İstiridye (kayın-kavak) mantarında hasat sonrası modifiye atmosfer paketlemenin kaliteye ve depolamaya olan etkileri
Citation
Başyiğit, S. (2022) İstiridye (kayın-kavak) mantarında hasat sonrası modifiye atmosfer paketlemenin kaliteye ve depolamaya olan etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Bu araştırmada; ülkemizde ve dünyada popülaritesi hızla artan, beslenme ve lezzet özellikleriyle çeşitli tüketici koşullarında beğenilen; bununla beraber muhafaza süresinin çok kısa olması ve raf ömrü süresinde ciddi kalite kayıplarının gerçekleştiği Pleurotus ostreatus (İsitridye, Kavak, Kayın) mantar türünde modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarıyla depolama süresinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; Çanakkale ili Saraycık köyü mevkiinde bulunan iklimlendirilmiş özel üretim çadırında pamuk yetişme ortamlarında yetiştirilmiş istiridye mantarları; düşük yoğunluklu polietilen bazlı mikro delikli modifiye atmosfer paket uygulaması uygulanarak farklı depolama sıcaklıklarında (0-2℃, 4-6℃ ve 10-12℃) sıcaklıklarında 7 gün süreyle depolanmıştır. Hasattan ve muhafaza süresinden sonra ürünlerde; mantarlarda zemin rengi parlaklığı, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde oranı, protein içeriği, toplam fenolik madde içeriği ve görsel kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre modifiye atmosfer paketleme uygulaması tüm depolama sıcaklıklarında kalitenin korunumunu sağlamıştır. Diğer taraftan kalite kayıplarının en az görüldüğü sıcaklıklar 0-2℃ ve 4-6℃ olmuştur. In this research, Increasing the shelf life of Pleurotus ostreatus (Oyster, beech, poplar) cultıvated mushroom type which the popularity is increasing rapidly in our country and in the world, preferred by different type of consumers because of its nutritional and aroma characteristics however which has a short storage period and has visible quality losses by modified atmosphere packaging was carried out. In this context, oyster mushrooms grown on cotton culture under a climated special tent in Çanakkale Saraycık province were treated by low density polyethylene based microperforated modified atmosphere packaging were stored for 7 days at different storage temperatures (0-2℃, 4-6℃ ve 10-12℃). Some quality parameters such as colour brightness, weight loss, soluble solids content, protein content, total phenolic compounds and visual quality were assesed after harvest and storage period. According to the results, Modified atmosphere packaging was very effective on keeping the quality at each storage temperature. Besides quality losses were the lowest at 0-2℃ and 4-6℃ temperatures.