Yazar "Çelik, Kemal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çanakkale yöresindeki bazı yem ve yem hammaddelerinde aflatoksin kirliliklerinin araştırılması(2000) Çelik, Kemal; Öztürkcan, OrhanBu çalışmada, Çanakkale yöresinde üretilip depolanan yem ve yem hammaddelerinde aflatoksin B, (AFBı) kirliliklerinin1 saptanması amaçlanmıştır. Bölgede yoğun olarak etlik piliç, küçükbaş; hayvan ve süt üretimi yapılmaktadır. Bölgenin nemli kıyı bölgesi olması,, üretim ve depolama koşullarındaki olumsuzluklar yöredeki üretim için her zaman mikotoksin riski oluşturmaktadır Çalışmada, yöreden örneklenen 64 hammaddenin ince Tabaka Kromatoğrafîsi (TEC); yöntemiyle aflatoksin $B_1$ analizleri yapılmış, sonuçlar FDA değerlerine göre yorumlanmıştır. İncelenen 64 örneğin 13' ünde 5-ila 15 ppb arasında aflatoksin $B_1$ saptanmıştır. Örneklerdeki ortalama $AFB_1$ kirliliği % 21.66 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç değerlendirildiğinde, saptanan değerlerin yüksek olmadığı, ancak aflatoksin ile bulaşık yemlerin uzun süreçlerde tüketilmesinin insan ve hayvan beslenmesinde önemli sorunlara;yol açabileceği bilinmektedir.Öğe Effects of chlorsulfuron and feed containing ascorbic acid on some serum parameters in albino rabbits(Academic Journals Inc., 2014) Uzatici, Ahmet; Coşkun, Baver; Çelik, Kemal; Duman, CanAs all around the world, pesticides are used in our country to control the harmful organisms. As is known, however, use of pesticides takes a toll on humans, animals and the environment health-wise and insensible and intensive use causes residues in food, soil, water and air. Even though the use of pesticides creates an increase in quantity product-wise, they are potential toxic materials for humans and animals. In this study, New Zealand albino rabbits (75 days old, 2 kg average live weight) were given chlorsulfuron and vitamin C through feed for 45 days, their liver enzyme activities were monitored and it was checked whether or not the liver was damaged. In the research, levels of GGT and ALK.P in the serum samples received from trial group animals were observed to be sensible in comparison to the control group (p<0.05). © 2014 Academic Journals Inc.Öğe Effects of pesticides in honey and other bee products on human health and environmental sustainability(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 2012) Demir, Ergün; Çelik, KemalHoney is regarded as a natural and safe product for human that free of any chemical contaminants. However, today some of honey is produced in an polluted environment by different sources of contamitants. These are present in air, water, soil and plants and are transported to beehives and bee products by bees. Pesticide is a general name of chemicals which consist of insecticides, acaricides, fungicides and herbicides. Nectar and pollen collected from pesticide-treated flowers can result in contaminated honey. The residues of pesticides detected in bee products are mostly organochlorines, organophosphates, carbamates and neonicotinoids. Plant-derived pesticides, called botanicals, have also been developing quickly. Consumers in Europe are concerned about pesticide residues in food. The small amounts of pesticide residues remain in the honey and other products constituting a potential risk for the human health. Pesticide use also raises a number of environmental concerns.Öğe Farklı yem fabrikalarından örneklenen karma yem ve yem ham maddelerinde bazı kalite öğelerinin kantitatif araştırılması(2003) Çelik, Kemal; Ertürk, M. Mustafa; Ersoy, İ. ErbilAraştırmada, ülkemizde üretilen veya dışalım yoluyla getirilen yem hammaddeleri ve karma yemlerde, ham protein (HP), ham yağ (HY), ham selüloz (HS), ham kül (HK) kuru madde (KM) ve metabolik enerji (ME) gibi kalite öğelerinin araştırılması ve yasal normlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Marmara Bölgesi'nde faaliyette bulunan 5 karma yem fabrikasından, düzenli aralıklarla, 246'sı karma yem ve 944'ü ham maddeden oluşan toplam 1190 örnek toplanmış ve Wendee analiz yöntemine göre analizleri yapılmıştır. Bulgular, mısır, buğday, buğday kepeği, bonkalite, mısır cipsi ve tavuk ununda üzerinde durulan Özellikler bakımından, bölgelere göre önemli bir istatistiksel farklılığın olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, soya fasulyesi küspesinin HK, (P<0.05), KM ve ME (P<0.01); ayçiçeği tohumu küspesinin HY, HS, ME, KM (P<0.01) ve HK (P<0.05); fındık küspesinin HP (P<0.05) ve HS (PO.01); pamuk tohumu küspesinin HK, KM (PO.01) ve ME (P<0.05) içeriklerinin bölgelere göre önemli farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Diğer ham madde kaynaklarına göre sınırlı düzeyde kullanılan arpa HY, HS, HK (P<0.05) ve ME (P<0.01); mısır grizi ise HP, KM ve ME içerikleri (P<0.01) açısından bölgelere göre önemli farklılıklar göstermişlerdir. İncelenen karma yem grubu içerisinde süt yemleri HK (PO.O l ).ve ME (PO.05) içerikleri açısından, besi yemlerinde ise sadece KM (P<0.01) ve ME (P<0.05) düzeyleri bakımından önemli farklılıklar belirlenmiştir. Araştırma bulguları, incelenen örneklerde besin maddeleri içeriklerinin bölgelere göre istikrarsız bir biçimde değişken olduğunu göstermektedir.Öğe İşletmecilerin Veteriner Hizmeti Almalarında Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi(2015) Özsayın, Damla; Çelik, KemalBu araştırmada, Biga ilçesinde süt sığırcılığı faaliyetinde bulunan işletme sahiplerinin veteriner hizmeti alma istekliliğine etkili olan sosyo-ekonomik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini, Biga ilçesi ve köylerinden tabakalı tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 179 işletmeden Ekim 2012-Nisan 2013 tarihleri arasında anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. İşletmecilerden anket yoluyla sağlanan veriler neticesinde, işletme sahiplerinin %2.2'sinin veteriner hizmeti almadığı, %72.1'inin nadiren aldığı, %13.4'ünün bazen aldığı ve %12.3'ünün ise her zaman aldığı saptanmıştır. İşletmecilerin veteriner hizmeti alma istekliliğinin tahmin edilmesinde, sıralı probit model kullanılmıştır. Bu modelin sonuçlarına göre; işletmecilerin veteriner hizmeti alma istekliliğini etkileyen faktörlerin hanedeki birey sayısı, işletmede geçirilen zaman, işletmecinin yaşı, işletmecinin yıllık geliri ve işletmecinin hayvan sayısı olduğu belirlenmiştir. Modelde yer alan bu faktörler ile işletmecilerin veteriner hizmeti alma istekliliği arasında istatistiksel olarak önemli ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (P<0.05). Ayrıca, işletmecilerin süt sığırcılığı tecrübeleri ile veteriner hizmeti alma istekliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak negatif yönlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır (P<0.01). Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde, işletme sahiplerinin veteriner hizmeti almalarında bazı sosyo-ekonomik faktörlerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Probable heavy metal pollution in seeds and poultry in the environment of cement industry of Çanakkale(University of Novi Sad, Faculty of Technology, 2012) Ersoy, ? Erbil; Çelik, Kemal; Uzatici, A.This study was carried out 18 villages and towns fronting to a cement factory in Mahmudiye village of Çanakkale district. Four poultry houses from each location was selected and 4 chickens, 4 eggs and the samples of seed wheat from each poultry houses were taken in winter, spring, summer and autumn seasons (January, April, July, October) of 2009 and 2010 years. One of the main aims of the study is to determine the level of selected heavy metals (Pb, Cd, Cu, Cr, Co, Mo and Ni) in the liver, legs and chests of the chickens fed near the places of cement factory. In the experimental period, from 2304 chickens, the samples of chicken liver, legs and chests, 2304 eggs and 576 seeds of wheat were collected. Heavy metal levels analyzed in the livers of the samples were found higher than the ones in the legs and chest samples (P?0.01) and the heavy metal levels of the seed wheat collected in the poultry houses were found higher than the egg samples in the same poultry houses (P?0.01). It has found that none of the heavy metals exceeded the limits determined by Turkish Food Codex and European Union.Öğe Producer and consumer attitudes towards red meat in Turkey(2012) Çelik, Kemal; Uzatici, AhmetWorld feed prices have increased significantly in recent years. The increases of 71% in barley, 57% in wheat, 44% in soybean, 71%, in sunflower seed meal, 62% in wheat bran and 39% in corn have influenced production costs of red meat negatively. However, world red meat prices, especially in countries with pasture-based farming systems, did not increase greatly. The steep increase in feed price came together with a weakening of consumers' purchasing power over last ten years in Turkey. The general agricultural policy in Turkey and the weakening in purchasing power have resulted in consumer difficulties in buying red meat and meat products recently. People have significantly shifted towards poultry products, pasta and rice in their consumption pattern, because of the relatively lower prices of these products. The increase in pasta consumption of 53% in 10 years clearly shows this trend. Per capita annual consumption of poultry products rose from about 10 kg in 2000 to 16.5 kg in 2010. An increasing population in cities and a rather low increase in productivity of the majority of farms with the so called poly-agricultural farming system caused red beef prices to soar in recent 5 years. In fact, EU beef carcass prices are presently lower than in Turkey: beef prices in the period 2002-2009 were, respectively, €270-332 /100 kg in the EU, and €302-438 /100 kg in Turkey. Consumer prices for red meat have increased by more than 50% in the last 2 years, resulting in Turkish people consuming more poultry meat, grains and vegetables.Öğe The use of whey powder in kids artificial rearing in an environmental friendly approach(Parlar Scientific Publications, 2021) Akçay, Hulusi; Yılmaz, Murat; Kızılkaya, Kadir; Çelik, Kemal; Er, MuratWhey is a major end-product and accepted as one of pollutant for environment in dairy industry. In this study, whey powder was added to cow milk to compose a milk replacer for kids. 23 Saanen kids at the same age were allotted into 2 groups. 13 kids in the Control Group (CG) were fed by solely mother milk, and 10 kids in the experimental Group (EG) were fed by the milk replacer. The average daily gain between the two groups was compared and no statistically significant differences were found. The differences between EG and CG with regard to glucose and urea levels were found statistically insignificant. These results indicated that kids could be nourished with a milk replacer prepared by adding whey powder into cow milk instead of using the mother milk, which could be marketed in much more profitable ways.Öğe The using of organic acids in California Turkey chicks and its effects on performance before pasturing(Asian Network for Scientific Information, 2003) Çelik, Kemal; Erbil Ersoy, I.; Uzatici, Ahmet; Erturk, MustafaThe experiment described evaluated the effect of a commercial in-feed preparation (Biotronic® SE) involving a mixture of organic acids and salts on California turkey chicks performance. In these experiments, 1-d-old commercial white turkey poults were placed into battery brooders and were given turkey starter feed and water ad libitum. Biotronic® SE had very small effect on the body weight gain (BWG) when included in the feed and live bird performance was not adversely affected by feeding up to 2.0%. from 0 to 60 days as based groups. © Asian Network for Scientific Information 2003.