Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorAkçura, Mevlüt
dc.contributor.authorGülhan, Levent
dc.date.accessioned2024-03-05T13:02:13Z
dc.date.available2024-03-05T13:02:13Z
dc.date.issued2023en_US
dc.date.submitted2023-11-14
dc.identifier.citationGülhan, L. (2023) Bazı ekmeklik buğday genotiplerinin bazı kalite özellikleri yönünden Trakya Bölgesine adaptasyonunun incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5800
dc.description.abstractAraştırma; Trakya Bölgesinde iki yıl, yedi farklı çevrede 14 adet ekmeklik buğday genotiplerinde bazı kalite özellikleri üzerine genotip x çevre interaksiyonlarını değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Bu denemelerde ekmeklik buğday genotiplerinin bazı kalite özellikleri (bin tane ve hektolitre ağırlığı, protein oranı, zeleny sedimentasyon değeri, gluten miktarı ve gluten indeksi değeri) analiz edilmiştir. İncelenen kalite özelliklerine genotiplerin değerlendirilmesinde varyans analizi, 16 adet parametrik ve parametrik olmayan stabilite parametreleri ve genotip x çevre interaksiyonlarının gruplandırılmasını değerlendirmek için GGE-biplot analizi kullanılmıştır. Kalite analizlerine göre ortalama; bin tane ağırlığı 39,46 g, hektolitre ağırlığı 77,26 kg/hl, zeleny sedimentasyon değeri 52,74 ml, protein oranı %12,12, gluten miktarı %35,14, gluten indeksi değeri %73,98 çıkmıştır. Stabilite yöntemlerinin çoğuna göre bin tane ağırlığında G12, G9 ve Aldane çeşidi, protein oranında G4 ve G14, zeleny sedimenatasyon değerinde G12 ve G14, hektolitre ağırlığında G4 ve G9, gluten miktarında G9, G21 ve Saban çeşidi, gluten indeks değerinde G12 ve G13 genotiplerinin stabiliteleri daha yüksek çıkmıştır. GGE-biplot analizinde de benzer sonuçlara ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractResearch; It was conducted for two years in the Thrace Region, in seven different environments, to evaluate genotype x environment interactions on some quality traits in 14 bread wheat genotypes. In these trials, some quality characteristics of bread wheat genotypes (thousand grain and hectoliter weight, protein ratio, zeleny sedimentation value, gluten amount and gluten index value) were analyzed. With the analysis data obtained, analysis of variance, GGE-biplot analysis was used to evaluate the grouping of 16 parametric and non-parametric stability parameters and genotype x environment interactions. According to quality analysis, average; Thousand grain weight was 39.46 g, hectoliter weight was 77.26 kg/hl, zeleny sedimentation value was 52.74 ml, protein rate was 12.12%, gluten amount was 35.14%, gluten index value was 73.98%. According to most of the stability methods, the stability of genotypes G12, G9 and Aldane in thousand grain weight, G4 and G14 in protein content, G12 and G14 in zeleny sedimentation value, G4 and G9 in hectolitre weight, G9, G21 and Saban variety in gluten amount, G12 and G13 in gluten index value. was higher. Similar results were obtained in GGE-biplot analysis.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEkmeklik buğdayen_US
dc.subjectBread wheaten_US
dc.subjectÜrün adaptasyonuen_US
dc.subjectProduct adaptationen_US
dc.subjectAdaptasyonen_US
dc.subjectStabiliteen_US
dc.subjectKalite özelliklerien_US
dc.subjectGGE-biploten_US
dc.subjectStabilityen_US
dc.subjectQuality characteristicsen_US
dc.subjectGGE-biploten_US
dc.titleBazı ekmeklik buğday genotiplerinin bazı kalite özellikleri yönünden Trakya Bölgesine adaptasyonunun incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of the adaptation of some bread wheat genotypes in terms of some quality characteristics to the Thrace Regionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.authorid0009-0001-5548-5485en_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorGülhan, Levent
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record