Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Özkul, Seçil Coşkun" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Zeytin hasadı mekanizasyonunda gürültü düzeylerinin belirlenmesi
    (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019) Özkul, Seçil Coşkun; Sümer, Sarp Korkut
    ÖZET: Makinalı zeytin hasadı faaliyetlerinde operatörler ve diğer çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği bakımından çeşitli tehlikelere maruz kalarak çalışmaktadırlar. Çalışanların sağlık ve güvenliğini olumsuz olarak etkileme potansiyeli bulunan tehlikelerden birisi de gürültüdür. Bu çalışmada, zeytin hasat makinalarının oluşturduğu eşdeğer ses basınç düzeylerinin ve çalışanların günlük kişisel gürültü maruziyet seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Balıkesir ve Çanakkale illerinde bulunan zeytinliklerde kullanılan; elde taşınır tip, kendi yürür ve traktör tahrikli zeytin hasat makinaları üzerinde Kasım ve Aralık aylarında yürütülmüştür. Ölçümlerde, uluslararası standartlara uygun IEC 61672-1:2002'ye uygun Tip 2 sınıfında gürültü ölçer kullanılmıştır. TS EN ISO 9612 standardı dikkate alınarak, operatör ve diğer çalışanların kulak seviyelerinde A ağırlıklı ses basınç düzeyi dB(A) değerleri ölçülmüş ve eşdeğer ses basınç düzeyleri ile kişisel gürültü maruziyet seviyeleri belirlenmiştir. Operatör kulak seviyesinde eş değer ses basınç düzeyleri ile günlük maruziyet seviyelerinin; sırasıyla 74 88 dB(A) ve 66-82 dB(A) aralıklarında olduğu tespit edilmiştir. Diğer çalışanlar için bu değerler; sırasıyla 71-81 dB(A) ve 65-75 dB(A) aralıklarındadır. Yürütülen hasat işlemlerinde, günlük çalışma süresi içerisinde operatörler, diğer çalışanlara göre daha yüksek seviyelerde gürültüye maruz kalmaktadırlar. Çalışmada elde edilen sonuçlar ve gürültü yönetmeliği dikkate alınarak, makinalı zeytin hasadı faaliyetlerinde gürültünün operatörler ve diğer çalışanlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışanların gürültünün fiziksel, fizyolojik ve psikolojik etkilerinden korunmaları ve çalışma verimlerinin artırılması için öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Zeytin Hasadı, Ses Basınç Düzeyi, Gürültü Maruziyeti

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim