Yazar "Çetin, Zerrin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gracilaria verrucosa (Hudson) papenfuss culture using an agricultural organic fertilizer(2011) Ak, Ilknur; Çetin, Zerrin; Cirik, Şükran; Göksan, TolgaIn this study, the effect of an agricultural organic fertilizer on growth, pigment, proximate and agar content of Gracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss was studied. The highest daily growth rate was determined in the agricultural organic fertilizer group as 4.0 % day -1. Therefore, the growth of G. verrucosa with agricultural organic fertilizer and Conway's medium showed no significant differences (p>0.05). The maximum total chlorophyll content in the agricultural organic fertilizer was higher (20.7±1.5 ?g g -1) than in Conway's medium (7.0±0.2 ?g g -1). The maximum protein (42.6 % dw) and lipid contents (7.6±0.1 % dw) were achieved in the agricultural organic fertilizer group. The significant differences were determined between the groups (p<0.05). The highest carbohydrate (58.1 ±0.4 % dw), ash (12.5&plusum;1.0 % dw) and agar (21.9±0.3 % dw) contents were found in Conway's medium. There was a statistically significant difference between the experimental groups (p<0.05). Consequently, it was seen that the agricultural organic fertilizer is suitable for G. verrucosa culture to produce human and animal food in order to decrease the production cost, but it is unsuitable for agar production. © by PSP.Öğe Gracilaria verrucosa (Hudson) papenfuss'nın sera koşullarında farklı kültür ortamlarında yetiştiriciliği ve agar verimlerinin karşılaştırılması(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2008) Çetin, Zerrin; Cirik, ŞükranDeniz alglerinin kullanımı çok eski yıllara dayanmaktadır, ancak bilimselyolla değerlendirilmeleri son yüzyılda oluşmuştur. Algler yüksek besin içeriklerinedeniyle araştırmacılar tarafından nüfus artışından doğabilecek beslenmeprobleminin çözümlenmesi amacıyla gıda endüstrisi için önemli bir hammaddekaynağı olarak gösterilmiş ve b u amaçla üretim çalışmalarına başlanmıştır. Gelişenteknolojiyle birlikte alglerden çeşitli ekstraksiyon ürünleri (agar -agar, aljinik asit,karragen) elde edilmiştir. Bu ürünler; tıp, gıda, eczacılık ve kozmetik gibi sanayininçeşitli dallarında kullanım a lanı bulmuştur. Kırmızı alglerden özütlenerek elde edilenagar-agarın özellikle bakteriyolojide kullanımı dünya çapında ticari önemkazanmasına neden olmuştur. Birçok ülke tarafından agar -agar hammaddesi olarakGracilaria verrucosa (Hudson) Papenfuss türünün kullanılması bu algi değerlikılmaktadır. Dardanos Tesislerinde bulunan Alg Üretim Ünitesinde (Fikotron)Gracilaria verrucosa'nın iki farklı kültür ortamında (Conway ve Modifiye edilmişJohnson ortamı) büyüme ve agar özellikleri belirlenmiştir. Conway ortamınınkullanıldığı tanklarda spesifik büyüme hızları en yüksek ve en düşük olmak üzeresırasıyla % 3,31±0,78 gün-1 (Kasım) ve % 1,35±0,87 gün-1 (Mart), Modifiye edilmişJohnson ortamında ise % 4,03±1,63 gün -1 (Kasım) ve % 1,21±0,34 gün-1 (Mart)olarak saptanmıştır. Agar içerikleri ise Conway ortamında % 11,22±1,54 ile %21,92±2,24 arasında değişim göstermiş olup, Modifiye edilmiş Johnson ortamındaise en düşük % 9,65±1,12 ve en yüksek % 18,64±2,38 olarak bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Gracilaria verrucosa, Makro alg, tank yetiştiriciliği, büyümeparametreleri, agar ? agar.