characteristics have been examined in this research. As the result of this research, the ratios of hay raw cellulose (RC) were not significantly important in accordance to different forms of sowing, while the values of DDM, TDDM, ME, NEL and RFV in hay were found higher in mixed sowing system than that of single sowing of cereal crops. In the study, it has been concluded that for being able to produce hay containing high nutrient value in the mixtures of Hungarian vetch with cereals then the mixture of wheat with Hungarian vetch with the ratio of 3: 1 would be suitable to sow.
  • [ X ]
    Öğe
    Estimation of dry matter, crude protein and starch values in mixed feeds by near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy
    (İstanbul Veteriner Hekimler Odası, 2020) Atalay, Hasan; Kahrıman, Fatih; Alatürk, Firat
    This study aims to determine the levels of dry matter, crude protein, and starch widely used in ruminant feeding, in dairy and beef cattle mixed feeds based on the measurements taken from two different Near-Infrared Reflectance (NIR) devices. The chemical analyses of the mixed feed samples used in the study were performed and the reference values (REF) were determined. In the research, two different NIR devices, a Benchtop-NIR and a Portable-NIR, were used and the nutrient values of mixed feeds were analyzed with these devices. It was determined that there were statistically significant differences between the reference method and NIR results for protein and starch content. Although the differences between the mean values were significant, the reference analyses results and NIR measurements were similar in some ways. According to the correlation coefficients calculated between the reference analyses with Benchtop-NIR and Portable-NIR devices, there was a weak correlation in the dry matter content, while a strong positive correlation existed in the protein (r = 0.72 for Portable, r = 0.93 for Benchtop NIR) and starch content. In the study, 30 different mixed feed (dairy cattle feed, beef cattle feed) values that are commonly used in ruminant feeding were measured.
  • [ X ]
    Öğe
    Macar Fiği-Tahıllar Karışık Ekim Sisteminde Farklı Karışım Şekli ve Oranlarının Bitki Gelişimi ve Toprağın C/N İçeriklerine Etkileri
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2020) Alatürk, Firat
    Çalışma Macar fiği ile tahılların farklı karışım şekli ve oranlarına bağlı olarak toprak altı ve toprak üstü gelişimlerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışma 2010-2011 yıllarında (2 yıl) Çanakkale’de yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede materyal olarak Macar fiğinin (Vicia pannonica) Anadolu Pembesi, arpanın (Hordeum vulgare) Agile, buğdayın Renan (Triticum aestivum), yulafın (Avena sativa) Servente ve Tritikalenin (Triticosecale Wittm. Triticale) Mikham-2002 çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmada bitkiler hem yalın hem de Macar fiği ile farklı oranlarda oluşturduğu karışımlar (3:1, 2:2, 1:3 Macar fiği: Tahıllar) şeklinde yetiştirilmiştir. Araştırmada fide sayısı, fide oranı, toprak altı ve toprak üstü biomas oranı ve miktarı, yaprak alan indeksi, arazi kullanım etkinliği ve toprakların C/N oranları incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre en yüksek fide oranına Macar fiğinin arpa ve tritikale ile olan ekimlerinde tespit edilmiştir. Uygulanan faktörlere göre yaprak alan indekslerinde önemli farklılıklar bulunmamıştır. En yüksek toplam biomas üretimi Macar fiğinin en düşük oranlarının bulunduğu 1Fiğ+3Tritikale parsellerinde belirlenmiştir. Arazi kullanım etkinlikleri bakımından en uygun karışım şekli ve oranı 2Fiğ+2Yulaf olmuştur. Toprağın C/N içerikleri araştırmanın ikinci yılında daha yüksek bulunmuş ve en uygun karışım oranı ise 2Fiğ+2Buğday parsellerinde tespit edilmiştir. Yürütülen bu araştırmanın sonunda incelenen parametrelere göre en uygun karışık ekimin en düşük Macar fiği oranının arpa ve yulaf ile oluşturulan yetiştiricilik uygulamaları olduğu sonucuna varılmıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    Ranking Çanakkale Districts in terms of Rangeland Quality with Multi-Criteria Decision Making Methods
    (Mevlüt AKÇURA, 2023) Gökkuş, Zeynep; Şentürk, Sevil; Alatürk, Firat
    Based on the Project report of Determination of Rangeland Availability and Range of Rangeland Status Classes carried out by the Management of Eastern Anatolia Agricultural Research Institute, eleven districts of Çanakkale are ordered in terms of rangeland quality. For this reason, four different rankings were obtained by AHP, TOPSIS, VIKOR and WASPAS methods. According to the rankings made by the AHP, VIKOR and WASPAS methods, while the district with the highest rangeland quality was Biga, the highest rangeland quality according to the TOPSIS method was found to be the Central district
  • [ X ]
    Öğe
    Using Anova and Anfis Approaches in Statistical Modeling of Agricultural Experiments
    (Mevlüt AKÇURA, 2022) Gökkuş, Zeynep; Şentürk, Sevil; Alatürk, Firat; Oral, Hülya Hanoğlu; Gökkuş, Ahmet
    Adaptif Ağ Tabanlı Bulanık Çıkarım Sistemi (ANFİS), teknoloji, üretim, sağlık, sosyal ve eğitim gibi pek çok branşta, ilgilenilen konuyu etkileyen faktörleri ve faktör düzeylerini, oluşturduğu çok sayıda kurala bağlı olarak ve çok küçük bir deneysel hata ile analiz edebilmekte ve modelleyebilmektedir. Tarım alanında da özellikle tarımsal alan seçimi ve teknolojik ürün geliştirme gibi problemlerin çözümü için uygulanmaktadır. Ürün yetiştirilmesi gibi belirli bir zaman aralığındaki durum tespit çalışmalarında ise genellikle klasik istatistik yöntemlere başvurulmaktadır. Bu yöntemlerin başında da deney tasarımı yöntemleri veya başka bir deyişle varyans analizi (ANOVA) yöntemleri gelmektedir. ANOVA ile modellenen deneyler ile ilgilenilen konuyu etkileyen faktörler ve bu faktörlerin düzeyleri, kullanılan yönteme ait tek bir kurala göre analiz edilir. ANOVA’nın tek kuralına karşılık ANFİS’in çok sayıda kuralı ile oluşturduğu modelin deneysel hatası (RMSE) çok daha küçük olduğundan daha güçlü sonuçlar vermektedir. Tarımsal ürünlerin zamana bağlı olarak ANFİS ile modellenmesi, bu alanda veri madenciliği çalışmalarını destekleyebilecektir. Bu çalışmada tarım alanında gerçekleştirilen bir durum tespit çalışması hem ANOVA hem de ANFİS ile modellenmiş ve benzer bulgular elde edilmiştir. Bununla birlikte çoğunlukla ANFİS’e ait RMSE değerleri ANOVA’dan küçük bulunmuştur. Ayrıca ANFİS çıktıları ile gerçek ölçümler arasındaki ilişkiler incelenmiştir

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim