Yazar "Üçyol, Nail" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), çipura (Sparus aurata) ve levrek (Dicentrarchus labrax) balıklarının atıklarından jelatin elde edilebilme kapasitelerinin araştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2016) Üçyol, Nail; Kızılkaya, BayramBu çalışmada çipura (Sparus aurata), levrek (Dicentrarchus labrax) ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) balıklarının deri ve kemiklerinden jelatin ekstraksiyonu için metot çalışması yapılmıştır. En yüksek verim oranı % 14,4 ile alabalık derisi kaynaklı jelatinde bulunmuştur. Elde edilen jelatinler ile ticari sığır jelatininin fiziko-kimyasal analizleri yapılarak birbirleriyle kıyaslanmışlardır. Ekstrakte ettiğimiz jelatinlerin yüksek protein, düşük yağ ve kül içeriğine sahip oldukları belirlenmiştir. Balık atıklarından üretilen jelatinin fiziko-kimyasal özellikleri, ticari sığır jelatininin fiziko-kimyasal içeriğiyle benzerllik göstermekle beraber, jelatin için bir kalite indikatörü olan glisin, hidroksiproline ve prolin miktarları ticari jelatine yakın değerlerdedir. Elde ettiğimiz jelatinlerin viskozite, erime noktası ve FT-IR analizleri sonuçları da ticari sığır jelatinin analiz sonuçlarıyla benzerlik göstermiştir. Çalışma sonucunda balık atık ürünlerinden (çipura, levrek, alabalık) ekstrakte edilen jelatinlerin verimlerinin yüksek, fonksiyonel özelliklerinin ticari sığır jelatinine benzerliği sebebiyle balık deri ve kemiklerinin yüksek ekonomik değere sahip jelatine çevrilerek ekonomik katkı sağlayabilecek bir hammadde olabileceği belirlenmiştir.