Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Çakmak, Eyüp" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Evaluation of oregano (Origanum vulgare) essential oil supplementation on growth performance, digestive enzymes, intestinal histomorphology and gut microbiota of Black Sea salmon, Salmo labrax
    (Sciendo, 2021) Özel, Osman Tolga; Çakmak, Eyüp; Gürkan, Selin Ertürk; Coşkun, İsa; Türe, Mustafa
    This study aimed to determine the effect of dietary oregano (Origanum vulgare) essential oil (EO) on the growth performance, digestive enzyme activity, intestinal histomorphology, and intestinal microbiota of the Black Sea salmon juvenile (Salmo labrax). Fish were fed diets different levels of oregano EO such as 50, 100, 200, and 400 mg kg-1. For this purpose, a total of 675 fish were distributed randomly in triplicate into 5 experiment groups in 15 experiment tanks. Fish with average initial weights of 3.52±0.01 g were fed by hand at 3% of live weight for 90 days. At the end of the study, feeding with oregano EO supplementation did not significantly affect the growth performance of fish. Except for pepsin, there were no significant differences in the activity of digestive enzymes among the control and oregano EO groups. Besides, oregano EO at the doses of 50 or 400 mg kg-1 may have the potential to increase the surface area required for digestion by increasing intestinal villi length. Moreover, all doses of oregano EO showed antimicrobial properties by decreasing the count of lactic acid bacteria in the intestine. Supplementation with 100 and 200 mg kg-1 oregano EO in diets decreased the total coliform, Escherichia coli and lactic acid bacteria counts when compared to the control group. The results showed that oregano EO may positively affect digestion and absorption without adverse effects on the growth performance of Black Sea salmon juvenile.
  • [ X ]
    Öğe
    III. Nesil (F3) Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas, 1814) Anaç Ağırlığı ve Kuluçka Verimi İlişkisi
    (2015) Baki, Hakan; Çakmak, Eyüp; Baki, Birol; Altuntaş, Cemil
    Bu çalışmada, farklı ağırlık gruplarındaki kuluçkahane kökenli (F3) Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas, 1814) anaçlarının, üreme ve kuluçka verimi belirlenmiştir. Doğal anaçlardan üretilen (F3) balıklardan, araştırma için kullanılan dişi balıklarda ortalama ağırlık 1437±134,6 g (I grup), 2737±210,2 g (II grup) ve 3785±162,3 g (III. grup)dır. Sağım işlemi sonrasında; mutlak yumurta verimliliği; gruplara göre sırasıyla (adet/anaç) ortalama 2353±205, 5361±506, 6603±491; nispi yumurta verimliliği (adet/kg) ortalama 1687±166, 1968±194, 1744±114 olarak belirlenmiştir. I., II. ve III. gruplarda yumurta çapı değerleri sırasıyla 4,89±0,16; 5,21±0,07; 5,31±0,06 (mm), yumurta ağırlıkları 77±6, 90±4, 96±3 mg olarak hesaplanmıştır. Döllenme oranı (%) 95,49±1,23; 96,49±1,14; 98,39±0,52, gözlenme oranı (%) 79,97±5,36; 84,20±5,23; 94,70±1,50 olarak tespit edilmiştir. Çıkış oranı (%) 60,57±7,86; 67,66±6,42; 84,83±3,09; kuluçka randımanı (%) ise 58,14±7,95; 69,77±6,25; 83,51±3,29 olarak bulunmuştur. Anaç ağırlığı ile mutlak yumurta verimi (0,0198; 0,0012; 0,3499) ve nispi yumurta verimi (0,3415; 0,0494; 0,00) arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla regresyon analizi yapılmıştır ve sonuç olarak gruplar arasındaki fark önemlidir. Balık ağırlığı ile mutlak yumurta verimi arasında her grup için doğru orantılı zayıf ilişki, balık ağırlığı ile nispi yumurta verimi arasında I. ve II. grupta ters orantılı zayıf, III. grupta doğru orantılı zayıf ilişkilerin varlığı belirlenmiştir.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim