Yazar "Şen, Fatih" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Depolanma Sürelerinin Belirlenmesi(2014) Özdoğru, Berna; Şen, Fatih; Bilgin, Nihal Acarsoy; Mısırlı, AdaletSofralık kayısı üretimi ve ihracatındaki artıGlar, çeşitlerin hasat sonrası dayanımlarının belirlenmesizorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Ninfa, Precoce de Tyrinthe, Iğdır ve Şekerpare sofralık kayısı çeşitlerininsoğukta muhafazasına ilaveten raf ömrü sonrası kalite değişimlerini belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışmada,meyveler 0°C sıcaklık ve %90 95 oransal nem koşullarında 35 gün süreyle depolanmıştır. Depolama süresincehaftalık periyotlarla çıkarılan örneklerin 2 gün süreyle 20°C sıcaklık ve %75 oransal nem koşullarındamuhafazasından sonra bazı kalite parametreleri, fizyolojik ve patolojik bozuklukları incelenmiştir. Depolamasüresinin ilerlemesiyle raf ömrü sonunda tüm kayısı çeşitlerinin ağırlık kaybı ve pH değerinde artış, titreedilebilir asit miktarında azalış saptanmıştır. Precoce de Tyrinthe ve Ninfa çeşitlerinde sırasıyla 21 ve 28 günlükdepolamaya ilaveten 2 gün raf ömrü sonrası tüm meyvelerde yumuşama ve çürüklük gelişimi görülürken, Iğdırve Şekerpare çeşitlerinde ise herhangi bir bozukluk tespit edilmemiştir. Araştırma Iğdır ve ?ekerpare çeşitlerinin35 günlük depolamaya ilaveten 2 gün raf ömrü sonrası kalitelerini korudukları, buna karşılık Precoce de Tyrintheve Ninfa çeşitlerinin ise sırasıyla 14 ve 21 gün muhafaza edilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Impact of Postharvest Putrescine Treatments on Phenolic Compounds, Antioxidant Capacity, Organic Acid Contents and Some Quality Characteristics of Fresh Fig Fruits during Cold Storage(MDPI, 2023) Küçüker, Emine; Ağlar, Erdal; Sakaldaş, Mustafa; Şen, Fatih; Gündoğdu, MuttalipThe storage and shelf life of the fig, which has a sensitive fruit structure, is short, and this results in excessive economic losses. In a study carried out to contribute to the solution of this problem, the effect of postharvest putrescine application at different doses (0, 0.5, 1.0, 2.0, and 4.0 mM) on fruit quality characteristics and biochemical content during cold storage in figs was determined. At the end of the cold storage, the decay rate and weight loss in the fruit were in the ranges of 1.0–1.6% and 1.0–5.0 %, respectively. The decay rate and weight loss were lower in putrescine-applied fruit during cold storage. Putrescine application had a positive effect on the changes in fruit flesh firmness values. The SSC rate of fruit varied between 14 and 20%, while significant differences in the SSC rate occurred depending on storage time and putrescine application dose. With putrescine application, the decrease in the acidity rate of the fig fruit during cold storage was smaller. At the end of the cold storage, the acidity rate was between 1.5–2.5% and 1.0–5.0. Putrescine treatments affected total antioxidant activity values and changes occurred in total antioxidant activity depending on the application dose. In the study, it was observed that the amount of phenolic acid in fig fruit decreased during storage and putrescine doses prevented this decrease. Putrescine treatment affected the changes in the quantity of organic acids during cold storage, and this effect varied depending on the type of organic acid and the length of the cold storage period. As a result, it was revealed that putrescine treatments can be used as an effective method to maintain postharvest fruit quality in figs.Öğe Şeftali ağaçlarında (CV. 'springtime' , CV. ' early red') görülen bazı fizyolojik bozukluklara ve meyve kalitesine sulama, gibberellin ve azot uygulamalarının etkileri(2007) Engin, Hakan; Şen, Fatih; Mengü, Gülay PamukBu çalışma, 2002-2004 yıllarında Bornova/İzmir koşullarında yetiştirilen 'Springtime' ve 'Early red' şeftali çeşitlerinin meyvelerinde görülen bazı fizyolojik bozukluklara (çift meyve, çekirdek yarılması, çekirdek parçalanması) ve meyve kalitesine sulama, gibber ellin ve azot uygulamalarının etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Sulama konuları her 10 günde bir 60 cm 'lik toprak profilinde tüketilen suyun Yo 100 (hm) ve % 20 (I20) sinin uygulanması şeklinde oluşturulmuştur. Su kıs itı uygulanmayan ağaçlara, hasat sonrası yaz aylarında iki kez gibberellik asit (100 ppm GA3) yalnız veya azot (920 ppm N) ile birlikte yapraktan uygulanmıştır. Su stresi uygulanan (I1oo) her iki şeftali çeşidinde de çift meyve oranı belirgin şekilde artarken, diğer uygulamalarda bu fizyolojik bozukluk azalmıştır. Meyve gelişme döneminde (I 100) sulama konusunun, meyve ağırlığını kısmen arttırmakla birlikte, yarılmış ve parçalanmış çekirdeğe sahip meyve oranı da artırdığı tespit edilmiştir. Yapılan uygulamaların meyve kabuk rengine, sertliğine ve meyve suyu kalite özelliklerine belirgin bir etkisi olmamıştır.