Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorŞahin, Tolga
dc.date.accessioned2024-10-23T11:56:33Z
dc.date.available2024-10-23T11:56:33Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationŞahin, T. (2021). COVID-19 Pandemi Sürecinde Sporcu Beslenmesi: Beslenme Alışkanlığı Değişimleri ve Öneriler. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 1-9.en_US
dc.identifier.issn2687-2080
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/comusbd/issue/62457/881235
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6619
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı COVID-19 pandemi sürecinde evde kalma önlemlerinde sporcu beslenmesi ile ilgili bilimsel yayınları ve beslenme alışkanlığı değişimi üzerine bilimsel önerileri derlemektir. Pandemi süresinin kısalığı ve bilimsel yayın üretim hızı dikkate alınarak sistematik olmayan derleme ile sporcu beslenmesi üzerine yayınlardan gelen öneriler ve görüşler bir arada sunulmuştur. Araştırma sonuçları karantina kaynaklı evde kalınan sürede ani yaşam tarzı değişikliği ve stress sonucu sporcularda beslenme alışkanlığı değişimi ve fazla yemek tüketimi olabileceğine karşı uyarmaktadır. Ayrıca, makrobesinlerin oranında değişim (yağ mikatrı fazla veya yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar) kilo alımına neden olma riskinin altı çizilmiştir. Antrenman uyaranı azalan sporcuların bu dönemde kas kütle kaybından kaçınabilmeleri için yeterli miktarda protein tüketmesinin önemi vurgulanmıştır. Ek olarak, sporcular pandemi dönemi özelinde doğru ve güvenli ergojenik yardımcı kullanımını (azaltım veya kesinti uygulamaları) sağlamalı ve bağışıklık sistemini desteleyecek yeterli vitamin ve mineral içeren bir diyetle beslenmelidir. COVID-19 sırasında sporculara verilen sağlıklı beslenme desteği, yağsız kütle, güç ve kardiyorespiratuvar uygunluk gibi sportif performans bileşenlerinde koruma ve iyileşme için önemlidir.en_US
dc.description.abstractPurpose: The aim of this study is to review recent scientific publications on sports nutrition during home stay preventions and recommendations on dietary habits during the COVID-19 pandemic. Method: We performed a non-systematically review regarding the short duration of the pandemic and the fast scientific production, so recommendations from publications on sports nutrition were presented in this study. Results and Conclusion: The results of these studies indicated that be aware against the possibility of a change in nutritional habits and excessive food consumption in athletes as a result of sudden lifestyle changes and stress during the quarantine-related home stay. In addition, the risk of a change in the ratio of macronutrients (high fat or high glycemic index carbohydrates) has been highlighted. It is emphasized that the athletes whose training stimulus decreased should consume a sufficient amount of protein in order to avoid muscle mass loss during this period. Further, athletes should ensure the correct and safe use of ergogenic aids (reduction or interruption to supplements) specific to the pandemic period and should be fed a diet containing sufficient vitamins and minerals to support the immune system. During COVID-19 process, sports nutrition and healthy diet support are important for maintenance and development in athletic performance components such as lean mass, strength, and cardiorespiratory fitness.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSports nutritionen_US
dc.subjectSupplementen_US
dc.subjectDaily protein intakeen_US
dc.subjectCOVID-19 pandemicen_US
dc.subjectSporcu beslenmesien_US
dc.subjectBesin desteğien_US
dc.subjectGünlük protein miktarıen_US
dc.subjectCOVID-19 pandemisien_US
dc.titleCOVID-19 Pandemi Sürecinde Sporcu Beslenmesi: Beslenme Alışkanlığı Değişimleri ve Önerileren_US
dc.title.alternativeThe Impact of the COVID 19 Pandemic on the Nutrition Behaviors of Athletesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSeçinizen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage9en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record