Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Aday, Mehmet Seçkin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 12 / 12
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Aktif ambalajlama ve yeni muhafaza yöntemleri ile çileğin raf ömrünün arttırılması
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2011) Aday, Mehmet Seçkin; Caner, Cengiz
    Bu araştırma kapsamında aktif ambalajlama ve yeni muhafaza yöntemleri ile taze çileğin raf ömrünün arttırılması amaçlanmıştır. Dört hafta boyunca +40C'de depolanan çileklerde periyodik olarak; ambalaj içi gaz kompozisyonu, pH, suda çözünür kuru madde, elektrik iletkenliği, renk, tekstür profil, bozulma oranı ve FT-NIR analizleri gerçekleştirilerek, uygulamaların sayılan kalite kriterlerine etkisi incelenmiştir. Bu doktora tezi altı ana bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde, farklı absorpsiyon kapasitesine sahip iki oksijen tutucunun (ATCO-100 ve ATCO-210) çilek kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Suda çözünür kuru madde, renk özellikleri ve tekstürel karakteristikleri bakımından en fazla kayıp, ATCO-100 ve ATCO-210 ile karşılaştırıldığında kontrol grubunda gözlenmiştir. Suda çözünür kuru madde, pH değeri, elektrik iletkenliği, renk değerleri, tekstürel özellikler ve bozulma oranı bakımından ATCO-100 ve ATCO-210 arasında istatistiksel fark bulunmamış olup, bu gruplar ile kontrol grubu arasındaki fark ise istatistiksel olarak önemlidir. ATCO-100 ve ATCO-210 grupları, çilek raf ömrünün uzatılmasında önemli bir etkiye sahiptir.İkinci bölümde, farklı tutucu sistemlerin (karbondioksit ve oksijen) çilek kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bir grup çilek ambalajı içerisine oksijen tutucu (ATCO-210) konulmuş, diğer iki grup çilek ambalajı içerisine ise farklı karbondioksit tutma özelliğine sahip karbondioksit (EMCO-A ve EMCO-B) tutucular yerleştirilmiştir. İçerisinde karbondioksit tutucu (EMCO-A ve EMCO-B) bulunan ambalajlardaki karbondioksit oluşum hızı ATCO ve kontrol grubuna göre düşüktür. EMCO-B çileklerde briks ve elektriksel iletkenliğin korunmasında etkilidir. EMCO-A, EMCO-B ve ATCO grupları arasında renk bakımından farklılık gözlenmemiştir. Duyusal analizler dikkate alındığında, EMCO-B ve ATCO grubundaki çilekler en fazla beğeniye sahiptir. Sertlik değeri kontrol grubunda, diğer uygulamalara göre en düşük olarak tespit edilmiştir.Üçüncü bölümde, farklı klordioksit konsantrasyonlarının (3, 6 ve 9 ppm) çilek kalite kriterleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tüm uygulamaların (3, 6 ve 9 ppm) kontrolle karşılaştırıldığında çilekte pH, briks, elektriksel iletkenlik ve tekstürel parametrelerin korunmasında etkili olduğu gözlemlenmiştir. 3 ppm ClO2 uygulaması, çilekte kırmızılığı gösteren a değerinin korunmasına önemli bir etki sağlamamıştır. 6 ppm ClO2 uygulaması ise oksijen tüketiminin azaltılmasında ve titrasyon asitliğinin korunmasında en etkili uygulama olarak değerlendirilmiştir.Dördüncü bölümde, farklı ultrases gücü (30W, 60W, 90W) ve farklı maruz kalma süresinin (5 ve 10 dk) çilekte kaliteyi sürdürmedeki etkinliği araştırılmıştır. 90W ve kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, 30W ve 60W uygulamalarının, çilekte bozulmayı engellemede etkili olduğu belirlenmiştir. Çileğin ultrasese maruz kalma süresi kalite kriterlerinin iyileştirilmesinde önemli bir farklılığa neden olmamıştır. 90W'da çilek dokusu zarar görmüş, raf ömrü kısalmıştır. Kontrol ve 90W uygulamaları ile karşılaştırıldığında, 30W ve 60W uygulamaları çilekte pH, suda çözünür kuru madde, elektrik iletkenliği, renk ve tekstür gibi parametrelerinin korunmasında çok daha etkili sonuçlar vermiştir. Küf gelişimi kontrol grubunda en yüksek çıkmıştır.Beşinci bölümde, ozon farklı konsantrasyonlarda (0,075 ppm, 0,15 ppm, 0,25 ppm) ve farklı maruz kalma sürelerinde çileklere uygulanmıştır. Elde edilen veriler, 0,075 ppm ve 0,15 ppm O3 uygulamalarının kalitenin sürdürülmesinde etkili sonuçlar verdiğini göstermiştir. Çileğin ozona maruz kalma süreleri kalite kriterleri bakımından istatistiksel olarak fark yaratmamıştır. 0,075 ppm ve 0,15 ppm uygulamalarının çilekte pH, suda çözünür kuru madde, elektrik iletkenliği ve tekstür parametrelerindeki değişimlerin geciktirilmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Tüm ozon uygulamaları çilekte ağartma etkisine neden olmuştur. Ozon, 0,075 ppm derişimde en düşük, 0,25 ppm derişimde ise en yüksek istenmeyen renk değişimlerine sebep olmuştur. Yüksek ozon konsantrasyonunda (0,25 ppm) çilek kalite parametreleri olumsuz etkilenmiştir.Son bölümde; üçüncü (6 ppm ClO2), dördüncü (30W) ve beşinci (0,075 ppm O3), çalışmalardaki en iyi uygulamaların çilek kalitesi üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. Bunun yanında 6 ppm ClO2+30W ultrases ve 0,075 ppm O3+30W ultrases gibi kombinasyon uygulamalarının da çilek kalite kriterleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Sonuçlara göre, 6 ppm ClO2+30W ultrases ve 0,075 ppm O3+30W ultrases kombinasyon uygulamaları; solunum hızının azaltılmasında, küf gelişiminin engellemesinde, pH, briks, elektriksel iletkenlik, renk ve tekstürel özellikteki değişimlerin azaltılmasında olumlu etki göstermektedir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, her bir tekil uygulama çilekte kalitenin korunmasına olumlu etkili sağlamıştır.Ayrıca bütün bölümlerden elde edilen FT-NIR spektraları, çilekte depolama süresince meydana gelen değişimler hakkında detaylı bilgi vermekte ve bu yöntemin hızlı, ekonomik ve ürüne zarar vermeyen özelliğinden dolayı kullanım potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The effect of simulated vibration frequency on the physico-mechanical and physicochemical properties of peach during transportation
    (Elsevier Ltd., 2021) Dağdelen, Çiğdem; Aday, Mehmet Seçkin
    Loss in fresh fruit and vegetables during transportation occurs mainly due to their susceptibility to mechanical damage. The quality loss caused by this damage depends on the shock and vibration frequencies. In this study, the effect of different vibration frequencies (5 Hz, 10 Hz, and 15 Hz) on the physico-mechanical and physico-chemical properties of peach was investigated. The parameters such as energy absorption, mechanical hysteresis, and deformation volume were increased whereas mean geometric diameter, surface area, volume, degree of elasticity, deformation energy, and modulus of elasticity were decreased. Regarding physicochemical properties, pH and total soluble solid parameters increased whereas lightness (L*) value of peach decreased. The highest level of damage and mold growth were observed on the peach treated with 15 Hz frequency followed by 10 Hz and 5 Hz, respectively. The effect of all the frequencies on the physico-mechanical and physico-chemical properties of peach was statistically different. The results indicated that the increase in the vibration frequency causes higher mechanical damage in peach.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effectiveness of different packaging films and trays on mushrooms (Agaricus bisporus) subjected to simulated transportation conditions at different vibration frequencies
    (Wiley Periodicals LLC., 2021) Özturk, Mehmet; Yakar, Emin; Temizkan, Rıza; Aday, Mehmet Seçkin
    This study aimed to determine the different vibration frequencies (4, 8, 12, and 16 Hz) and packaging trays and films (Polypropylene trays + microperforated films (MP) and Polystyrene foam trays + polyvinyl chloride stretch films (PVC)) effects on mushroom quality. The quality of the mushrooms in MP was reduced with the increment in the frequency, whereas the effect of the frequency was only detrimental in the mushrooms packaged with PVC at 16 Hz. Oxygen concentration reached the equilibrium state at the level of 15% in PVC and 9% in MP groups. The whiteness index of mushrooms in MP was between 25 and 40, whereas it was around 20-30 in PVC films. However, changes in electrolyte leakage, pH, and hardness were minimal in the mushrooms packaged with PVC. As a result, PVC stretch films reduced the effect of transport frequencies, however, the optimal gas concentrations for mushrooms were only achieved using MP films. Practical applications In this study, effects of different packaging films, and trays were studied on mushrooms (Agaricus bisporus) which were subjected to simulated transportation conditions at different vibration frequencies. Foam trays with PVC films reduced the effect of transportation damage. Transportation damage in MP packages observed to be increased with the rise in the frequency. MP films helped to achieve the desired gas composition inside the packages.
  • [ X ]
    Öğe
    Factors Effecting Equilibrium Modified Atmosphere Packaging of Fruit and Vegetables
    (Sidas Medya A.Ş., 2010) Kartal, Serkan; Aday, Mehmet Seçkin; Caner, Cengiz
    Equilibrium modified atmosphere packaging EMAP is a new technique used to extend the shelf life of fresh fruits and vegetables. EMAP can be defined as a modification of the atmosphere inside package achieved by respiration of product and transfer of the gases through the packaging. Manipulating the amount of oxygen O2 , carbon dioxide CO2 and moisture within the packaging at the appropriate storage temperature, the modified atmospheric packaging enables the produce to live longer by delaying respiration, ripening and ethylene production. For favorable EMAP, intrinsic properties of fresh fruit and vegetables, film permeabilities and optimal package design should be known. In this review, factors effecting equilibrium modified atmosphere packaging of fruit and vegetables have been reviewed [TR] Denge modifiye atmosfer ambalajlama DMAA teknolojisi özellikle taze meyve ve sebze gibi solunum yapan ürünlerin raf ömürlerinin artırılmasında uygulanan yeni bir ambalajlama tekniğidir. DMAA ambalaj içindeki atmosferin, ürünün solunumu ve gazların ambalaj boyunca transferi ile modifiye edilmesi olarak tanımlanabilmektedir. DMAA uygun depolama sıcaklığında, ambalaj içindeki oksijen O2 , karbondioksit CO2 ve nemin doğru ayarlanmasıyla, solunum, olgunlaşma ve etilen C2H4 üretiminin yavaşlatılmasını sağlayarak ürünün daha uzun depolanmasına olanak sağlar. Ambalaj içinde iyi bir denge modifiye atmosfer DMA oluşturmak için, taze meyve ve sebzelerin özelliklerinin, film geçirgenliğinin ve optimum ambalaj tasarımının iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu derlemede, meyve ve sebzelerde denge modifiye atmosfer ambalajlamaya etki eden faktörler bu konuda yapılan önceki çalışmalar ışığında derlenmiştir
  • [ X ]
    Öğe
    Farklı kaplama materyallerinin kiraz kalitesi ve tüketici istekleri üzerine etkisinin kinetik modellemeye dayanarak değerlendirilmesi
    (2007) Caner, Cengiz; Aday, Mehmet Seçkin
    [Abstract Not Available]
  • [ X ]
    Öğe
    Farklı kaplama materyallerinin kiraz kalitesi ve tüketici istekleri üzerine etkisinin kinetik modellemeye dayanarak değerlendirilmesi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2008) Aday, Mehmet Seçkin; Caner, Cengiz
    Bu çalışmada farklı kökenli kaplama materyalleri (Kitosan, peynir altı suyu-PAS, şellak) taze kirazlara uygulanarak, bu materyallerin kirazların raf ömürlerinin artırılmasına etkinliği (ağırlık kaybı, pH, titrasyon asitliği, briks, mineral madde, renk, meyve eti sertliği, askorbik asit, antosiyanin ve tüketici beğenilirliği) 11 günlük depolama boyunca periyodik ölçümlerle değerlendirilmiştir.Farklı kaplama materyalleri, solunumu yavaşlatarak bariyer olarak görev yapmıştır. Tüm kaplamalar su kaybı, briks, mineral madde, renk, meyve eti sertliği, askorbik asit, antosiyanin muhafazasında etkindir. Özellikle şellak ve kitosan kiraz kalitesi ve et sertliğini etkin şekilde korumaktadır.
  • [ X ]
    Öğe
    Gıda Endüstrisinde Yeni Bir Kimyasal Ajan: Klordioksit
    (2013) Aday, Mehmet Seçkin
    Klordioksit meyve ve sebzelerde dezenfeksiyon ajanı olarak kullanılan en güçlü oksidantlardan birisidir. Gıda endüstrisindeki yüksek kullanım potansiyeli, geniş pH aralığındaki bakterisidal etkisinden ve seçiciliğinden kaynaklanmaktadır. Klordan farklı olarak, düşük konsantrasyon ve düşük reaksiyon sürelerinde bile etkili olup, organik madde varlığında trihalometan ve haloasetik asit gibi toksik ve karsinojenik yan ürünler oluşturmamaktadır. Bu derleme, klordioksitin kimyasal özelliklerini, antimikrobiyal etki mekanizmasını ve meyve ve sebzeler üzerindeki meydana getirdiği etkiyi incelemektedir.
  • [ X ]
    Öğe
    Gıda Kayıp ve İsrafının Azaltılmasında Gıda Bankacılığı
    (Hayrullah KAHYA, 2021) Aday, Mehmet Seçkin; Aday, Serpil
    Gıda tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında meydana gelen kayıplar sebebiyle, dünyada üretilen gıdaların üçte birlik kısmı yok olmaktadır. Bu durumun neticesinde, insanlar açlık ve yetersiz beslenme ile birlikte küresel olarak çözülmesi gereken gıda kaybı ve israf sorunlarına odaklanmıştır. Kaybolan veya israf edilen gıdanın üretimi için kullanılan su, enerji, toprak, emek ve sermaye girdilerinin miktarı düşünüldüğünde, durumun önemi daha açık hale gelmektedir. Buna ek olarak gelecekte insan nüfusunun artması gıdaya olan talebi de artıracaktır. Bu nedenle, tarımsal üretimin artırılması, insanlar için gerekli olan gıdanın karşılanması için bir çözüm yolu olarak görülmektedir. Fakat gıdaların üretiminde kullanılan kaynakların sınırlı olması; daha fazla üretmekten çok üretilen gıdanın korunmasına yönelik önleyici tedbirlerin alınmasına neden olmaktadır. Bu kapsamdaki çözüm yollarından bir tanesi olan gıda bankaları; işletmelerin stoklarında bulunup, çeşitli sebeplerden dolayı değerini kaybeden ve bu nedenle atılma ihtimali bulunan insan tüketimine uygun gıdaları, ihtiyacı olan insanlara ulaştırmada görev alan organizasyonlar olarak tanımlanmaktadır. Gıda bankaları bu sistem aracılığıyla hem açlık hem yoksulluk hem de israfın önlenmesine katkıda bulunmakta ve gıdaya herkesin adaletli biçimde ulaşmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Gıda bankaları sadece yoksul tüketicilere fayda sağlamamakta, ayrıca bağış yapan şirketlere de vergi avantajı yaratmaktadır. Bu nedenle, bu makalede gıda kayıp ve israfların nedenleri, kayıpların meydana geldiği gıda grupları, meydana gelen ekonomik kayıplar, gıda bankacılığının kapsamı, sağladığı avantajlar, uygulamada görülen zorluklar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri hakkında bilgi verilmektedir
  • [ X ]
    Öğe
    Gıdalarda Tekstür ve Etki Eden Etmenler
    (Sidas Medya A.Ş., 2006) Aday, Mehmet Seçkin; Caner, Cengiz
    Texture as an attribute of a substance resulting from a combination of physical properties and perceived by the senses of visual and sensorial. Texture is perceived by the sense of touch, sight and kinesthesis or proprioception , which is a deep response from muscles and tendons. It is increasingly clear that if we are to understand what drives consumers 'choice of food, no single factor can be considered in isolation from others. Knowing texture of food produts, high consumer preferense will be achived and also give us a detailed knowlage of how those food products will be distributes. It will also give us what kind of equipment will be need during processing
  • [ X ]
    Öğe
    Instrumental and Sensory Measurements of Ezine Cheese Texture
    (Sidas Medya A.Ş., 2010) Aday, Mehmet Seçkin; Caner, Cengiz; Yuceer, Yonca Karagul
    Instrumental and sensorial methods of texture profile analysis TPA were used to describe textural properties of Ezine cheese. Ezine cheeses produced by a local producer were stored in tin plate containers 2 kg each at 2-4°C for 12 months, and textural changes of cheese samples were determined during storage. Results of instrumental texture profile analysis showed that aging made cheese samples more adhesive and less cohesive. In sensory analysis, springiness and number of particles scores were lower at the end of the ripening than other days. Significant correlations were found between sensory attributes including rate of recovery and number of particles with instrumental springiness, instrumental gumminess, instrumental chewiness and instrumental resilience [TR] Bu çalışmada enstrümantal ve duyusal tekstür profil analizi TPA yöntemleri Ezine peynirinin tekstürel özelliklerini tanımlamak için kullanılmıştır. Lokal bir peynir üreticisi tarafından üretilen Ezine peynirleri teneke ambalajlarda 2 kg 2-4°C’de 12 ay boyunca depolanmış ve depolama süresince peynir örneklerinin tekstürel değişimleri belirlenmiştir. Enstrümantal tekstür profil analiz sonuçları peynirlerde olgunlaşma süresince iç yapışkanlığın arttığını ve dış yapışkanlığın ise azaldığını göstermiştir. Duyusal analizde depolama sonunda esneklik ve partikül sayısı değerlerinin azaldığı görülmüştür. Duyusal parametrelerden olan elastikiyet oranı ve partikül sayısı ile enstrümantal ölçümlerden olan esneklik, sakızımsılık, çiğnenebilirlik ve elastikiyet arasında yüksek korelasyon olduğu belirlenmiştir
  • [ X ]
    Öğe
    Meyve ve Sebzelerde Aktif Ambalajlama Teknolojisinin Kullanımı
    (2021) Aday, Mehmet Seçkin
    Son yıllarda tüketicilerin daha sağlıklı bir yaşam tarzına ve besleyici değeri yüksek olan gıdalara yönelmeleri nedeniyle taze meyve ve sebzelere olan talep artmaktadır. Fakat taze meyve ve sebzeler hasat sonrasında da canlılıklarını devam ettirmekte olup, solunum ve terleme gibi birçok reaksiyonun hızı ortam koşullarına ve uygulanan hasat sonrası muhafaza metotlarına göre değişmektedir. Taze meyve ve sebzelerde kullanılan hasat sonrası muhafaza metotlarının en önemli amacı; solunum hızını yavaşlatmak ve mikrobiyal bozulmayı geciktirmektir. Fakat hangi metot kullanılarsa kullanılsın, kullanılan ambalajlama teknolojisi ve ambalaj materyalleri taze meyve ve sebzelerde raf ömrünü doğrudan etkilemektedir. Geleneksel ambalajlama teknolojileri; içerme, koruma, iletişim ve kullanım kolaylığı sağlama fonksiyonlarına sahip olup, genel amaç ambalaj ürün etkilişiminin inert olmasıdır. Bununla birlikte tüketicilerin yaşam tarzlarının değişmesi, daha taze ve katkı maddesi kullanılmayan ürünleri tercih etmesi ve perakende uygulamalarındaki değişiklikler, yeni ambalaj teknolojilerindeki gelişmeleri tetiklemektedir. Bu teknolojilerden bir tanesi olan aktif ambalajlama, ambalajlara eklenen çeşitli bileşenlerle (oksijen, karbondioksit, etilen tutucular, nem düzenleyiciler veya antimikrobiyaller) meyve ve sebzelerin kalitelerinin korunması ve raf ömrünün uzatılması konusunda gıda endüstrisine alternatif çözümler sunmaktadır. Oksijen tutucular ambalaj içerisindeki oksijen konsantrasyonu azaltarak solunum hızının düşürülmesini sağlarken, karbondioksit tutucular fazla karbon dioksitin üründe meydana getireceği olumsuz değişiklikleri engellemek için kullanılmaktadır. Etilen tutucular klimaterik meyvelerde yaşlanma reaksiyonlarını azaltmak için ambalajlara eklenmektedir. Nem düzenleyiciler ise ambalaj içerisindeki yüksek nem dolayısıyla meyve ve sebzelerde gerçekleşen istenmeyen değişimleri engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Antimikrobiyal bileşenler de mikrobiyal bozulmayı azaltmak ve gıda güvenliğini sağlamak için meyve ve sebzeler ambalajlarında yer almaktadır. Bu derleme makalede, aktif ambalajlamada kullanılan bileşenler özetlenmiş ve bu bileşenlerin meyve ve sebzelerdeki uygulamaları açıklanmıştır.
  • [ X ]
    Öğe
    NAR (Punica granatum): SAĞLIĞA YARARI, EKONOMİK DEĞERİ VE HASATSONRASI MUHAFAZA METOTLARI
    (2020) Çil, Onur; Erdem, Fatih; Aday, Mehmet Seçkin
    Narın sahip olduğu yüksek besleyici değeri ve benzersiz duyusal özellikleri sebebiyle tüketici talebi ve ticari üretimi son yıllarda artmıştır. Buna ek olarak, nar biyoaktif bileşenler açısından zengin bir kaynaktır ve bu yüzden tüketimi sağlık bakımından birçok fayda sağlamaktadır. Klimakterik olmayan doğasına rağmen, pazarlanabilirliği ve tüketici tarafından kabulü; soğuk zararı, çatlama, kabukta kahverengileşme ve çürüme gibi çeşitli faktörlerden sınırlanmaktadır. Bu problemleri önlemek için farklı hasat sonrası uygulamalar kullanılmaktadır. Bu yöntemler; ısı uygulamaları, modifiye atmosfer ambalajlama, yenilebilir kaplamalar, kimyasal ajanlar ve engel teknolojisini içermektedir. Bu nedenle derlemenin amacı; narın sağlığa faydası, ekonomik değeri ve hasat sonrasında kullanılan farklı teknolojilerin bütün nar ve nar taneleri üzerine etkisini güncel kaynaklardan yararlanarak özetlemektir

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim