Yazar "Akdamar, Mesut" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale şartlarında farklı ekim zamanlarının bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde dane verimi ve bazı verim öğelerine etkisi(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 1999) Akdamar, Mesut; Gökkuş, Ahmetoz Çanakkale ekolojik şartlarında 1997/98 yetiştirme döneminde yürütülen bu çalışmada, 4 ekmeklik buğday çeşidi (Gönen, Kate A-l, Pehlivan ve Saraybosna), 4 farklı zamanda (20 Eylül, 10 Ekim, 30 Ekim ve 20 Kasım), bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak ekilmiş ve yüksek dane verimi için en uygun ekim zamam tespit edilmiştir. Denemede elde edilen sonuçlara göre, verim ve verim öğeleri üzerine ekim zamanlarının etkileri çeşitlere göre farklı ve önemli olmuştur. En yüksek dane verimi (450.0 kg/da) 20 Kasım tarihli ekimde Gönen çeşidinde elde edilmiştir. Sonuç olarak, Çanakkale şartlarında buğday ekimi için en uygun zamanın 10 Ekimden 20 Kasıma kadar ki dönem olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, çeşit, ekim zamam, dane verimi, verim öğeleri.Öğe Effects of different sowing times on yield and yield-related traits in bread wheat grown in Çanakkale(2002) Akdamar, Mesut; Tayyar, Şemun; Gökkuş, AhmetBu araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakultesi'nin deneme alanında 1997-98 ve 1998-99 büyüme dönemlerinde yürütülmüştür. Dört ekmeklik buğday çeşidinin (Pehlivan, Gönen, Kate A-1 ve Saraybosna) dört ayrı zamanda (20 Eylül, 10 Ekim, 30 Ekim ve 20 Kasım) ekildiği denemede dane verimi, bitki boyu, m\"deki bitki sayısı, m2'deki başak sayısı, bitkideki başak sayısı, başak uzunluğu, başaktaki dane ağırlığı, başaktaki dane sayısı, bin dane ağırlığı, biyolojik verim ve hasat indeksi incelenmiştir. İki yıllık ortalama verilere göre dane verimi üzerine çeşitlerin ve ekim zamanlarının etkisi önemli bulunmuştur. En yüksek dane verimi (373.1 kg-$da^{-1}$) Pehlivan çeşidinde belirlenmiştir. Ekim zamanlarına göre en yüksek dane verimleri 30 Ekim ve 20 Kasım tarihlerinde yapılan ekimlerden elde edilmiştir. Genel olarak denemede çeşitler ve ekim zamanlarının incelenen verim unsurlarına etkileri önemli olmuştur. Ayrıca dane verimi ile bitki boyu, m deki bitki sayısı, m2'deki başak sayısı, bitkideki başak sayısı, başaktaki dane ağırlığı, bin dane ağırlığı, biyolojik verim ve hasat indeksi arasındaki ilişkilerin önemli ve olumlu olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Çanakkale ekolojik şartlarında kışlık ekmeklik buğday 30 Ekim-20 Kasım arasında ekilmelidir. Ekimin gecikmesi (20 Kasım) halinde Gönen, daha önce yapılacak ekimlerde Pehlivan çeşidi kullanılmalıdır.