Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "İpek, Ahmet" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Şeftali-Nektarinlerde Aroma Biyosentez Genlerinin Karakterizasyonu, Dönemsel Aroma Gelişiminin İzlenmesi ve Aroma Yapısını Kontrol Eden Genlerle İlişkili QTL lerin Saptanması
    (2019) Seker, Murat; Ekinci, Neslihan; Gür, Engin; İpek, Ahmet
    Aroma yapısı sert çekirdekli meyvelerin kalite özelliklerinin degerlendirilmesinde ve tüketici begenisinin kazanılmasında agırlıgını giderek arttıran önemli bir faktördür. Ülkemizin yerel genotiplerinden olan beyaz nektarinler, meyvelerde aroma olusumu ve gelisimi, biyokimyasal sentez süreci ve genetik mekanizmaları degerlendirmek açısından son derecede elverisli genotiplerdir. Aromaya iliskin özellikler meyvecilikte en karmasık karakterlerin basında gelmektedir. Genetiksel oldugu kadar çok sayıda çevre kosulundan da etkilenebilmektedir. Bu özelligin hem moleküler genetik hem de kromatografik yöntemlerle incelenmesi çok az sayıdaki arastırma çerçevesinde ele alınmıstır. Çok yıllık meyve türleri içinde model tür olan seftali ve nektarinlerinlerde aromanın detaylı bir sekilde incelenmesi önemli bir arastırma konusudur ve diger meyve türleri için de örnek olusturmaktadır. 2015-2019 yılları arasında yürütülen ve TÜBITAK tarafından desteklenen bu arastırma projesinde seftali ve nektarinlerde aroma biyosentezinde rol alan genlerin tam uzunluktaki transkiptleri RACE (Rapid Amplification of cDNA Ends) yöntemi ile elde edilmis, ilgili genlerin ifadeleri meyve gelisimi ve olgunlasma süresince qPCR ile belirlenmistir. PpLOX1, PpLOX2, PpLOX3 ve PpLOX4 genleri; PpHPL1 geni; PpADH1, PpADH2 ve PpADH3 genleri ve PpAAT1 genlerinde anlatım çalısmaları yapılmıstır. Aynı süreçlerde kromatografi teknikleri ile aromatik bilesik miktarları ayrıntılı bir sekilde ortaya çıkarılmıstır. Bu çalısmalar kapsamında aroma yogunlugu ile öne çıkan Beyaz Nektarinler dikkate alınmıstır. Aroma analizlerinin yapılmasında Gaz Kromatografisi / Kütle Spektrometresi kullanılmıstır. Meyvelerde aromatik yapıyı olusturan uçucu bilesikler hassas bir sekilde belirlenmistir. Ayrıca, yapraklarda uçucu bilesiklerin degisimi de yine kromatografi teknikleri ile incelenmistir. Yapılan kromatografi analizleri ile Beyaz Nektarin, Cardinal ve Armking meyvelerinde C6 Bilesikleri, Aldehitler, Esterler, Alkoller, Ketonlar, Laktonlar, Terpenler ve Diger Bilesikler gruplarına giren aromatik bilesiklerin meyve gelisimi ve olgunlasması süresince degisimi irdelenmistir. Bu süreçte linoleik asit ve linolenik asit yag asitlerinin degisimi de degerlendirilmis; hexane, hexanal, ethyl acetate, hexyl acetate, benzaldehyde, ?-octalactone, ?-decalactone, ??decalactone bilesiklerinin sentez reaksiyonlarının öncül yag asitleri oldukları kuvvetli korelasyon iliskileri ile ortaya çıkarılmıstır. Çalısmadan elde edilen bulguların basta Prunus genetigi ve ıslah çalısmaları olmak üzere, aroma biyokimyası için de önemli sonuçlar ortaya koyacagı düsünülmektedir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim