Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Çakici, Nesrin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Food industry employees and staphylococcal food poisoning
    (Refik Saydam National Public Health Agency (RSNPHA), 2015) Çakici, Nesrin; Demirel-Zorba, Nükhet Nilüfer; Akçali, Alper
    Staphylococcal food poisoning (SFP) occurs by ingestion of food containing enterotoxins produced by enterotoxigenic staphylococci strains mainly of Staphylococcus aureus. It is one of the important intoxications and common all over the world. When protein rich and cooked foods will be contaminated with S. aureus, bacteria can be grown rapidly in appropriate environmental conditions. Staphylococcal enterotoxins are synthesized when bacteria counts reach up to 105 cfu/g and clinical symptoms of SFP can be observed with consumption of food containing one of enterotoxin type at least 100 ng in 100 grams food. SFP is a self-limiting gastroenteritis accompanied by nausea, vomiting and/ or diarrhea. Although mortality rate from SFP is low, it can be increased in the elderly, children and immune compromised persons. S. aureus can be found in many parts of the body, including skin and mucosa without sign of infection. It is considered that the nasal region is the essential reservoir. S. aureus can be found in the nose or at hands of the people working at the food industry. One of the most important causes of food contamination with microorganisms in food businesses is, the transfer of microorganisms to the food by the carriers during the preparation and processing of food. When personel hygiene rules are not sufficiently applied, especially deficiencies in the habit of correct washing of hands, it can be dangerous for public health in terms of food security. Food employees carrying enterotoxin-producing strains are the main source of food poisoning. In our country, for the ones who is working in food sector the mandatory application of health checks for infectious diseases has been revoked, instead of that giving training has been put into force. According to the present application; it is expected from the food employees to comply with the personel hygiene rules and implementation of food safety system for prevention of SFP. The food manager should provide control of the personnel about food hygiene issues, information and training. In this review, it is aimed to present the importance of S. aureus for food poisoning, relationship to food industry employees and the current status of the necessary hygiene practices.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Gıda çalışanlarından izole edilen Enterobacterales suşlarında antimikrobiyal direnç ve GSBL/Karbapenemaz varlığının araştırılması
    (Refik Saydam National Public Health Agency (RSNPHA), 2021) Çakici, Nesrin; Numanoğlu Çevik, Yasemin; Süzük Yıldız, Serap; Akçalı, Alper; Demirel Zorba, Nükhet Nilüfer
    Amaç: Bu çalışma gıda endüstrisi çalışanlarından elde edilen toplum kaynaklı Enterobacterales üyelerinde antimikrobiyal direnç ve Genişlemiş Spektrumlu Beta Laktamaz (GSBL), karbapenemaz üretme durumunun belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çanakkale il merkezi ve ilçelerindeki hastaneler (n: 9) ile gıda işletmelerinde (n: 17) görevli gıda çalışanlarının (n: 300) el sürüntü örnekleri Brain Heart Infusion Broth (BHI) besiyerine alındı. İnokulümler 370 C de 24 saatlik inkübasyondan sonra Eosine Methylen Blue agar (EMB) besiyerine ekildi. Bakterilerin tanımlanmasında klasik identifikasyon ve Matriks aracılı lazer desorpsiyon iyonizasyon uçuş süresi kütle spektrometrisi (MALDITOF MS) yöntemi kullanıldı. Sefotaksim, seftazidim, meropenem ve ertapenem antibiyotiklerine karşı direnci ölçmek için disk difüzyon ve minimal inhibitör konsantrasyon (MİK) yöntemleri uygulandı ve EUCAST 2020’ye göre değerlendirildi. Tarama testi sonuçlarına göre GSBL ve karbapenemaz fenotipik doğrulama testleri uygulandı. GSBL pozitif bulunan izolatlarda polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemine göre CTX-M geni araştırıldı. Bulgular: Elde edilen 222 adet gram negatif bakterinin tür bazında dağılımı; 129 (%58.1) Klebsiella pneumoniae, 32 (%14.4) Enterobacter cloacae, 31 (%13.9) Acinetobacter baumannii, 11 (%4.9) Escherichia coli, 8 (%3.6) Enterobacter asburiae, 4 (%1.8) Escherichia hermanni, 3 (%1.4) Enterobacter aerogenes 2 (%0.9) Klebsiella oxytoca, 2 (%0.9) Enterobacter cancerogenus olarak belirlendi. Enterobacterales üyelerinden (n: 191) 7 (%3.7)’sinin klinik sınır değerlere göre sefotaksime dirençli (<17 mm) olduğu tespit edildi. Sefotaksim inhibisyon çapı GSBL tarama sınır değeri altında (<21 mm) tespit edilen 13 izolatın kombine disk ve çift disk sinerji testi sonuçlarına göre 2 adet bakterinin (K. pneumoniae, E. cloacae) GSBL pozitif olduğu belirlendi. PZR yöntemine göre K. pneumoniae izolatının CTX-M geni taşıdığı ve hastanede görevli olan bir gıda çalışanından izole edildiği tespit edildi. Enterobacterales suşlarının ve A. baumannii izolatlarının hiçbirinde karbapenem direncine rastlanmadı. Meropenem inhibisyon zon çapı 28 mm’den küçük olan 46 adet Enterobacterales türünün meropenem MİK değeri 8 mg/l ile 0.125 mg/l arasında bulunmuştur. Meropenem zon çapı karbapenemaz tarama sınır değerinin (<25 mm) altında tespit edilen 2 adet izolata kombinasyon disk testi uygulandı buna göre karbapenemaz negatif olduğu tespit edildi. Sonuç: Toplumda dirençli bakteri el taşıyıcılığının düşük olması (%3.7), toplum kaynaklı izolatların GSBL pozitifliğinin oldukça düşük (%1.04) bulunması, karbapenemaz pozitifliğine rastlanmaması antibiyotik dirençli izolatların gıda çalışanlarında düşük olduğunu düşündürmektedir. Gıda çalışanlarında bu sayıda gram negatif bakterilerin tespit edilmesi hijyen eğitimlerine önem verilmesi gerektiğini düşündürmüştür.
  • [ X ]
    Öğe
    Microbiological examination of black mussels (Mytilus galloprovincialis) caught in dardanelles
    (2013) Şener, Alper; Demir, Neslihan; Çakici, Nesrin; Çakici, Hasan; Kaya, Hasan; Bakar, Coşkun
    Objective: Among seafoods mussels are the most common ones that are mostly raw consumed raw. Bacterial contamination in foods that cause food poisoning are is known to be due to mainly storage and processing conditions. Due to mussels' dietary specifications, them filter water and take in its toxic substances and microbial contaminants. Mussel bacterial load prior to consumption is important to demonstrate pollution levels of the hunting regions. Material and Method: In this study, black mussels (Mytilus galloprovincialis) hunted from seven different stations on two coasts of Dardanelles two coast (Asia: Çardak, Yapi{dotless}ldak, Sari{dotless}çay; Europe: Kilitbahir, Eceabat, Çamburnu, Gelibolu) were analyzed microbiologically in the months of February and June. Mussel samples were examined for total aerobic mesophilic bacteria (TAMB), coliform group bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella spp. Results: The mean colony count from all stations was; 5.4x105±1.6x106 cfu/g TAMB, 1.0x105±2.6x105 cfu/g coliform group bacteria, 2.6x105±1.4x106 cfu/g E. coli, 2.2x105±1.3x105 cfu/g S. aureus respectively. Salmonella spp. were not detected in any mussel samples examined. Black mussels hunted in June had significantly higher microbiological contamination for all bacteria than mussels hunted in February (p<0.0001). When we investigated two coasts as Anatolia (Çardak, Yapi{dotless}ldak, Sari{dotless}çay) and Europe (Kilitbahir, Eceabat, Çamburnu, Gelibolu) in two different periods; contamination on Europe coast was significantly higher for TAMB at february (p=0.01), at the same time S. aureus contamination was significantly higher at Anatolia coast (p=0.02). TAMB (p=0.004) and E.coli (p=0.005) count in samples on Anatolian coast were found to be significantly higher. Conclusion: Mussels bacterial load may vary depending on region and the hunting season. Mussels' bacterial load of mussels is more higher especially if hunted during the summer months. In our region, when we compared the Anatolian and European coasts, the bacterial load of hunted mussels on Anatolian coast was higher. Food processing and storage conditions are important especially in food poisoning of raw consumed foods. In addition it should be kept in mind that region and the season for seafood hunting is also an important factor. In order to prevent the health risks associated with mussels, heat treatment has to be applied prior to consumption.

| Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim