Yazar "Çolakoğlu, Serhat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antioxidant Activity of Mytilus galloprovincialis and Ruditapes philippinarum(2019) Çolakoğlu, Serhat; Türker, Gülen; Ak, İlknur; Çolakoğlu, FatmaThis study reports on the evaluation of the antioxidant of ethanolic extracts of Mytilusgalloprovincialis and Ruditapes philippinarum collected from the Marmara Sea. The antioxidantactivity of the two bivalve species was evaluated using the 2,2-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH)free radical scavenging method. The total carotenoid contents were also determined. In the DPPHmethod, all extracts exhibited low radical scavenging activity when compared to the standards used,i.e. ?-tocopherol and butylated hydroxytoluene (BHT) with the inhibition percentage in the range of35.87±0.05 – 36.27±0.02%. In particular, M. galloprovincialis exhibited the highest radicalscavenging activity with an IC50 value of 29.55±0.02 mg/g Ext. However, there are no statisticallysignificant differences in the IC50 values of two species. The highest total carotenoid content wasfound in M. galloprovincialis as 1.13±0.02 ?g/g sample. The statistically significant differenceswere found in total carotenoid contents of two bivalves. In this study in M. galloprovincialis wasalso found to be high in carotenoid content, while R. philippinarum was found to be almostnonexistent. More detailed studies are needed to determine relationship between the bioactivecompounds of crustaceans and their antioxidant activities, distributed in our country.Öğe Çanakkale Boğazı’ndan Toplanan Yassı İstiridyelerin (Ostrea edulis L., 1758) Et Verimi ve Kondisyon İndeksi(2018) Çolakoğlu, Serhat; Ormancı, Hasan BasriBu çalışmada, Çanakkale Boğazı’nda doğal yataklara sahip olan yassı istiridyenin (Ostrea edulis L.,1758) et verimi ve kondisyon indeksi tespit edilmiştir. Örneklemeler, 12 ay süre ile (Eylül 2012 – Ağustos 2013)aylık olarak yapılmıştır. Örnekleme süresince deniz suyu sıcaklığı, tuzluluk, çözünmüş oksijen ve klorofil-a gibiçevresel faktörlerin değişimleri de izlenmiştir. Deniz suyu sıcaklığı Mart ayında en düşük (8,8ºC), Temmuzayında en yüksek (24,9ºC) bulunmuştur. Ortalama klorofil-a, çözünmüş oksijen ve tuzluluk değerleri sırasıyla1,99±0,54 ?g/l, 7,86±0,07 mg/l ve 23,81±0,05 ppt olarak belirlenmiştir. İstiridyelerin ortalama et verimi vekondisyon indeksi değerleri sırasıyla 11,53±0,56 ve 56,49±0,44 olarak belirlenmiş, Nisan ve Mayıs aylarında enyüksek bulunmuştur. Kondisyon indeksine göre üreme zamanı, Nisan-Mayıs ve Ağustos-Eylül olarak tespitedilmiştir.Öğe Gelibolu Tuzlu Sardalyasının +4oC de Raf Ömrünün Belirlenmesi(2018) Ormancı, Hasan Basri; Künili, İbrahim Ender; Çolakoğlu, Serhat; Çolakoğlu, Fatma ArıkBu çalışmada, Çanakkale/Gelibolu yöresine özgü geleneksel bir ürün olan tuzlanmış sardalya balığının+4oC de raf ömrü süresinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada karma tuzlama yöntemi ile (kuru tuzlama;balık: tuz (3:1), salamura (%18)) tuzlanan sardalya balıkları 28 günlük olgunlaşma sürecinden sonra 120±3,0 golacak şekilde kavanozlara dizilmiş ve üzeri ayçiçeği yağı ile doldurulduktan sonra +4°C’de depolamayaalınmıştır. Depolama süresince, örnekler belirli periyotlarda duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan analizedilmiştir. Depolanan örneklerin 24. ayda duyusal açıdan bozulduğu saptanmış, gerek üretim aşamasında,gerekse depolama süresince biyojen amin ve mikrobiyolojik açıdan risk teşkil etmediği belirlenmiştir.Öğe İklim değişiminin Türkiye’de güvenli gıda algısı ve tüketim davranışlarına etkisinin incelenmesi(2024) Künili, İbrahim Ender; Çolakoğlu, Fatma; Ormancı, Hasan Basri; Ertuğral, Tuğba Güngör; Çolakoğlu, Serhat; Dinç, Selin Özgeİklim değişikliği ile gıda üretim zincirinde meydana gelen zaruri değişimler tüketicinin tutum ve davranışlarını etkilemekte ve piyasa düzenini şekillendirmektedir. Yapılan bu çalışmada, üretimde yaşanan değişikliklere tüketicinin bakış açısı sorgulanmış, tutum ve davranışları incelenmiştir. Araştırma, ülke genelini temsilen 40 ilde 1013 kişiye anket uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre, tüketicilerin %90’ı yerli ürünleri taze haliyle tercih etmekte, taze ürüne ulaşılamadığında ise dondurulmuş (%36.75) ürünleri satın almaktadır. Gıda tüketiminde en çok endişe duyulan unsur, genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) elde edilen ürünler (%40.32) olarak tespit edilmiştir. Gıda kaynaklı hastalanmalara mikroorganizmaların (%50.30) neden olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca gıdanın güvenli olmasının önemsendiği (%26.06), ve gıdanın güvenli olması halinde lezzet (%4.87), görüntü (%15.63), ucuzluk (%42.31) gibi kriterlerin dikkate alınmadığı belirtilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de tüketicilerin bilimsel veriler ile aydınlatılması, endişe duyulan birçok konunun iklim değişimi ile daha da iç içe olacağının ifade edilerek, farkındalıklarının artırılması gerektiği tespit edilmiştir.Öğe Length - Weight Relationships, Meat Yield and Morphometric Indices of Five Commercial Bivalve Species Collected from the Çanakkale Strait (Türkiye)(Istanbul University Faculty of Aquatic Sciences, 2024) Çolakoğlu, Serhat; Çolakoglu, Fatma; Kunili, İbrahim EnderThis study was conducted to determine the meat yield, morphometric characteristics, length-weight relationships (LWRs) and their correlations with environmental variables of five commercial bivalve species collected monthly between 2014 and 2015 from the coastal waters of the canakkale Strait. A total of 8588 individuals were examined, and different ranges for both shell length (9.00-108.50 mm) and total weight (0.30-234.20 g) were determined according to species. The highest meat yields from Donax trunculus (16.40-23.34%), Mytilus galloprovincialis (14.89-34.35%) and Ostrea edulis (5.91-26.24%) were determined in spring, while Ruditapes philippinarum (10.80-29.53%) and Chamelea gallina (12.26-18.92%) had maximum yield in late summer and early autumn (p<0.05). Elongation index (SH/SL), compactness index (SW/SL), convexity index (SW/SH), and density indexes (TW/SL) were significant (p<0.05) and had high correlation coefficients (r=0.806-0.975). The mean value of the allometry coefficient (b) was 3.257 +/- 0.168, ranging from 2.291 to 4.058. Four species had negative allometries, namely D. trunculus (2.738), C. gallina (2.889), M. galloprovincialis (2.597) and O. edulis (2.728), while R. philippinarum (3.137) displayed positive allometry. The morphometric indices show high morphological resemblances. As a result, it is thought that the data obtained in this study can both provide data in the fields of biology and ecology for current scientific studies on these species, and can be used as a resource for the sustainable production of these commercial species.Öğe Length-weight relationships of fishes caught by stationary uncovered pound nets in the coastal waters of Saros Bay, North Aegean Sea (Turkey)(Ege University Faculty of Fisheries, 2021) Çolakoğlu, SerhatStationary uncovered pound nets are passively fishing gears used for fish catching according to traditional methods in the coastal waters of Saros Bay, North Aegean Sea. The purpose of this study was to determine length-weight relations (LWRs) for a wide range of fish species collected from the traps in the coastal waters of Saros Bay. We are studied in the fish species caught by four traps between April and August (fishing season) in 2010 - 2012. A total of 23 fish species belonging to 12 families were caught individual 2.096. The mean value of the growth pattern (b) was 3.141 +/- 0.042, ranging from 2.711 to 3.577. Whereas they were negative allometric only for two species (Pomatomus saltatrix and Mugil cephalus), from other fish species were observed to be 13 positive allometric and 8 isometrics. The LWR parameters for the positive allometric and isometric fish species were significant (P<0.05). This study provides some general information about the status of the LWR parameters of the fish species caught from the traps.Öğe Levels of PAHs, PCBs, and toxic metals inRuditapes philippinarumandDonax trunculusin Marmara Sea, Turkey(John Wiley and Sons Ltd, 2021) Künili, İbrahim Ender; Çolakoğlu, Serhat; Çolakoğlu, FatmaBACKGROUND: The manila clam Ruditapes philippinarum and the wedge clam Donax trunculus are economic bivalve species which constitute an important part of the natural bivalve beds in the Marmara Sea, Turkey. Toxic chemicals such as, dioxins, dioxin-like polychlorinated biphenyls (PCBs), polycyclic hydrocarbons (PAHs), and toxic metals are recognized as important health risk factors that threaten public health via food or directly in the environment. In the present study, we aimed to determine and monitor levels of these toxic chemicals in both clam species, R. philippinarum and D. trunculus, between 2013 and 2017. RESULTS: According to the results, maximum levels of dioxins, PAHs, and toxic metals (lead, cadmium, mercury) during the period were determined as 0.18 pg g−1, 2.43 mg kg−1, and 0.44–0.53-0.1 mg kg−1, respectively. The level of contaminants in both clam species were determined to be below the threshold or tolerable daily intake values established by the European Commission, European Food Safety Authority (EFSA), and Food and Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO). Seasonal fluctuations were observed to be similar in both species and also in seasons, but elevated levels of PCBs and PAHs were detected in warmer months during the period. CONCLUSION: As a consequence, toxic chemicals in both clam species were found at low concentrations in this study from the point of view of public health concerns; however, the contaminants should be closely monitored in the future due to their elevated levels in samples.Öğe Saros Körfezi'nin (Kuzey Ege Denizi) kıyısal sularında ağ dalyan balıkçılığının av kompozisyonu(2015) Çolakoğlu, Serhat; Tokaç, Adnan; İşmen, Ali; Yurdusev, HasanAğ dalyan balıkçılığı (sabit tuzak), Kuzey Ege Denizi'nde (Türkiye) Saros Körfezi'nin kıyı sularında geleneksel olarak yapılmaktadır. Bu balıkçılık sistemleri kumlu çamurlu zeminler ile sığ deniz alanlarında balık yakalamak için kurulan pasif av araçlarıdır. 2010-2012 yılları arasında ağ dalyanları için balıkçılık sezonu olan Nisan-Ağustos dönemlerinde dört farklı ağ dalyanından avlanan balık türleri üzerinde çalışılmıştır. Araştırma bölgelerinden toplam 22 familyaya ait 37 balık türü yakalanmıştır. Baskın olan familyalar Clupeidae (%45,65), Carangidae (%16,51) ve Sparidae (%13,24) olup, Sardina pilchardus (%27,18), Sardinella aurita (%18,47) ve Trachurus mediterraneus (%16,42) adlı türlerin toplam av miktarı yakalanan tüm bireylerin %62,07 sini oluşturmaktadır. Tüm dalyanlarda, tür çeşitliliği (H´log2) ve eşitlik indeksi (J´) indeks değerleri sırasıyla 0 - 1,566 ve 0 - 0,999 arasında değişmektedir. Bu çalışma ile; ağ dalyan balıkçılığının genel durumu irdelenmiş ve bu dalyanlarda avlanan balıkların bolluğu ve çeşitliliği hakkında bilgiler elde edilmiştir.Öğe Türkiye’de ticari çift kabuklu yumuşakça avcılığında kullanılan av araçları(2017) Çolakoğlu, Serhat; Tokaç, AdnanBu çalışmada, Türkiye'nin Batı Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi kıyısal alanlarında, çift kabuklu yumuşakçaların ticari avcılığında kullanılan av araçlarının teknik özellikleri ile avcılık yöntemlerinin genel özellikleri tespit edilmiştir. Avcılık dalarak, kıyıdan insan gücü ve tekne gücü ile olmak üzere üç ana bölümde değerlendirilmiş, türe özel 8 tipte av aracı ve yöntemi belirlenmiştir. Araştırma bölgelerinde sekiz adet kama, beş adet el tırmığı, sekiz adet elekli kürek, on üç adet el dreci, üç adet istiridye dreci, dört adet kara midye dreci, dokuz adet mekanik dreç ve yedi adet hidrolik dreç olmak üzere toplam elli yedi adet av aracı saptanmıştır