COVID-19 Pandemi Sürecinde Sporcu Beslenmesi: Beslenme Alışkanlığı Değişimleri ve Öneriler
Künye
Şahin, T. (2021). COVID-19 Pandemi Sürecinde Sporcu Beslenmesi: Beslenme Alışkanlığı Değişimleri ve Öneriler. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 1-9.Özet
Bu çalışmanın amacı COVID-19 pandemi sürecinde evde kalma önlemlerinde sporcu beslenmesi ile ilgili bilimsel yayınları ve beslenme alışkanlığı değişimi üzerine bilimsel önerileri derlemektir. Pandemi süresinin kısalığı ve bilimsel yayın üretim hızı dikkate alınarak sistematik olmayan derleme ile sporcu beslenmesi üzerine yayınlardan gelen öneriler ve görüşler bir arada sunulmuştur. Araştırma sonuçları karantina kaynaklı evde kalınan sürede ani yaşam tarzı değişikliği ve stress sonucu sporcularda beslenme alışkanlığı değişimi ve fazla yemek tüketimi olabileceğine karşı uyarmaktadır. Ayrıca, makrobesinlerin oranında değişim (yağ mikatrı fazla veya yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar) kilo alımına neden olma riskinin altı çizilmiştir. Antrenman uyaranı azalan sporcuların bu dönemde kas kütle kaybından kaçınabilmeleri için yeterli miktarda protein tüketmesinin önemi vurgulanmıştır. Ek olarak, sporcular pandemi dönemi özelinde doğru ve güvenli ergojenik yardımcı kullanımını (azaltım veya kesinti uygulamaları) sağlamalı ve bağışıklık sistemini desteleyecek yeterli vitamin ve mineral içeren bir diyetle beslenmelidir. COVID-19 sırasında sporculara verilen sağlıklı beslenme desteği, yağsız kütle, güç ve kardiyorespiratuvar uygunluk gibi sportif performans bileşenlerinde koruma ve iyileşme için önemlidir. Purpose: The aim of this study is to review recent scientific publications on sports nutrition
during home stay preventions and recommendations on dietary habits during the COVID-19
pandemic.
Method: We performed a non-systematically review regarding the short duration of the
pandemic and the fast scientific production, so recommendations from publications on sports
nutrition were presented in this study.
Results and Conclusion: The results of these studies indicated that be aware against the
possibility of a change in nutritional habits and excessive food consumption in athletes as a
result of sudden lifestyle changes and stress during the quarantine-related home stay. In
addition, the risk of a change in the ratio of macronutrients (high fat or high glycemic index
carbohydrates) has been highlighted. It is emphasized that the athletes whose training stimulus
decreased should consume a sufficient amount of protein in order to avoid muscle mass loss
during this period. Further, athletes should ensure the correct and safe use of ergogenic aids
(reduction or interruption to supplements) specific to the pandemic period and should be fed a
diet containing sufficient vitamins and minerals to support the immune system. During
COVID-19 process, sports nutrition and healthy diet support are important for maintenance
and development in athletic performance components such as lean mass, strength, and
cardiorespiratory fitness.
Cilt
4Sayı
1Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/comusbd/issue/62457/881235https://hdl.handle.net/20.500.12428/6619