Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin bazı kalite özellikleri yönünden Trakya Bölgesine adaptasyonunun incelenmesi
Citation
Gülhan, L. (2023) Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin bazı kalite özellikleri yönünden Trakya Bölgesine adaptasyonunun incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Araştırma; Trakya Bölgesinde iki yıl, yedi farklı çevrede 14 adet ekmeklik buğday genotiplerinde bazı kalite özellikleri üzerine genotip x çevre interaksiyonlarını değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Bu denemelerde ekmeklik buğday genotiplerinin bazı kalite özellikleri (bin tane ve hektolitre ağırlığı, protein oranı, zeleny sedimentasyon değeri, gluten miktarı ve gluten indeksi değeri) analiz edilmiştir. İncelenen kalite özelliklerine genotiplerin değerlendirilmesinde varyans analizi, 16 adet parametrik ve parametrik olmayan stabilite parametreleri ve genotip x çevre interaksiyonlarının gruplandırılmasını değerlendirmek için GGE-biplot analizi kullanılmıştır. Kalite analizlerine göre ortalama; bin tane ağırlığı 39,46 g, hektolitre ağırlığı 77,26 kg/hl, zeleny sedimentasyon değeri 52,74 ml, protein oranı %12,12, gluten miktarı %35,14, gluten indeksi değeri %73,98 çıkmıştır. Stabilite yöntemlerinin çoğuna göre bin tane ağırlığında G12, G9 ve Aldane çeşidi, protein oranında G4 ve G14, zeleny sedimenatasyon değerinde G12 ve G14, hektolitre ağırlığında G4 ve G9, gluten miktarında G9, G21 ve Saban çeşidi, gluten indeks değerinde G12 ve G13 genotiplerinin stabiliteleri daha yüksek çıkmıştır. GGE-biplot analizinde de benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Research; It was conducted for two years in the Thrace Region, in seven different environments, to evaluate genotype x environment interactions on some quality traits in 14 bread wheat genotypes. In these trials, some quality characteristics of bread wheat genotypes (thousand grain and hectoliter weight, protein ratio, zeleny sedimentation value, gluten amount and gluten index value) were analyzed. With the analysis data obtained, analysis of variance, GGE-biplot analysis was used to evaluate the grouping of 16 parametric and non-parametric stability parameters and genotype x environment interactions. According to quality analysis, average; Thousand grain weight was 39.46 g, hectoliter weight was 77.26 kg/hl, zeleny sedimentation value was 52.74 ml, protein rate was 12.12%, gluten amount was 35.14%, gluten index value was 73.98%. According to most of the stability methods, the stability of genotypes G12, G9 and Aldane in thousand grain weight, G4 and G14 in protein content, G12 and G14 in zeleny sedimentation value, G4 and G9 in hectolitre weight, G9, G21 and Saban variety in gluten amount, G12 and G13 in gluten index value. was higher. Similar results were obtained in GGE-biplot analysis.