Sürdürülebı̇lı̇rliğı̇n Sosyal Temsilleri̇: Ünı̇versı̇te Öğrencileri̇ Üzerine Bir Araştırma
Citation
Söylemezoğlu, E., & Özdemir Planalı, G. (2024). Sürdürülebı̇lı̇rliğı̇n Sosyal Temsilleri̇: Ünı̇versı̇te Öğrencileri̇ Üzerine Bir Araştırma. Biga İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 165-174.Abstract
Teorik anlamda sürdürülebilirlik; ekonomi, ekoloji ve sosyal sürdürülebilirlik gibi birçok farklı olguyu kapsamaktadır. Ancak bu
kavramın Türkiye'deki üniversitelerin paydaşları tarafından nasıl algılandığına dair bir araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmada,
Türkiye'de ilk kez, kurumsal akreditasyona sahip bir devlet üniversitesindeki 165 lisans öğrencisinin katılımıyla yükseköğretimde
sürdürülebilirliğin sosyal temsilleri araştırılmıştır. Katılımcıların yaşları 18 ile 43 arasında değişmektedir. Çeşitlilik (d = .70) ve nadirlik
indeksleri (h = .75), öğrencilerin sürdürülebilirlik ile ilgili ortak bir anlayışa sahip olmadığını göstermiştir. Ek olarak, sürdürülebilirliğin
sosyal temsil yapısında "kalite", "hijyen", "verimlilik", “gıda”, “eğitim”, "teknoloji", "geri dönüşüm", “enerji” ve “ulaşım” kelimelerinin
önemli bir yere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Genel olarak, öğrencilerin sürdürülebilirlik kavramını diğer kurumsal kavramlar, kendi
ihtiyaçları ve çevre ile ilgili meseleler üzerinden inşa ettiği görülmüştür. Sürdürülebilirliğin sosyal ve ekonomik yönlerinin ise görece göz
ardı edildiği çıkarımına ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları, Türkiye’deki üniversitelerde sürdürülebilirlik kavramına ilişkin daha kapsamlı
ve yaygın bir kurumsal anlayışın oluşturulması için geliştirilecek yükseköğretim politikaları açısından tartışılmıştır. In theoretical terms, sustainability encompasses many different phenomena such as finance, ecology, and social sustainability.
However, there is no such research on how this term is perceived by the stakeholders of universities in Turkey. In the present study, for the
first time in Turkey, social representations of sustainability in higher education were investigated with the participation of 165
undergraduate students at a state university with institutional accreditation. The ages of the participants ranged between 18 and 43. The
diversity (d =.70) and rarity (d =.75) indices showed that students did not have a common understanding of sustainability. Additionally, it
was revealed that the words "quality", "hygiene", "efficiency", "food", "education", "technology", "recycling", "energy", and "transport"
had an important place in the social representation structure of sustainability. In general, it was observed that students constructed the
concept of sustainability through other institutional concepts, their own needs and environmental issues. It is concluded that the social and
economic aspects of sustainability were relatively ignored. The social and economic aspects of sustainability were relatively ignored. The
findings of the research were discussed in terms of higher education policies to be developed to create a more comprehensive and common
organizational understanding of the concept of sustainability at Turkish universities.
Volume
5Issue
2URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/biibfd/issue/84968/1527200https://hdl.handle.net/20.500.12428/6595