Yazar "Akçura, Mevlüt" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 19 / 19
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı Yulaf Genotiplerinin Çanakkale Koşullarında Verim ve Verim Unsurlarının İncelenmesi(2017) Sabandüzen, Burcu; Akçura, MevlütBu araştırma, tane verimi ve verim unsurları yönünden Çanakkale koşullarına uygun yulaf çeşit vehatlarını belirlemek amacıyla 2014-2015 ve 2015-2016 yetiştirme sezonlarında 49 yulaf genotipi ileyürütülmüştür. Denemeler her iki sezonda latis deneme desenine göre kurulmuştur. Araştırmada, bitki boyu(cm), salkımda tane sayısı (adet), salkımda tane ağırlığı (g), hasat indeksi (%), biyolojik verim (kg da-1), taneverimi (kg da-1), bin tane ağırlığı (g) ve ham protein oranı (%) incelenmiştir. İki yıllık ortalamaya göre yulafgenotiplerinin tane verimleri 335 kg da-1ile 860 kg da-1 arasında değişim göstermiştir. En yüksek tane verimi 40,36 ve 24 nolu hatlardan sırasıyla 860 kg da-1, 805 kg da-1ve 789 kg da-1 elde edilmiştir. Genotiplerin iki yıllıkbiyolojik verim değişim aralığı ise 1038 kg da-1ile 3156 kg da-1 olmuştur. En yüksek biyolojik verim 8, 36 ve 24nolu genotiplerden sırasıyla 3156, 2580 ve 2293 kg da-1 elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çeşitlerarasında en yüksek tane verimine sahip olan Fetih çeşidi ile 40 nolu hat Çanakkale ilinde yetiştirilebilir.Öğe Bingöl İlinden Toplanan Yerel Çavdarlarda Tane Verimi ve Bazı Özellikler Arasındaki İlişkilerin Biplot Analizi İle İncelenmesi(2017) Kabak, Derya; Akçura, MevlütBu araştırma Bingöl ilinden toplanan 80 adet yerel çavdar popülasyonu ve Aslım-95 çavdar çeşidindetane verimi (TV) ile 10 adet kantitatif [bayrak yaprak eni (BYE), bayrak yaprak boyu (BYB), sap kalınlığı (SK),başak uzunluğu (BAU), başakta başakçık sayısı (BSC), başakta tane sayısı (BTS), başakta tane ağırlığı (BTA), bitkiboyu (BB), bin tane ağırlığı (BINTA) ve ham protein oranı (HPO)] özellik arasındaki ilişkileri değerlendirmekamacıyla yürütülmüştür. Araştırma dengeli latis deneme desenine göre 2014-2015 ve 2015-2016 yetiştirmesezonlarında Çanakkale koşullarında yürütülmüştür. Özellikler arası ilişkileri görsel olarak yorumlamak amacıylaiki yıllık ortalamalar Genotip x Özellik (GÖ) biplot analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. GÖ-biplot eksenleridenemedeki toplam varyasyonun %63.4’ ünü açıklamıştır. İki yıllık ortalamaya göre popülasyonların taneverimleri 93 kg da-1 ile 341 kg da-1 arasında, ham protein oranları %9.52 ile %13.25 arasında, başakta tane sayısı26.64 adet ile 66.14 adet arasında, başakta tane ağırlığı 0.60 g ile 1.64 g arasında, bitki boyu 120.91 cm ile146.47 cm arasında değişim göstermiştir. Üç farklı bakış açısına göre oluşturulan GÖ- biplot sonuçlarına göre 2nolu popülasyon BYE, BAU ve BSC sayısı yönünden, 17 nolu popülasyon BB ve BSC yönünden, 26 nolupopülasyon BTS, BTA ve TV yönünden en yüksek değerlere sahip olarak diğer popülasyonlardan üstün olmuştur.BYE ve BYB en uzun vektör uzunlukları ile popülasyon performanslarının en iyi şekilde değerlendirilmesinisağlayan özellikler olmuştur.Öğe Breeding Winter Oat (Avena sativa L.) Varieties with High Quality(2021) Kaya, Yüksel; Akçura, MevlütThe objective of national oat breeding program is to develop the oat varieties with high yielding,resistant to diseases, drought, cold, and heat stresses and suitable for different usages (food, feed, and forage).To achieve that goal, a total of 284 (232 lines + 52 checks) oat genotypes were tested under rain-fed conditionsat the yield, advanced yield, and elite yield trials conducted between 2008 and 2012. During the consecutiveoat breeding cycles, genotypes with high yielding and acceptable quality were promoted. Among the qualitytraits, protein content (PC), oil content (OC), and test weight (TW) were preferred as selection criteria. Heritability (H) and correlation coefficients were estimated for the GY and quality characteristics of thegenotypes tested. While the H for GY was low (0.38), Hs for quality traits (PC, OC, and TW) were medium (0.66,0.68, and 0.57, respectively). As for the correlations between the traits of interest, the statistically significantpositive relationships were observed between GY and OC, GY and TW, and OC and TW. In contrast, statisticallysignificant negative associations were measured between GY and PC, PC and OC, and PC and TW. Negativerelationships and low-medium H values calculated for the traits studied appear to be the most critical obstaclesfor national oat breeding program. To tackle these obstacles, the parents, i.e., gene pool, used in the oatcrossing block should be characterized as soon as possible and enriched with introducing new exoticgermplasm. We believe that by doing so, we can develop high yielding and high-quality oat varieties.Öğe Determination of Grain Quality Parameters of Selected Bread Wheat Varieties and Pure Lines Derived from Landraces of Türkiye(2022) Hocaoğlu, Onur; Akçura, Mevlüt; Aydoğan, Seydi; Akçacık, Aysun GöçmenBread wheat landraces are considered among important gene sources for quality breeding programs. This study aims to compare thousand kernel weight crude protein ratio, dry gluten ratio, grain hardness and zeleny sedimentation results of 20 bread wheat lines selected from landraces to 5 registered cultivars in order to determine future candidates for quality breeding programs. Field experiments were conducted in the consequent 2012-2013 and 2013-2014 growing seasons in Çanakkale (Türkiye), according to randomized complete block design with three replications. ANOVA results indicated significant difference among genotypes, means were compared with Duncan’s test. Additionally, genotype × growing season interaction were significant for all parameters. Results of cluster and PCA Biplot analysis revealed a significant and positive relationship between crude protein ratio and dry gluten ratio while allowing for the selection of superior landrace pure lines. Our findings suggested that bread wheat varieties had higher TKW compared to landrace pure lines when pure lines had higher crude protein ratio, dry gluten ratio, sedimentation value with generally softer grains. Bread wheat landraces were concluded as being important variation sources.Öğe Determination of Yield and Yield Components of Selected Bread Wheat Varieties and Landrace Derived Pure Lines Collected from Various Provinces of Türkiye(2022) Akçura, Mevlüt; Hocaoğlu, OnurTurkey’s flora contains a substantial genetic diversity of natural wheat landrace germplasm. This study aims to compare 20 bread wheat pure lines selected from landraces and 5 varieties by their yield and yield components to select promising genotypes. Field experiments are conducted in 2012-2013 and 2013-2014 growing seasons in Çanakkale (Türkiye), according to a randomized complete block experimental design with three replications. Plant height, spike length, the number of spikelets per spike, spike weight, grain weight per spike, the number of grains per spike, the number of spikes per square meter, the number of grains per square meter, biomass, harvest index and grain yield of all bread wheat genotypes were determined. ANOVA results indicated that differences between all genotypes were significant. Commercial varieties were found to have higher grain yield, harvest index, spike weight, grain weight per spike, number of grains per spike, and number of grains per square meter compared to the landrace-derived pure lines, when pure lines were found to have higher plant height, biomass, and number of spikelets per spike. Results suggested that bread wheat landraces tended to be superior to the varieties by vegetative traits but inferior by grain properties, which could be the result of breeding efforts aimed to improve the grain yield of wheat. In conclusion, pure lines with high grain yield, Hakkari TR 47982/5 and Kırklareli TR 38316/2 were suggested as candidates to be utilized in future breeding programs.Öğe Determining the Selection Criteria for Grain Yield of Cluster Bean in Mediterranean Conditions(2021) Kara, Rukiye; Akçura, MevlütDue to its versatile usage area, cluster bean is one of the crops on which many adaptation studies have been carried out in different countries in recent years. This research was conducted to determine selection criteria to increase the grain yield in the different locations of the Mediterranean climate in Turkey. The research was established in four different locations with nine cluster bean genotypes with three replications in a 9x10 rectangular lattice experimental design. Seventeen quantitative traits were examined. Correlation, factor, biplot, regression, and path analysis were used to create selection criteria to select genotypes with high grain yields in cluster beans. According to correlation analysis, there were positive and significant correlations between grain yield and number of pods per plant (NPP), the number of seeds per plant (NSP), grain yield per plant (GYP), number of clusters per plant (NCP), the 45th -day of plant height (45PH), 90th -day of plant height (90PH). Significant negative correlations were found between grain yield and pod width (WP), pod length (LP), and the number of grains per pod (NGP). According to the results of both factor and biplot analysis, seventeen traits were reduced to four factors, and factors explained 78.25% of the total variation. The most important factor group was composed of NPP, GY, NSP, NCP, and GYP with an explanation rate of 38.81%. Path analysis explained 76% of the grain yield. This method showed that the plant grain yield (P = 0.81) and the number of clusters in the plant (P = 0.25) had the highest direct effect on grain yield. Regression analysis results were also like path analysis. In the regression analysis were grain yield was the dependent variable, the plant grain yield (10.811) and the number of clusters in the plant (3.11) had the highest B value. The total disclosure rate of these two traits in Collinearity statistics was 93%. The results of all methods indicated that in the breeding programs to be established to increase the grain yield of cluster bean in the Mediterranean climate, selection on the seed yield of the plant and the number of pods in the cluster directly, according to the number of clusters in the plant indirectly will enable the breeders to reach their goals.Öğe Evaluating Mineral Contents of Selected Bread Wheat Landrace Pure Lines Derived from West Anatolia and Marmara Regions and Cultivars by GGE Biplot(2017) Hocaoğlu, Onur; Akçura, MevlütBread wheat landraces are important resources for micronutritent improvement in plant breeding programs. Thisresearch aims to evaluate 9 macro and micronutrient contents (Fe, Zn, B, K, Mn, Cu, Mg, Ca, Mo) of 37 bread wheatpure lines derived from landraces of West Anatolia (Eskişehir and Kütahya) and Thrace (Edirne and Kırklareli) regionsand compare with 11 bread wheat cultivars by using GGE Biplot. Field trials are conducted by incomplete block designwith two replications in 2011-2012 growing season in Dardanos Agricultural Facility of Çanakkale Onsekiz MartUniversity. According to the biplot graphics, iron and zinc contents of genotypes were involved into the same sectionwhen boron and molibden contents were also highly correlated. Pure line L4 (TR57999/5) were the most prominentgenotype for iron and zinc contents when L36 (TR38316/2) were superior by both boron and molibden contents.Copper contents of grains were found negatively correlated with iron and zinc contents. Results indicate notablevariability among pure lines and lesser variability for cultivars for all micronutrients. Wheat cultivars had relativelyhigher Mo content while could be improved by their Fe, Zn, B, K and Ca contents. Possible candidates are introducedto be used in a future study.Öğe Evaluating the Element Contents of Durum Wheat LandracesPure Lines in Çanakkale Conditions(2020) Hocaoğlu, Fatih Onur; Akçura, Mevlüt; Kaplan, MahmutWheat landraces are often utilized in breeding programsfor their potential to improve the grain qualityof new varieties. Our goal is to evaluate thousand kernel weights (TKW), percentages of the yellowberry kernels (PYK), B, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P, S and Zn contents of 25 landracesderived durum wheat pure lines collected from the fauna of Turkeyto identify promising candidates.Field trials were conducted in Çanakkale in 2015-2016 and 2016-2017 growing seasons and element contents of pure lineswere determined by using ICP-OES. Differences between durumwheatlandraces werefound statistically significant by all traits (p<0.01). Correlation analysis demonstrated that Ca, Cu and Mg contents of pure lines were positively correlated to each other. Results suggestedavaluable variability amongdurum wheat genotypes in terms of their element contents. Promising candidates were selected for future breeding programs.Öğe Farklı Sulama Suyu Tuzluluk Düzeylerinin Mısırın Fide Gelişimine Etkileri(2020) Coşkun, Yalçın; Taş, İsmail; Akçura, Mevlüt; Oral, Ayhan; Tütenocakl, Tülay; Yeter, TuğbaSulama suyunun SAR değeri suyun kalite sınıfının belirlenmesinde birincil parametredir. Bu nedenle SARdeğeri dikkate alınmadan sodyum tuzu ile yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar tuz zararı olmayıp sodyumzararını temsil etmektedir. Mısır bitkisinin sulama suyu tuzluluğunu hangi seviyeye kadar tolere edilebileceğinitespit etmek amacıyla SAR değeri 1’in altında ayarlanarak farklı tuz konsantrasyonuna sahip sulama suları ileçimlendirme ve saksı denemeleri yapılmıştır. Çimlendirme denemesi sonucunda sulama suyu tuzlulukseviyesindeki artışa paralel olarak kök uzunluğu, fide kuru ağırlığı ve çimlenme oranı azalmıştır. Kök uzunluğusulama suyu tuzluluğunun 3 dS m-1 ECi seviyesinde olumsuz etkilenmeye başlarken fide kuru ağırlığı veçimlenme oranı 5 dS m-1 ECi seviyesinde etkilenmeye başlamıştır. Saksı denemesinde sulama suyu tuzlulukseviyesindeki artışa paralel olarak bitki boyu ve bitki kuru ağırlığı değerleri azalmış olup 8 dS m-1 ECi seviyesindeolumsuz etkilenmiştir.Öğe Fermentation Quality and Nutritional Traits of Cluster Bean-Maize Mixture Silages(2021) Kaplan, Mahmut; Akçura, MevlütIn present study, effects of different mixture ratios of cluster bean (CB) and maize (M) on silagefermentation and nutritional traits were investigated. Based on dry matter (DM) ratios, maize and cluster beanplants were mixed in five different ratios (100% M, 75% M+25% CB, 50% M+50% CB, 25% M+75% CB and 100%CB). Pure maize, cluster bean and mixture were ensiled for 60 days. Effects of mixture ratios on investigatedtraits were found to be highly significant (p?0.01). Increasing silage DM, ADF (acid detergent fiber), NDF(neutral detergent fiber), lactic acid, gas-methane production, metabolizable energy (ME) and organic matterdigestibility (OMD) values and decreasing pH levels were observed with increasing maize ratio of the mixtures.Increasing silage crude oil (CO), crude ash (CA) and crude protein (CP) content and volatile fatty acids (acetic,butyric and propionic) were observed with increasing cluster bean ratio of the mixtures. Present findingsrevealed that improvements were achieved in DM, pH, nutritional traits and ME of the silages with mixtures ofmaize and cluster bean. It was concluded that 25, 50 and 75% maize ratios in mixtures provided significantcontributions to silage quality.Öğe Groat element concentration at different spikelets of oat panicles (Avena sativa L.) evaluated at three Turkish locations(2012) Kara, Rukiye; Dokuyucu, Tevrican; Demirkıran, Ali Rıza; Dumlupınar, Ziya; Akçura, Mevlüt; Akkaya, AydınThis research was carried out to determine the variation in spikelet groups, genotypes and environments for macronutrient (Ca, Mg and K) and micronutrient (Na, Cu, Fe, Mn and Zn) concentrations of oat (Avena sativa L.) groat. The panicles of 16 Turkish oat (Avena sativa L.) genotypes were obtained from three locations; Kahramanmaras, Konya and Cumra in Turkey in 2002-2003 cropping year. The panicles of each variety were divided into three spikelet groups as basal spikelet (BS), central spikelet (CS) and apical spikelet (AS). The oat groats belonging to spikelet groups were pooled to determine macronutrient and micronutrient concentrations. The results indicate that grain number (GNP) and grain weight per panicle (GWP) were significant for locations (L), genotypes (G) and spikelet groups (SG). Genotypes were significantly different for Ca, Mg and K concentrations. Locations had significant effect on Ca and Mg concentrations while there were not any significantly differences for spikelet groups. Locations had significantly effect on micronutrient concentrations (Na, Cu, Mn and Zn) except Fe concentration of oat groats. Genotypes were significantly different for all micronutrient concentrations, while spikelet groups were significant for only Zn concentrations. Location x genotype (L x G) interaction was significant for all micronutrient concentrations, while L x G interaction was significant for Ca and Mg concentrations in macronutrients.Öğe İklim Değişiminin Farklı Büyüme Tabiatına Sahip Bazı Arpa Çeşitleri Üzerine Etkisi(2022) Kaya, Yüksel; Akçura, MevlütBu çalışmada farklı büyüme tabiatına (yazlık, fakültatif ve kışlık) sahip 2 ve 6 sıralı başak tipinde 15 arpa çeşidi, 2017-2018 ve 2019-2020 yetiştirme sezonlarında, yağışa bağımlı şartlarda, yazlık arpa kuşağında denemeye alınmış ve 8 bitkisel karakter (tane verimi, hasat indeksi, başakta tane sayısı, metrekarede başak sayısı, bitki boyu, başaklanma süresi, bin tane ve hektolitre ağırlığı) açısından incelenmiştir. 2 sıralı arpa çeşitlerinden bazıları hem yüksek tane iriliği (bin tane ağırlığı) ve hem de tane verimi yönüyle dikkati çekmiştir. Tane iriliği küçük olmasına rağmen, bazı 6 sıralı arpa çeşitlerinin tane verimi değerleri, 2 sıralı çeşitlerle rekabet edebilir seviyeye ulaşmıştır. Diğer taraftan kışlık ve fakültatif arpa çeşitlerinin tane verimi ve diğer bitkisel özelliklerine ait değerler, yazlık arpa çeşitlerinin gerisinde kalmıştır. Bu durumun temeli nedeni kışlık ve fakültatif arpa çeşitlerinin başaklanma sürelerinin yazlık arpa kuşağına uyumsuzluğuyla açıklanmıştır. Kışlık ve fakültatif arpa çeşitlerinin uzun fenolojik döngüye sahip olmaları, özellikle başaklanma ve tane dolum dönemlerinin kurak döneme (yağış eksikliğinden dolayı) denk gelmesine neden olmuş, bu da tane verimi başta olmak üzere diğer bitkisel karakterlerini olumsuz etkilemiştir. Denemeden elde edilen bulgular, Türkiye’de en fazla arpa üretiminin yapıldığı kışlık arpa kuşağının iklim değişiminden olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. İklim değişiminin olumsuz etkilerini azaltabilmek için kışlık arpa kuşağında erkenci (fenolojik döngüsü daha kısa) fakültatif arpa çeşitleri tercih edilebilir.Öğe Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi(2022) Müftüoğlu, Nuray Mücell; Çıkılı, Yakup; Türkmen, Cafer; Akçura, MevlütSakız fasulyesi bitkisine farklı dozlarda uygulanan molibdenin yeşil bitkide, yeşil baklada ve tohumdaki toplam azot, demir, bakır, çinko, mangan ve molibden elementleri üzerine etkisinin belir- lenmesi amaçlanmıştır. Bitki materyali olarak sakız fasulyesi, uygulama materyali olarak molibden elementinin 5 farklı dozu (0, 50, 100, 150, 200 ?gMo/kg) kullanılmıştır. Yeşil bitki, yeşil bakla ve tohumda en yüksek toplam azot miktarı 100 ?gMo/kg uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek top- lam demir miktarı bitki ve baklada kontrolde, tohumda ise 200 ?gMo/kg uygulamasında elde edilmiş- tir. En yüksek toplam bakır miktarı bitkide 200 ?gMo/kg uygulamasında, baklada kontrolde, tohumda ise 50 ?gMo/kg uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek toplam çinko miktarı bitkide ve baklada 50 ?gMo/kg uygulamasında, tohumda ise tanıkta saptanmıştır. En yüksek toplam mangan miktarı bit- kide ve baklada 150 ?gMo/kg uygulamasında, tohumda ise tanıkta elde edilmiştir. En yüksek toplam molibden miktarı bitkide ve baklada 150 ?gMo/kg uygulamasında, tohumda ise 200 ?gMo/kg uygu- lamasında tespit edilmiştir. Toplam azot miktarları arasında bitki ve bakla değerlerinde istatistiksel olarak %1, toplam demir miktarları arasında tohumda istatistiki anlamda %5, toplam bakır miktarları arasında istatistiki anlamda baklada %5, toplam molibden miktarları arasında istatistiki anlamda bit- kide, baklada ve tohumda %1 önem düzeyinde fark elde edilmiştir. Toplam mangan ve toplam çinko miktarları arasında istatistiki anlamda bir fark tespit edilmemiştir.Öğe Performances of Hybrid Dent Maize Cultivars in Bingöl Conditions(2017) Kökten, Kağan; Akçura, MevlütThe research was conducted with aim to investigate adaptation capability of twenty five hybrid dent corn cultivars, and to determine relationships among traits in maize at Bingol, East Anatolia Region, conditions of Turkey during 2014 and 2015 growing seasons. The experiment was set up according to the Randomized Complete?Block Design with three replicates. Results of the research showed that differences among the grain yields and yield components of cultivars were statistically significant in both years. The highest and the lowest value of yield components varied according to cultivars and years. The grain yield of maize cultivars varied in between 5521.3?10442.0 kg ha?1 in the first year and in between 6362.0?14296.7 kg ha?1 in the second year. The highest grain yields were determined in ADV?2898 cultivar (10442.0 kg ha?1) in the first year and Tuano cultivar (14296.7 kg ha?1) in the second year. The lowest grain yield was identified in Şafak cultivar (5521.3 kg ha?1) in the first year and Dian cultivar (6362.0 kg ha?1) in the second year. According to correlation analysis, grain yield was positively and significantly correlated with ear length, ear diameter number of kernel per ear, ear weight and 1000 grain weight of maize. The non?significant correlations were determined in between grain yield with plant height and stem diameter.Öğe Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisi Verim ve Kalitesine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamalarının Etkisi(2021) Müftüoğlu, Nuray Mücella; Çıkılı, Yakup; Türkmen, Cafer; Akçura, MevlütCanlıların beslenmesinde önemli yer tutan protein kaynaklarından biri olan sakız fasulyesinin önemli bir seçenek olabileceği düşüncesiyle bu araştırma planlanmış ve çalışmada farklı molibden dozlarının sakız fasulyesinin verim ve kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sakız fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) bitkisi Fabaceae familyasında yer alan bir baklagil bitkisidir. Türkiye’de çok fazla tanınmamasına rağmen sağlık, gıda, kozmetik gibi birçok alanda sakız fasulyesi kullanılmaktadır. Türkiye’de guar özellikle gıdalar olmak üzere birçok alanda kıvam artırıcı olarak kullanılmakta olup “guar gum” adı ile ithal edilmektedir. İthalatı azaltabilecek potansiyeli nedeniyle çalışmamızda seçilen bitki materyali olarak sakız fasulyesinin Türkiye için tescil aşamasındaki yeni bir hattı seçilmiştir. Molibden elementinin seçilen guar hattında verim ve verim özellikleri üzerine etkileri ile protein içeriğine katkısının belirlenmesi amacı ile yürütülen çalışmada 5 molibden dozu (0, 50, 100, 150, 200 µgMo/kg) kullanılmıştır. Guar bitkisinin vejetasyon dönemi ortasında alınan yeşil örneklerinde: bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, bitki boyu, bitki çapı ölçülmüştür. Yeşil bakla örneklerinde bakla yaş ağırlığı, bakla kuru ağırlığı, bakla sayısı belirlenmiş; hasatta alınan bitki, bakla ve tohum örneklerinde tohum verimi, bakla sayısı, bakla verimi ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca yeşil bitkide, yeşil baklada ve tohumda toplam protein analizleri yapılmıştır. En yüksek verimin yeşil bitki ve tohumda; 50 µgMo/kg uygulamasında, yeşil baklada ise tanıkta olduğu saptanmıştır. En fazla toplam protein değerinin yeşil bitki, yeşil bakla ve tohumda 100 µgMo/kg uygulamasında olduğu tespit edilmiştir.Öğe Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.Taub.) Tane Verimi ve Sakız Özellikleri Yönünden Türkiye'nin Farklı Bölgelerine Adaptasyonunun Araştırılması(2020) Akçura, Mevlüt; Akan, Kadir; Atmaca, Evren; Kara, Burhan; Yılmaz, Mehmet Fatih; Kaplan, Mahmut; Kökten, KağanProje ile ülkemizin farklı çevre koşullarında tane verimi ve sakız içeriği yönünden uygun olan sakız fasulyesi genotiplerinin geliştirilmesi, sakız fasulyesi için en uygun çevrelerin tespit edilmesi, elde edilen sakızın teknolojik özelliklerinin belirlenmesi ve sakız alındıktan sonra kalan posanın yem özelliklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Materyal olarak Hindistan ve Pakistan?dan temin edilen popülasyonlar içerisinden Çanakkale sulu koşullarında 2011?2015 yılları arasında teksel seleksiyon ile seçilen saf hatlardan olumlu özellikleri (Çanakkale koşullarına tane verimi, olgunlaşma süresi, hastalıklara dayanıklılık vb. yönünden uyum sağlayan) taşıyan 86 adet hat ile Hindistan?da tescil ettirilmiş 4 çeşit kullanılmıştır. Projenin birinci yılında, Çanakkale (2 set), Bandırma (2 set), Burhaniye (2 set), İzmir (Bayındır), Kahramanmaraş (Merkez), ve Bingöl (Merkez) lokasyonlarında standart çeşitler ile hatları toplam 9 çevrede 41 özellik ( tane verimi, tohum, fenolojik, sakız ve yem) yönünden karşılaştırmak amacıyla dikdörtgen latis (9 x 10) deneme desenine göre 3 tekerrürlü denemeler kurulmuştur. Bu faaliyetlerin sonucuna göre tane ve sakız verimi ile sakız özellikleri yönünden en yüksek değerlere sahip olan 25 adet hat belirlenmiştir İkinci ve üçüncü yıllarda ise belirlenen 25 adet hat ve 4 standart çeşit ile aynı lokasyonlara ilave olarak Isparta (Merkez) lokasyonunda tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak toplam 14 adet deneme (2 yıl 7 lokasyon) kurulmuştur. Denemelerde tane verimi, tohum, fenolojik, sakız ve yem özelliklerinden oluşan toplam 41 adet özellik incelenmiştir. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde farklı stabilite parametreleri ile GGE-biplot yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemler ile deneme kurulan çevreler arasında yıllara değişmekle birlikte en uygun çevrelerin sırasıyla, Kahramanmaraş, İzmir, Çanakkale ve Burhaniye çevrelerinin olduğu, Bingöl ve Isparta çevrelerinin ise uygun olmadığı, hatlar arasında ise en iyilerin 23, 12, 13 ve 16 nolu hatların olduğu belirlenmiştir. En iyi olan hatlardan bir tanesinin ülkemizin ilk sakız fasulyesi çeşitleri olarak tescillenmesi için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi?ne müracaatı için hazırlıklar devam etmektedir.Öğe Türkiye'nin değişik illerinden toplanmış yerel kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinden seçilen saf hatların kalite özellikleri ve bazı önemli fungal hastalıklara karşı reaksiyonlarının belirlenmesi(2014) Akçura, Mevlüt; Kökten, Kağan; Göçmen, Aysun Akcaçık; Aydoğan, Seydi; Akan, Kadir; Kılıç, Hasan; Mert, Zafer[Abstract Not Available]Öğe Türkiye'nin Doğu Bölgesinden Toplanan Bazı Yerel Ekmeklik Buğday Popülasyonlarından Seçilen Saf Hatların Yüksek Molekül Ağırlıklı Glutenin Alt Birimlerinin İncelenmesi(2015) Yıldız, Ayşe; Akan, Kadir; Akçura, MevlütBu araştırmada Türkiyenin doğu bölgesinden toplanan bazı yerel ekmeklik buğday popülasyonlarından seçilen saf hatlardan tane verimi, verim unsurları ve bazı kalite özelliklerine göre belirlenen 41 adet genotipin, SDS-PAGE yöntemi kullanılarak Glu-1 lokusunda bulunan yüksek molekül ağırlıklı glutenin (YMAG) alt birimleri incelenmiştir. Ekmeklik buğday saf hatlarında Glu-1 lokusuna ait 9 tane allel belirlenmiştir. Glu-A1 lokusuna ait sadece null alleli (c) belirlenirken, Glu-B1 lokusuna ait 7+8 alt birimi (b) 35 (% 85.4) saf hatta 13+16 alt birimi (f) 2 (% 4.9) saf hatta, 7 (a), 14+15 (h), 17+18 (i) ve 6+8 (d) alt birimleri ise sadece 1er (% 2.4) saf hatta gözlenmiştir. Glu-D1 lokusunda a alleli 34 (% 82.9) saf hatta, d alleli 7 (% 17.1) saf hatta belirlenmiştir. Yedi farklı YMAG alt birimleri kombinasyonlarının saptandığı çalışmada en yaygın olarak (% 78.0) gözlenen n, 7+8 ve 2+12 kombinasyonu 32 saf hatta belirlenmiştir. Sadece 5 saf hat (% 12.2) 8 kalite skor değerini alırken, 36 (% 87.8) saf hattın skor değerinin 4-6 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Türkiye yerel ekmeklik buğdayları; SDS-PAGE; Yüksek molekül ağırlıklı glutenin (YMAG)Öğe Yemeklik Sakız Fasulyesi Genotiplerinin Yeşil Bakla Verimi ve Yeşil Baklalarının Besin İçeriklerinin Belirlenmesi(2018) Akçura, Mevlüt; Kaplan, Mahmut; Müftüoğlu, Nuray Mücella; Türkmen, CaferProje sebze tipi sakız fasulyesi genotiplerinin tane verimi, verim unsurları ile yeşil baklalarının besinsel içeriğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak 10 adet sebze tipi sakız fasulyesi genotipi kullanılmıştır. Denemeler Çanakkale (Dardanos) koşullarında 2016 ve 2017 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Tarla denemelerinde 13 adet bitkisel özellik (gövde çapı, çiçeklenme başlangıç süresi, çiçeklenme süresi, fizyolojik olum süresi, bitki boyu, yeşil bakla uzunluğu, yeşil bakla eni, bitkide toplam yeşil bakla sayısı, yeşil bakla verimi, bitki tane verimi, tane verimi, baklada tane sayısı, bin tane ağırlığı) incelenmiştir. Yeşil baklalarda ise 7 adet besinsel özellik (ham protein oranı, sindirilebilir protein oranı, kül oranı, ham selüloz oranı, toplam fenolik madde, ham yağ oranı, antioksidan aktivite) ile 17 adet element (Zn, P, Ba, Fe, B, Mn, Mg, Ca, Cu, Al, Na, K, Pb, Co, Cd, Ni, Cr) analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; iki yıllık ortalamalar olarak bitki tane verimi 4,62 g – 10,59 g, tane verimi 106 kg/da-175,9 kg/da, yeşil bakla verimi 1593 kg/da- 2033 kg/da, ham protein oranı %14,18 -17,22, sindirilebilir protein oranı %65,4 – %75,25, antioksidan kapasite %14,2-%21,50, çinko 8,25 ppm - %16,55 ppm ve Demir 87,58 ppm - 123,91 ppm arasında değişim göstermiştir. Sakız fasulyesinin yeşil bakla verimi yanında birçok besinsel özelliğinin iyi olması sebebiyle ülkemizde sebze amaçlı yetiştiriciliğinin yapılabileceği belirlenmiştir.